Een man wordt in Londen gevaccineerd tegen het coronavirus.
Volledig scherm
Een man wordt in Londen gevaccineerd tegen het coronavirus. © AFP

Britse studie bevestigt: omikron maakt minder ziek

De omikronvariant van het coronavirus leidt minder vaak tot ernstige ziekte en een opname in het ziekenhuis. Dat concludeert een Britse studie, uitgevoerd door het UK Health Security Agency (UKHSA).

 1. Duitse topviroloog pleit voor 1G: “Omikron herschrijft de regels”

  Duitse topviro­loog pleit voor 1G: “Omikron her­schrijft de regels”

  Christian Drosten beschouwt omikron als dé variant waarbij het virus endemisch wordt en dat is op zich hoopvol nieuws, “maar tot die tijd wordt het zwaar en zullen we voor grote uitdagingen komen te staan”. Indien de huidige coronamaatregelen niet het verhoopte resultaat opleveren, moet gedacht worden aan 1G waarbij de G staat voor geboosterd, zo pleit de topviroloog in de krant ‘Süddeutsche Zeitung’.
 2. 10 kinderen met corona opgenomen in AZ Damiaan in Oostende: “Maar corona is niet altijd de reden van opname, dus laat ons niet te voorbarig zijn”
  PREMIUM

  10 kinderen met corona opgenomen in AZ Damiaan in Oostende: “Maar corona is niet altijd de reden van opname, dus laat ons niet te voorbarig zijn”

  In het Algemeen Ziekenhuis Damiaan in Oostende zijn vorige week 10 kinderen opgenomen die besmet waren met het coronavirus. Nog nooit eerder maakten ze dat mee in het ziekenhuis. Toch moeten we voorzichtig zijn met onmiddellijk de vinger te wijzen naar corona, zeggen pediaters. “Ze worden opgenomen met andere infecties of verkoudheden en daar komen dan toevallige covid-besmettingen uit. Ze zijn dus meestal niet ziek door corona”, klinkt het.
 1. Hoe erg is die “muur van besmettingen” nu echt? Biostatisticus Tom Wenseleers analyseert de nieuwste omikroncijfers
  PREMIUM
  ANALYSE

  Hoe erg is die “muur van besmettin­gen” nu echt? Biostatis­ti­cus Tom Wenseleers analyseert de nieuwste omikroncij­fers

  ‘Omikron is even ziekmakend als delta’ versus ‘Kans op ziekenhuisopname is lager bij omikron dan bij delta’. Terwijl de besmettelijkere coronavariant eerst op hel en verdoemenis leek af te steven, suggereren sommige studies nu net het omgekeerde. Biostatisticus Tom Wenseleers (KU Leuven) schept in De Morgen klaarheid voor wie niet meer kan volgen.