Een infectie met Covid-19 kan een immuunreactie in gang zetten die leidt tot delirium, een toestand van extreme verwarring die op zijn beurt leidt tot een toename van het risico op dementie.
Volledig scherm
PREMIUM
Een infectie met Covid-19 kan een immuunreactie in gang zetten die leidt tot delirium, een toestand van extreme verwarring die op zijn beurt leidt tot een toename van het risico op dementie. © Shutterstock

Covid-19 veroorzaakt delirium en geheugenproblemen: “1 op de 7 krijgt psychische problemen na corona”

Corona-infecties veroorzaken immuunreacties die zenuwcellen in de hersenen beschadigen, met deliriums en geheugenproblemen tot gevolg en een verhoogd risico op dementie. Dat bevestigt een studie van de Londense universiteit King’s College. “Eén op de zeven mensen die met het coronavirus besmet raakten, houdt daar aanhoudende klachten zoals hersenmist, concentratie- en slaapproblemen aan over”, weet professor psychiatrie Manuel Morrens (UAntwerpen).

14 reacties

 • Annemarie Gerlo

  2 maanden geleden
  En dat kan niet opgevolgd worden omdat de patiënten geen middelen hebben om begeleiding te betalen. Zoon wacht al van in februari op zijn integratietegemoetkoming. Eerstdaags zeggen ze gaat hij dat krijgen zeggen ze met terugwerkende kracht, maar de behandelingen die hij nu nodig heeft , kan hij niet betalen.
 • Gertie Daerden

  2 maanden geleden
  Belangrijk dat men in de studie vergelijking maakt tussen gevaccineerde die corona krijgen en ongevaccineerde die corona krijgen. Alsmede hun onderliggende gezondheidstoestand. Welk vaccin, hoe vaak geboosterd,... Ik mis heel vaak voldoende nuance in deze onderzoeken. En zonder deze nuance heeft het meer van een vaccin- promotiepraatje.
 • sven scheepers

  2 maanden geleden
  niets met corona te maken,wel door de maatregelen,mondmaskers,cst pasjes en alle andere onzin!
 • Yves Gysel

  2 maanden geleden
  We hebben ook lockdowns gekend. Avondklok... Lange periode geweest, dat je niets kon, buiten werken. Kinderen en tieners, die plots niet meer buiten mochten komen, ouderen, die geen bezoek meer mochten ontvangen enz... Ik ben geen wetenschapper, maar dat kan zeker niet goed zijn voor het psychisch welbehagen van een mens, mijn gedacht. De 1ste vraag: Wat zijn de rechtstreekse gevolgen van de Covid-zieken en dan de 2de vraag: Wat zijn de secundaire gevolgen van al die harde maatregelen?
 • jaak Peeters

  2 maanden geleden
  De pieken blijven komen en gaan, ondanks al die maatregelen. Wat is dan de conclusie? Dat die maatregelen er gewoon niet toe doen. De waarheid is dat de zgn experts gewoon geen greep hebben op Covid.