Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © photo_news

Belgische wetenschappers ontdekken oorzaak van dikkedarmkanker

Belgische wetenschappers hebben een mechanisme ontdekt dat de oorzaak is van dikkedarmkanker, de derde meest voorkomende en vierde meest dodelijke vorm van kanker. Een sleutelrol is weggelegd voor het eiwit Zeb2, dat de darmwand verzwakt, waardoor bacteriën kunnen binnendringen in het weefsel. Het inzicht kan een stap zijn richting effectieve behandelingsopties voor dat type kanker.

 1. Zanger die ook Trumps steroïden kreeg: “Ik begrijp zijn euforische Chuck Norris-gevoel, maar het is vals: dit is een drug”

  Zanger die ook Trumps steroïden kreeg: “Ik begrijp zijn euforische Chuck Nor­ris-ge­voel, maar het is vals: dit is een drug”

  “Ik voelde mij beter dan twintig jaar geleden”, zegt de Amerikaanse zanger Andrew Leahey, die bewust de woorden van Trump in de mond neemt. Leahey kreeg jaren geleden, net als de president, dexamethason toegediend. Hij weet uit eigen ervaring hoe euforisch en onoverwinnelijk het medicijn hem maakte. “Het was een mirakelmiddel, maar het gaf een vals gevoel van kracht. Het was een steroïde, een drug.”
 2. Erika Vlieghe vreest dat zorgsysteem kan omvallen: “Nood aan drastische maatregelen in Vlaanderen”

  Erika Vlieghe vreest dat zorgsys­teem kan omvallen: “Nood aan drastische maatrege­len in Vlaanderen”

  Professor Erika Vlieghe vindt dat er ook in Vlaanderen snel drastische coronamaatregelen moeten worden genomen. “In deze fase van de epidemie hebben we nood aan heel drastische, radicale en eenvoudige maatregelen om het virus geleidelijk weer onder controle te krijgen.” Als dat niet snel gebeurt, vreest Vlieghe dat ons zorgsysteem kan kapseizen, zegt de infectiologe zondag aan de VRT.
 3. OVERZICHT. Dramatische cijfers stijgen verder: vrijdag 585 ziekenhuisopnames, dinsdag meer dan 15.400 besmettingen

  OVERZICHT. Dramati­sche cijfers stijgen verder: vrijdag 585 ziekenhuis­op­na­mes, dinsdag meer dan 15.400 besmettin­gen

  Afgelopen dinsdag is bij 15.432 mensen in ons land het coronavirus vastgesteld, waarmee het gemiddeld aantal besmettingen fors verder door blijft stijgen en nu boven de 11.000 uitkomt. Ook in de ziekenhuizen blijft het de slechte kant op gaan, met gisteren 585 nieuwe opnames in een dag tijd. Het is van de piek in de eerste golf begin april geleden dat dat er nog zo veel waren.

Wetenschap & Planeet