Manaus in het Braziliaanse Amazonegebied is erg hard getroffen door Covid-19.
Volledig scherm
Manaus in het Braziliaanse Amazonegebied is erg hard getroffen door Covid-19. © Photo News

“Braziliaanse variant kan immuniteit verschalken en is tot meer dan twee keer besmettelijker”

De gevreesde Braziliaanse variant P1 is naar schatting 1,4 tot 2,2 keer besmettelijker dan andere stammen van het nieuwe coronavirus. Dat blijkt uit nog niet gepubliceerde studies die gebaseerd zijn op data van de stad Manaus, waar de Braziliaanse variant eind vorig jaar uitbrak. Bij tussen de 25 en 61 op de 100 geïnfecteerde personen ging het bovendien om een herbesmetting met P1, schatten de onderzoekers.

27 reacties

 • Jeff Stevens

  1 maand geleden
  De natuur doet wat ze doet, de zwakken eruit halen. Vandaar dat onze 'heroïsche' strijd nonsens is. Gewoon alles, los, doden begraven en verder zoals het altijd is geweest.
 • eric van der jeugdt

  1 maand geleden
  de wereld massa hypnose moet toch in stand gehouden worden anders geraakt de massa uit deze hypnose toestand en ziet de realiteit. Zodus hou de paniek levendig.
 • Alexa Grieken

  1 maand geleden
  Dan kunnen we binnenkort nog een extra vaccin betalen. Pharma bedrijven worden slapend rijk.
 • PHILIPPE PEERE

  1 maand geleden
  Hier moeten we niet nog ongerust zijn voor een Vlaams of Waalse versie van een eventuele mutatie van het virus . ze zijn tot nader order nog niet tot een akkoord gekomen.
 • gerda Beynen

  2 maanden geleden
  Chinese.dan Engelse. Afrikaanse, Braziliaanse, volgende ?? Er bestaat ook nog gewone griep of verkoudheid nu moet ge u eerst laten testen voor je medicatie krijgt voor deze. Ik vind nu dd volgende Russische klink mooi .. stop met paniek zaaien vooral VDB kan er wat van en oudere stampen in zijn stront leugens.
 1. Vlaamse arts vertelt over drama's in Brazilië: “30 mensen in één keer gestorven door tekort aan zuurstof”

  Vlaamse arts vertelt over drama's in Brazilië: “30 mensen in één keer gestorven door tekort aan zuurstof”

  Velen dachten dat een tweede coronagolf in de Braziliaanse Amazone niet mogelijk was. De eerste had zo ongenadig hard toegeslagen, dat het niet anders kon dan dat er groepsimmuniteit ontstaan was. Tot er een nieuwe variant opdook en zich een compleet nieuw drama ontvouwde. Gert Verdonck, medisch coördinator voor Artsen Zonder Grenzen, is net terug uit Manaus en getuigt over de drama’s die zich in januari afspeelden in de ziekenhuizen.
 2. Je autoverzekering sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Je autoverze­ke­ring sneller opzeggen, is het binnenkort mogelijk?

  Een autoverzekering jarenlang bij dezelfde verzekeraar houden? Veel mensen doen het. Zelfs bij de aankoop van een nieuwe wagen stappen velen gewoontegetrouw naar hun eigen verzekeraar voor een nieuw voorstel. De strenge regeling om een contract over te dragen naar een andere verzekeraar schrikt af. Maar daar brengt een nieuw wetsvoorstel binnenkort misschien verandering in. Independer.be legt uit hoe je je autoverzekering kan overdragen en wat er in de toekomst zou kunnen veranderen.
 1. Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil
  Play

  Nationaal rouwmoment legt leven in Engeland een minuut lang (letterlijk) stil

 2. Zijn er ook versoepelingen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"
  Play

  Zijn er ook versoepe­lin­gen voor kinderen mogelijk? Benjamin Dalle: "Het advies blijft: één hobby per kind"

Wetenschap & Planeet