CM stopt met terugbetaling homeopathische geneesmiddelen
De christelijke mutualiteit (CM) herziet haar diensten- en voordelenpakket in Vlaanderen: er komen nieuwe voordelen voor de CM-leden, andere worden geschrapt. Het ziekenfonds heeft beslist om na vijftien jaar te stoppen met de terugbetaling van homeopathische geneesmiddelen via haar aanvullende verzekering.
Ziekenfonds CM is bezig met een grote hervorming. In het pakket van diensten en voordelen zijn bij de herziening duidelijke keuzes gemaakt. Dat betekent ook dat CM een aantal zaken niet meer zal aanbieden. Zo zal er vanaf 1 januari geen tegemoetkoming meer voorzien worden voor homeopathische geneesmiddelen. Nog tot eind december betaalt het ziekenfonds homeopathische geneesmiddelen terug met een maximum van 50 euro per jaar. Vanaf januari stopt dat onherroepelijk.
Het is geen geheim dat Minister van Volksgezondheid Maggie De Block weinig sympathie heeft voor homeopathie en zelf geen voorstander is van de financiering van deze vorm van alternatieve geneeskunde. De minister houdt vast aan aan evidence based methodes.
De socialistische ziekenfonds, de Liberale Mutualiteiten en Partena behouden wel nog hun tussenkomst betreffende homeopathische geneesmiddelen, zo weet Het Nieuwsblad.
Daghospitalisatie en terugbetaalbare vaccins
CM-leden krijgen in ruil anderen voordelen. Leden die geen beroep kunnen doen op een hospitalisatieverzekering krijgen vanaf 1 januari een tegemoetkoming in de verblijfskosten bij opname en daghospitalisatie in een algemeen ziekenhuis. Met dit voordeel wil CM een stukje vangnet bieden aan een kwetsbare doelgroep die geen bescherming heeft tegen onverwachte ziekenhuiskosten. Een andere nieuwigheid is de uitbreiding van de terugbetaalbare vaccins.
Wie met de ziekenwagen naar het ziekenhuis moet voor opname of consultatie kan voortaan aan vaste, voordelige tarieven een beroep doen op kwaliteitsvol vervoer. Ook wie vaak naar het ziekenhuis moet voor nierdialyse of oncologie betaalt daar als CM-lid een laag bedrag voor.
“Grootste gezondheidseffect”
“Wij kiezen voor het grootste gezondheidseffect”, zegt Steven Hermans, directeur Diensten en Verrichtingen van CM. “Daarom blijven wij bijvoorbeeld inzetten op psychotherapie, zorgen we dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen, voorzien we terugbetalingen in oogzorg en logopedie, kunnen onze leden slaaptherapie volgen, zorgen we dat hulpmiddelen uitlenen betaalbaar is en bieden we een oppas bij zieke kinderen aan. Ook het remgeld voor kinderen tot en met zes jaar bij huisartsen of specialisten buiten het ziekenhuis betaalt CM terug.”
Het lidgeld is vanaf volgend jaar ook overal gelijk en bedraagt iets meer dan 7 euro per maand.
“NIP-test is geen onvervulde nood”
“De NIP-test is al een tijdje geen onvervulde nood meer: minister De Block heeft ervoor gezorgd dat de NIP-test sinds 1 juli 2017 vrijwel volledig wordt terugbetaald aan alle zwangere vrouwen die dat wensen.” Dat laat het kabinet van federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) weten in een reactie op de Socialistische Mutualiteiten.
De woordvoerster van de Socialistische Mutualiteiten zei dat in de toekomst de focus zou komen te liggen op zogeheten “onvervulde noden”. Ze gaf daarbij de NIP-test (een prenatale test om na te gaan of baby’s aangeboren afwijkingen hebben, nvdr) als een voorbeeld aan waarvoor de Socialistische Mutualiteiten liever zou willen investeren dan in andere voordelen die de leden nu genieten.
“Vrouwen die recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming in hun gezondheidszorgkosten betalen 0 euro, vrouwen zonder voorkeursregeling betalen maximum 8,68 euro”, laat de woordvoerder van Maggie De Block nog weten in verband met de regeling rond de NIP-test. “België is daarmee het eerste land in Europa dat de diagnostische NIP-test vrijwel kosteloos aanbiedt aan zijn burgers.”
Bekijk ook:
‘De Block garandeert altijd geneesmiddel’
‘De Block wil richtlijn over duur van ziekteverlof’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Drempel voor ozonconcentratie in vijf meetstations overschreden
De hoge temperaturen hebben - in combinatie met zonneschijn en luchtverontreiniging - voor een overschrijding van de Europese drempel voor ozonconcentratie gezorgd in vijf Belgische meetstations. Dat geeft de website van de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) aan. -
Nieuw henipavirus ontdekt in China: "Af te wachten hoe ernstig Langya is”
Er is een nieuwe zoönose ontdekt in China. Dat is een infectie die van een dierlijk reservoir kan overspringen naar de mens, zoals Covid-19. Ze kreeg de naam Langya en er zouden intussen 35 gevallen bekend zijn. Volgens viroloog Marc Van Ranst worden er regelmatig nieuwe virussen ontdekt en is het af te wachten hoe ernstig dit is. -
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
-
Na heropduiken van polio in VS: twee kinderen besmet met difterie in 'antivaxhoofdstad' van Australië
Nadat twee weken geleden bekend raakte dat er voor het eerst in bijna tien jaar weer een geval van polio was opgedoken bij een ongevaccineerde patiënt in de Verenigde Staten, blijken in Australië twee kinderen besmet te zijn met difterie. Dat is voor het eerst deze eeuw. -
Spaargids.be
15 procent minder hypotheekaanvragen dan vorig jaar: koop je nu een woning of wacht je beter af?
Een woning kopen: wanneer doe je dat het best? Nu, in volle inflatiehausse en met een stijgende rente? Of later als de situatie weer is genormaliseerd? Een dilemma, want wanneer zullen de tijden weer ‘normaal’ zijn? Spaargids.be vroeg het aan John Romain, oprichter van financieel adviesbureau Immotheker finotheker. -
Britse onderzoekers identificeren in voorlopige studie drie types langdurige Covid-19
Experts van King’s College, de prestigieuze universiteit in Londen, hebben drie soorten langdurige Covid-19 of ‘long Covid’ geïdentificeerd. Dat blijkt maandag uit een voorlopige publicatie van een wetenschappelijke studie. Elk van de drie zogenoemde subtypes heeft een eigen set symptomen. -
PREMIUM
Overheid en kinderartsen werken aan obesitasproject voor maagverkleiningen bij jongeren: “De drama’s die we bij 17-jarigen zien, zijn schrijnend”
66 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerF. Madou
rita vdbergh
Ian Vandenbossche
Jan Tielens
Nathalie Deschepper