Britse neurologen waarschuwen voor zware herseninfecties bij patiënten met milde coronasymptomen
Covid-19-patiënten die milde symptomen hebben of die herstellende zijn, kunnen kampen met ernstige en zelfs fatale hersenschade. Daar waarschuwen Britse neurologen voor. Het kan zelfs het eerste en belangrijkste symptoom van de ziekte zijn. “We willen dat artsen wereldwijd alert zijn voor deze complicaties van het coronavirus”, klinkt het.
Neurologen hebben meer dan 40 Britse Covid-19-patiënten onderzocht met complicaties zoals herseninfecties, verwardheid, zenuwschade en beroertes. Deze gevallen van de eerste coronagolf in Groot-Brittannië gaven een stijging aan van de levensbedreigende ziekte genaamd ‘acute gedissemineerde encefalomyelitis’ (Adem). Het UCL Institute of Neurology telde vóór de pandemie maar één geval per maand, terwijl het er in april en mei twee of drie waren. Een van de patiënten, een vrouw van 59, overleed er ook aan. Sommige Adem-patiënten herstellen goed, andere lopen een blijvende handicap op.
Een twaalftal van de onderzochte personen had een ontsteking van het centrale zenuwstelsel. Tien van hen kampten met verwardheid of psychose, acht kregen een beroerte en nog eens acht hadden perifere zenuwschade, meestal gediagnosticeerd als het Guillain-Barrésyndroom (GBS). Dat is een auto-immuunreactie die gepaard gaat met verlammingsverschijnselen. In vijf procent van de gevallen is de aandoening zelfs dodelijk.
Gewone longontsteking
“Hoe Covid-19 de hersenen aantast, dat hebben we nog nooit eerder gezien bij andere virussen”, zegt Michael Zandi van University College London. “We zagen bij sommige van deze Adem-patiënten, maar ook bij andere, dat ze ernstige neurologische problemen kunnen hebben en behoorlijk ziek zijn, terwijl ze eigenlijk een gewone longontsteking hebben.”
Naast vermoeidheid, zich zwak voelen en geheugenproblemen kan ook herseninfectie een gevolg van Covid-19 op lange termijn zijn, zelfs tot lang nadat ze eigenlijk genezen zijn van het virus. Zo begon een 55-jarige dame zich plots gek te gedragen, een dag nadat ze het hospitaal had mogen verlaten. Ze had geen psychiatrisch verleden. Maar thuis trok ze herhaaldelijk haar jas aan en weer uit. Ze hallucineerde ook: ze zag apen en leeuwen in haar huis. De vrouw moest weer worden opgenomen. Door medicatie tegen psychoses ging het geleidelijk aan beter met haar.
Een andere vrouw van 47 kreeg, een week nadat ze begon te hoesten en koorts had, last van hoofdpijn en van gevoelloosheid in haar rechterhand. Toen ze ook slaperig werd en niet meer reageerde, moest ze een spoedoperatie ondergaan om de druk op haar gezwollen hersenen te verlichten.
Nieuwe verborgen epidemie
Zandi roept ziekenhuisartsen uit de hele wereld op om de gevallen van coronapatiënten met cognitieve symptomen, geheugenproblemen, vermoeidheid of gevoelloosheid samen met neurologen te bespreken. “Onze boodschap is niet om dit allemaal toe te schrijven aan het herstel van de patiënt en de psychologische aspecten van dat herstel”, zegt Zandi. “De hersenen lijken wel degelijk betrokken te zijn bij deze ziekte.”
De wetenschappers zijn bezorgd dat het virus bij een minderheid subtiele hersenschade kan toebrengen die pas in de jaren nadien zichtbaar wordt. Dat zou een nieuwe “verborgen epidemie” kunnen veroorzaken door “het opduiken van uitgestelde invloed op de hersenen”, vreest Zandi. “Maar het is veel te vroeg om daar nu al over te kunnen oordelen”, voegt hij eraan toe.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
De grote plas over aan een scherpe prijs: dit mag je niet missen op citytrip in New York
-
PREMIUM
Gevaarlijke evolutie van kleine patronen naar grote flessen lachgas: wat doet het met je lichaam? “Op lange termijn kan er impact zijn op je zenuwstelsel”
Recreatieve gebruikers van lachgas gebruiken steeds vaker grote lachgasflessen in plaats van kleine patronen. Dat blijkt uit onderzoek van safe.brussels naar het gebruik van lachgas in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het is een gevaarlijke trend, met meer gezondheids- en veiligheidsrisico’s. Wat kunnen die gevolgen zijn? Wat doet lachgas eigenlijk met je lichaam? En kan je merken aan je kinderen of ze ermee experimenteren? Tien vragen aan Tom Evenepoel, coördinator van De Druglijn: “Bij wie hier gevoelig voor is, kan het leiden tot psychoses.” -
PREMIUM
Ziekte van Kahler treft zo’n 800 Belgen per jaar: “Extreem zeldzaam onder de 40, maar bij ouderen zien we een exponentiële stijging”
Neen, bloedkanker is niet hetzelfde als leukemie. Het is een verzamelnaam voor verschillende soorten kankers die ontstaan vanuit het beenmerg. Hun oorzaak is vaak onbekend. Professor dr. Johan Maertens, hematoloog in het UZ Leuven, geeft duiding over de symptomen, soorten en behandelingen van deze kankers: “Een groep mensen heeft asymptomatische klachten. Ze krijgen dan de diagnose kanker na bloedafname om een heel andere reden”. -
-
Gouden Formule 11
Georges-Louis Bouchez doet ook dit jaar mee aan de Gouden Formule 1: “Verstappen is een vechter en een goede coureur, maar Hamilton is meer een ster”
-
PREMIUM
Hoe gevaarlijk zijn PFAS? Prof beantwoordt 5 vragen: “Pas nu kunnen we deze stoffen veel beter meten. Daarom is er nu zoveel aandacht voor”
Vandaag is in Zwijndrecht de aftrap gegeven van een grootschalig bloedonderzoek naar PFAS. Meer nog, het is de grootste in zijn soort ooit binnen Europa. Wat zijn die PFAS precies? Hoe ernstig is het probleem voor onze gezondheid? En kunnen we onszelf ertegen beschermen? Lieven Bervoets, hoogleraar ecotoxicologie aan de Universiteit Antwerpen zoekt het voor ons tot op de bodem uit. -
Mijnenergie
Welkomstkorting van 500 euro voor gas en stroom? Zo mispak je je niet aan de kleine lettertjes
De energieleveranciers hengelen weer intensief naar nieuwe klanten. Ze gebruiken onder meer welkomstkortingen als geliefd lokmiddel. Vooral de grote marktspelers kennen interessante voordelen toe, tot zelfs meer dan 500 euro wanneer je een contract voor aardgas en elektriciteit bij hen afsluit. Bij vaste tarieven blijven de kortingen voorlopig onbestaande of zeer beperkt. Mijnenergie.be maakt een overzicht. -
PREMIUM
IN KAART. In deze gemeentes loop je het meeste risico op een tekenbeet
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerNick Lersberghe
Guy Snoeckx
David Hermans