Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Shutterstock

Dementie voor het eerst belangrijkste doodsoorzaak in België

Almaar vaker sterven Belgen aan de gevolgen van dementie. Tussen 2004 en 2019 is het aantal overlijdens dat wordt toegeschreven aan de ziekte van Alzheimer en andere vormen van dementie met ruim 70 procent toegenomen, zo blijkt volgens De Tijd uit sterftecijfers van Sciensano.

 1. Hoe kan je kanker in een vroeg stadium opsporen? Specialisten geven advies: “Pijn is zelden een vroeg teken van borstkanker”
  PREMIUM

  Hoe kan je kanker in een vroeg stadium opsporen? Specialis­ten geven advies: “Pijn is zelden een vroeg teken van borstkan­ker”

  Of het nu borst-, long- of prostaatkanker is: volgens specialisten is het cruciaal dat een kankerdiagnose in een zo vroeg mogelijk stadium gesteld wordt. Het kan geen kwaad om dat ter gelegenheid van Wereldkankerdag, op 4 februari, nog eens te beklemtonen. Zes gezondheidsexperts belichten de meest voorkomende kankers in ons land, vertellen wie het meeste risico loopt en hoe je de ziekte kan herkennen.
 2. Kan ik laten testen of ik alzheimer zal krijgen? En ben ik de ziekte dan voor? 3 belangrijke vragen beantwoord
  PREMIUM

  Kan ik laten testen of ik alzheimer zal krijgen? En ben ik de ziekte dan voor? 3 belangrij­ke vragen beantwoord

  De Australische acteur Chris Hemsworth (39) - vooral bekend als halfgod Thor uit het Marvel-universum - stopt tijdelijk met acteren nadat een DNA-test wees op een groter risico op de ziekte van Alzheimer. Zijn grootvader lijdt ook aan de ziekte, en toch is alzheimer niet altijd erfelijk. Kan ik zelf achterhalen of ik een hogere kans heb op alzheimer? En zo ja, wat kan de ziekte vertragen? Professor Sebastiaan Engelborghs (UZ Brussel) geeft antwoorden.
 3. Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen
  Tweakers

  Gamen zonder console, maar met je smartphone? Dit topgadget bespaart je op termijn flink wat centen

  Fervent gamer en vaak onderweg? Dan ben je mogelijk gebaat bij een controller waar je smartphone in past. “Voor iets meer dan 100 euro kun je heel fijn gamen en ligt er een hele wereld aan – vaak gratis – spelletjes aan je voeten”, zegt Wout Funnekotter, hoofdredacteur bij technologiesite Tweakers. Hij onderwierp de twee meest gangbare controllers voor smartphones aan een vergelijkingstest.