Belgische studie toont aan: bepaald vetzuur is belangrijke factor bij uitzaaiingen van borstkanker
Een bepaald vetzuur, meer bepaald palmitaat, speelt een belangrijke rol in de vraag of een borstkankerpatiënt uitzaaiingen zal krijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de VIB-KU Leuven, dat de VIB vrijdag bekendgemaakt heeft. Palmitaat kan een reeks signalen in kankercellen in gang zetten, die de cellen in staat stelt om verder te groeien tot uitzaaiingen of metastasen. Morgen/zaterdag is het Wereldkankerdag.
Bijna 1 op de 9 vrouwen wordt tijdens haar leven geconfronteerd met de diagnose borstkanker. Het is daarmee de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen.
Bij een vroege diagnose is borstkanker meestal te genezen. Zodra een tumor echter is uitgezaaid en kankercellen zich door het lichaam hebben verspreid om tumoren te vormen in andere organen, daalt het overlevingspercentage tot minder dan 30 procent.
Zaadolie, vlees, ...
Een belangrijke risicofactor voor de vorming van dergelijke uitzaaiingen, is obesitas. Obesitas kan dan weer een gevolg zijn van het te veel eten van vetten. Tot hiertoe is het echter onbekend welke rol vetten spelen in het schadelijke proces van uitzaaiingen. De huidige therapieën zijn doorgaans dan ook niet afgestemd op borstkankerpatiënten met overgewicht.
Een onderzoeksgroep van professor Sarah-Maria Fendt (VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie) heeft nu de rol van een specifiek vetzuur, de bouwstenen van vet, blootgelegd. Het vetzuur dat de professor onder de loep heeft genomen, is palmitaat. Palmitaat komt voor in zaadolie, vlees, melk en ultrabewerkte voedingsmiddelen.
Opvallende kettingreactie
De onderzoekers ontdekten dat borstkankercellen moleculen afscheiden die de palmitaatconcentratie in de longen verhogen. De kankercellen die daarna de longen bereiken, gebruiken dit palmitaat om uitzaaiingen te bevorderen.
"We wisten al dat palmitaat een belangrijke voedingsstof is voor kankercellen", zegt dokter Patricia Altea-Manzano, die meewerkte aan de studie. "Maar nu ontdekten we dat die kankercellen die zich verspreiden in het orgaan waar de uitzaaiing plaatsvindt, palmitaat kunnen afbreken tot nog kleinere moleculen. Bovendien zet palmitaat een enzym in deze kankercellen in gang, dat die kleinere moleculen hecht aan bepaalde eiwitten. Van deze eiwitten is bekend dat ze het vermogen van kankercellen bevorderen, om uiteindelijk uit te groeien tot metastasen."
Het is deze kettingreactie, die begint bij de interactie tussen palmitaat en specifieke eiwitten, die zorgt dat kankercellen zich kunnen verspreiden naar verre organen.
Omgekeerde
De onderzoekers probeerden daarnaast het omgekeerde te doen: ze bekeken of het blokkeren van de afbraak van palmitaat de vorming van metastasen zou kunnen stoppen. Met succes: door de afbraak van palmitaat in kankercellen te blokkeren, werd de toename van uitzaaiingen veroorzaakt door een vetrijk dieet, volledig tenietgedaan.
“Zeer relevant”
Verder onderzoek naar de verbindingen tussen palmitaat en de eiwitten, en naar de afbraak van palmitaat, is nodig. "Op lange termijn hopen we een therapeutische strategie tegen uitzaaiingen te ontwikkelen die is toegesneden op de behandeling van patiënten met overgewicht", vertelt professor Sarah-Maria Fendt. "Dit is zeer relevant omdat ongeveer 50 procent van de patiënten met borstkanker overgewicht heeft en therapieën op maat voor deze patiënten nog ontbreken.”
De studie is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Nature Cancer.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMBV
“Die onderzoeken zijn niet prettig, maar kanker is dat nog minder”: BV’s over het effect van ‘Kom op tegen kanker, alles in de strijd’
“Prachtig nieuws! Veel meer mannen in Vlaanderen laten zich screenen op prostaat- en teelbalkanker.” Voor Niels Destadsbader (34) is het duidelijk: het programma ‘Kom op tegen kanker, alles in de strijd’ heeft wel degelijk effect gehad. Dat bevestigen ook verschillende BV’s, zoals Jan Schepens (52) en Kurt van Eeghem (70), in TV Familie. “Niels en co zien strippen om mannenkanker bespreekbaar te maken, heeft mij aan het denken gezet." Al klinkt er ook een kritische noot. “Ze hadden dat beter aan mannen gevraagd die weten waarover ze praten.” -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Extreem dodelijke marburgvirus opgedoken in Tanzania
In het Afrikaanse land Tanzania is het zeldzame en extreem dodelijk marburgvirus opgedoken. Het is de eerste keer dat het daar wordt vastgesteld. Van de acht patiënten die symptomen kregen in de noordwestelijke regio Kagera, zijn er intussen vijf overleden. -
-
HLN Shop
Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten. -
België scoort veel slechter dan buurlanden: hoge gezondheidskosten duwen gezinnen in miserie
Steeds meer Belgische huishoudens kunnen vanwege de hoge gezondheidskosten geen basisnoden meer betalen, zoals voedsel, huisvesting of verwarming. Hun aandeel behoort tot de hoogste van West-Europa, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. “De best mogelijke gezondheidszorg voorzien voor iedereen is een gevecht, elke dag opnieuw”, reageert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. -
Gouden Formule 16
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
PREMIUM
Hoe kan je kanker in een vroeg stadium opsporen? Specialisten geven advies: “Pijn is zelden een vroeg teken van borstkanker”
Of het nu borst-, long- of prostaatkanker is: volgens specialisten is het cruciaal dat een kankerdiagnose in een zo vroeg mogelijk stadium gesteld wordt. Het kan geen kwaad om dat ter gelegenheid van Wereldkankerdag, op 4 februari, nog eens te beklemtonen. Zes gezondheidsexperts belichten de meest voorkomende kankers in ons land, vertellen wie het meeste risico loopt en hoe je de ziekte kan herkennen.