Geert De Rycke
Volledig scherm
PREMIUM
© Geert De Rycke

Bescherming vaccins vermindert na verloop van tijd: waarom is dit niet verontrustend?

De vaccins van Pfizer en AstraZeneca beschermen na verloop van tijd minder goed tegen een besmetting met het coronavirus. Al na 90 dagen zijn ze een pak minder effectief, blijkt uit een Britse studie. Dat klinkt bijzonder verontrustend, maar veel zorgen moeten we ons toch niet maken. Vaccinoloog Geert Leroux-Roels (Universiteit Gent) legt uit waarom niet.

40 reacties

 • Jacques-Philippe Leclerc

  1 maand geleden
  Yolande MARIS; "En wie heeft nog enig vertrouwen in politici na al de schandalen en de wetenschap dat ze altijd hun straf ontlopen?" En wat moet er gebeuren met al die nieuws organisaties, die deze onzin blijven verkopen aan de bevolking? Onze Jo Van Echelpoel snapt het precies, chapeau...
 • gustaaf van bever

  2 maanden geleden
  Verdorie toch..is dat niet ook zo met het griepvaccin? Wat is het probleem met een jaarlijkse prik, gebeurlijk aangepast aan mutaties?
 • Bart Verwegen

  2 maanden geleden
  Het is in de eerste plaats bedoeld om massale ziekenhuisopnames te beperken, wat zeer goed gelukt is; het vaccin maakt covid-19 tot een 'gewoon griepje'. De verspreiding van het virus inperken is echter een tweede zorg, dit om gevaarlijker varianten te voorkomen.
 • Yolande MARIS

  2 maanden geleden
  Eén belangrijker vraag voor wie van onze politici en de medische wereld is het kassa? Als men deze vaccins blijft opdringen en wil verplichten is er duidelijk iets niet pluis.En wie heeft nog enig vertrouwen in politici na al de schandalen en de wetenschap dat ze altijd hun straf ontlopen?
 • ivan de ridder

  2 maanden geleden
  Werner, WHO stelt eveneens dat bijkomende spuiten voorbehouden moeten worden voor andere landen die nog niet aan de beurt geweest zijn (ik ben akkoord dat dit ook essentieel is om continue impact in te dijken). Je kunt achter de communicatie van beide partijen een agenda zien, maar ik ben het voor 100% met je eens dat het niet toevallig is dat de prijs hoger gezet werd door farma.
 1. Miljard vaccinprikken gezet in Europa, maar volgens WHO te vroeg voor overmoed: “De pandemie woedt nu onder de ongevaccineerden”

  Miljard vaccinprik­ken gezet in Europa, maar volgens WHO te vroeg voor overmoed: “De pandemie woedt nu onder de ongevacci­neer­den”

  Tot nu toe werden al een miljard dosissen van een Covid-19-vaccin toegediend in de Europese regio van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), die 53 landen tussen de Atlantische en de Stille Oceaan beslaat. Toch zijn er volgens de organisatie nog te veel risico’s voor ongevaccineerden om zelfvoldaan te zijn. “Het is een grote prestatie, maar we kunnen ons geen overmoed veroorloven”, aldus Hans Kluge, de Belgische arts aan het hoofd van WHO Europa.

Wetenschap & Planeet