De Morgen
Volledig scherm
PREMIUM
© De Morgen

De vaccins vergeleken: welk geeft het minste bijwerkingen? welk beschermt best tegen mutanten?

Na de vaccins van Pfizer/BioNTech, Moderna en dat van AstraZeneca is dat van Johnson & Johnson de vierde goedgekeurde inenting. Een keuze hebben we niet, maar als die er wel zou zijn, hoe zou de vergelijking dan uitvallen? Welk vaccin werkt het best? En welk geeft de minste bijwerkingen? De vier vaccins naast elkaar gelegd.

98 reacties

 • Dominique Hermys

  6 maanden geleden
  Kende in het rusthuis toen ik er werkte een dame die helemaal verlamd was. Ze mocht normaal gezien voor dat onderzoek geen bloedverdunner krijgen. Vergeten. Resultaat: verlamd van de ene dag op de andere. Plezant hé.
 • Conny Duqué

  6 maanden geleden
  Kan men zelf kiezen welke vaccin je neemt ?
 • Lisa Carpentier

  6 maanden geleden
  Maar indien men reeds bloedverdunners neemt, dan is men toch al beschermd tegen bloedklonters ? Ik dacht dat men in de bijsluiter hiermee bedoelde dat je dan op de plaats van de injectie zou kunnen nabloeden en een grote blauwe plek zou kunnen krijgen.
 • Eric Merny

  6 maanden geleden
  Ik ga volledig akkoord met Jos Vercammen. Jef Hoeyberghs is zogezegd ook een wetenschapper, maar als plastisch chirurg kent hij van virologie wellicht zo goed als niks, en is hij enkel op publiciteit uit. Als een grote meerderheid van wetenschappers in Europa zeggen dat het AstraZeneca vaccin veilig is, net als de WHO dan ben ik ervan overtuigd dat het inderdaad veilig is. Dat heeft niks te maken met politiek. Bovendien kan je bij Covid nog een grotere kans hebben op tromboses.
 • Jos Vercammen

  6 maanden geleden
  Guy Van Becelaere, wat een "wetenschapper" zegt, is inderdaad niet altijd juist. Maar wanneer een groot aantal wetenschappers, waaronder ook heel wat buitenlanders, eensgezind zeggen, dat AstraZeneca even veilig is dan de andere erkende vaccins, dan ben ik toch eerder geneigd om die wetenschappers te geloven. Dat is veel verstandiger dan een onwetende meute, die gewoon, zonder kennis van zaken, mee roepen met de antivaccinlobby, te volgen. Niemand verplicht je echter om mijn standpunt te delen.

Wetenschap & Planeet