BELGA
Volledig scherm
© BELGA

Derde van de gehospitaliseerde Covid-patiënten heeft na één jaar hartafwijking

Hoewel Covid-19 overwegend een milde griepachtige ziekte is, kan er een aanzienlijke impact zijn op het cardiovasculaire systeem. Vooral -maar niet enkel- bij oudere patiënten met reeds bestaande cardiovasculaire of luchtwegaandoeningen en andere chronische ziekten. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van cardioloog Maria Luiza Luchian (UZ Brussel). Haar onderzoek toonde aan dat een doorgedreven screening van gehospitaliseerde Covid-patiënten op lange termijn leidt tot een betere risico-inschatting voor hart- en vaatziekten. 

2 reacties

 • Gino Denil

  1 week geleden
  Gebeurt ook met andere virale aandoeningen. Zoals een chronische reactie op het Epstein-Barr virus. Waarvan onlangs de link gelegd werd met ruggenmerg- en zenuwontstekingen (ME) en het ontwikkelen van MS. Jarenlang werden - en worden - patiënten met een verzameling niet logisch samenhangende klachten van het kastje naar de muur gestuurd en bekeken als ingebeelde zieken. ME werd zelfs niet meer erkend door de ziekenkassen terwijl het vroeger een WHO erkende aandoening was.
 • Bertrand Vanhevel

  1 week geleden
  Nu nog uitgebreide onderzoeken op andere organen, klieren en hersenen. We zullen versteld zijn hoe "onschuldig" COVID-19 NIET was
 1. Pijn in je oren tijdens het vliegen? Deze simpele techniek die duikers gebruiken biedt redding

  Pijn in je oren tijdens het vliegen? Deze simpele techniek die duikers gebruiken biedt redding

  Een pijnlijke druk in je oren tijdens het opstijgen of landen. Veel mensen klagen erover tijdens hun vliegreis. Slikken en kauwen zijn de meest gekende middeltjes om de pijn te verzachten, maar hoe zit het met oordopjes of neusspray? En wat doe je als de pijn echt onhoudbaar is? Wij vroegen het aan neus-keel-oorarts Christian Desloovere (UZ Leuven). “Als je verkouden bent, ondervind je meer last.”

Wetenschap & Planeet