Sommige oefeningen gebeuren op namaaklichaamsdelen, zoals hier. "Maar het grootste deel van de bootcamp bestaat uit training op menselijke lichamen", zegt chirurg prof. Wouter Willaert.
Volledig scherm
PREMIUM
Sommige oefeningen gebeuren op namaaklichaamsdelen, zoals hier. "Maar het grootste deel van de bootcamp bestaat uit training op menselijke lichamen", zegt chirurg prof. Wouter Willaert. © Wannes Nimmegeers

De laatste keer dat ze verkeerd mogen snijden: onze reporter loopt mee tijdens unieke bootcamp voor chirurgen in spe

De UGent en het UZ Gent houden deze week een bootcamp voor chirurgen in spe. Een unicum in ons land en dé kans voor deelnemers om speciale technieken bij te schaven én te opereren op menselijke lichamen. "Het is de bedoeling dat we met dit initiatief het aantal medische fouten doen zakken." Onze reporter liep een dagje mee.

 1. Als het coronavaccin er is, moet het ook nog verdeeld geraken: dit is waarom dat lastig kan worden

  Als het coronavac­cin er is, moet het ook nog verdeeld geraken: dit is waarom dat lastig kan worden

  De zoektocht naar een efficiënt Covid-19-vaccin verloopt sneller dan ooit bij eender welke andere aandoening in het verleden. Farmaceut Moderna bijvoorbeeld ging in een record van 63 dagen van de sequencing (het bepalen van de volgorde van de verschillende bouwstenen van het coronavirus) naar de eerste prik. Maar tegenover de indrukwekkende snelheid van enkele vergevorderde kandidaat-vaccins staat ook hun fysieke fragiliteit. En dat laatste stelt overheden voor enorme logistieke uitdagingen om de vaccins vlot tot bij de bevolking te krijgen. Vooral in de VS is er vrees voor chaos. Dat is in ons land op dit moment nog eerder voorbarig. “Maar we zijn er hier ook al wel mee bezig”, zegt vaccinoloog Pierre Van Damme.
 2. Wanneer kom jij dit jaar aan de beurt voor griepspuit? Onze wetenschapsjournalist beantwoordt al je vragen over het griepvaccin
  PREMIUM

  Wanneer kom jij dit jaar aan de beurt voor griepspuit? Onze weten­schaps­jour­na­list beant­woordt al je vragen over het griepvac­cin

  Terwijl de wereld intussen koortsachtig naar een coronavaccin snakt, duikt binnenkort weer het griepseizoen op. Nu al staat vast dat ook in België niet iedereen een griepvaccin toegediend zal krijgen en de risicogroepen voorrang zullen hebben. Maar hoe belangrijk en effectief is zo’n griepvaccin nu eigenlijk? En waarom moet dat élk jaar? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt de belangrijkste vragen.
 1. Omstreden studie: Engeland wil proefpersonen bewust besmetten met Covid-19 voor snellere ontwikkeling vaccin

  Omstreden studie: Engeland wil proefperso­nen bewust besmetten met Covid-19 voor snellere ontwikke­ling vaccin

  Het Verenigd Koninkrijk maakt zo’n 37 miljoen euro vrij voor zogenaamd ‘human challenge’-onderzoek. Daarbij krijgen vrijwillige testpersonen het nieuwe coronavirus bewust toegediend om te zien hoe efficiënt een kandidaat-vaccin is. Dit soort klinische studies is ethisch omstreden zolang er geen afdoende behandeling bestaat voor de ingespoten ziekte. Voor Covid-19 is er tot nu toe geen geneesmiddel.

Wetenschap & Planeet