Een cholesterolverlagend medicijn.
Volledig scherm
Een cholesterolverlagend medicijn. © AFP

Brits onderzoek: cholesterolverlagers veroorzaken geen spierpijn

Cholesterolverlagende medicijnen veroorzaken geen spierpijn, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. Dat is de conclusie van een nieuw Brits onderzoek, waarvan de resultaten verschenen in het British Medical Journal (BMJ).

 1. Welke sport past het best bij mij? Wij deden de bij BV’s populaire test emma.health: “Duursporter, geen neiging tot alcoholverslaving en opletten met zout”
  PREMIUM
  Gent

  Welke sport past het best bij mij? Wij deden de bij BV’s populaire test emma.health: “Duurspor­ter, geen neiging tot alcoholver­sla­ving en opletten met zout”

  Waar reageert jouw lichaam het best op? Welke voedingsstoffen verteert jouw lichaam het best? En hoe pas je dat in in je levensstijl? Het is een hype bij BV’s, om op basis van een eenvoudige DNA-test een soort ‘sportpaspoort’ van jezelf te laten maken. Emma.health leest het allemaal uit. Maar ben je daar ook écht iets mee? Wij deden de test en het antwoord is volmondig: ja.
 2. 10.000 kilometer om 10.000 levens te redden: Vlaamse Fitnessclubs willen zo snel mogelijk open. “Sluiting is nefast voor de gezondheid van onze leden”
  PREMIUM
  Vilvoorde / Londerzeel / Vlaanderen

  10.000 kilometer om 10.000 levens te redden: Vlaamse Fitness­clubs willen zo snel mogelijk open. “Sluiting is nefast voor de gezondheid van onze leden”

  Heel wat fitnessclubs snakken ernaar hun sleutel van de deur te kunnen halen. Tien Vlaamse clubs sloegen aan het brainstormen en zetten nu een grote actie op poten. Onder het motto ‘Fitness open now!’ willen ze zondag 10.000 kilometer bij elkaar fietsen en lopen. Bordjes met ‘Open wegens medische redenen’ duiken hier en daar al op, en intussen sloten al 80 clubs zich bij de actie aan.
 3. 7 op de 10 Belgen hebben te hoge cholesterol: cardioloog legt uit met welke voeding je hem verlaagt
  PREMIUM

  7 op de 10 Belgen hebben te hoge choleste­rol: cardioloog legt uit met welke voeding je hem verlaagt

  Eerst het slechte nieuws: de kans dat ook jij met te hoge cholesterol rondloopt, is groot. Ongeveer 70% van de bevolking heeft namelijk te hoge cholesterolwaarden. En dat is niet zo onschuldig, want “hoe hoger je cholesterol, hoe groter je kans op hart- en vaatziekten,” legt cardioloog Ernst Rietzschel uit. Het goede nieuws? Met een gezondere levenswijze kan je de cholesterol in je bloed een béétje doen zakken. De prof legt uit wat je zelf kan (en moet) doen.
 1. Wanneer en hoe vaak moet je je hart, longen of andere lichaamsdelen laten checken? “Als je een verandering opmerkt, ga daar dan niet licht over”
  PREMIUM

  Wanneer en hoe vaak moet je je hart, longen of andere lichaamsde­len laten checken? “Als je een verande­ring opmerkt, ga daar dan niet licht over”

  Gezond zijn en blijven: we vinden het sinds vorig jaar belangrijker dan ooit. Dus willen we niet alleen werk maken van een gezondere levensstijl, we nemen ons ook voor om geen enkele medische controle over te slaan. Met professor huisartsgeneeskunde Patrik Vankrunkelsven (KU Leuven) checken we welke medische check-ups noodzakelijk zijn. “Met sommige screenings spoor je ziektes op nog voor ze klachten geven.”
 1. Man grijpt lynx die zijn vrouw aanvalt: "Ik ga je doodschieten!"
  Play

  Man grijpt lynx die zijn vrouw aanvalt: "Ik ga je doodschie­ten!"

 2. Strand van Knokke overspoeld door feestende jongeren
  Play

  Strand van Knokke overspoeld door feestende jongeren

Wetenschap & Planeet