Rechts het bekende roze lintje, een internationaal symbool voor meer bewustzijn rond borstkanker.
Volledig scherm
Rechts het bekende roze lintje, een internationaal symbool voor meer bewustzijn rond borstkanker. © ThinkStock

Belgische studie toont aan: bepaald vetzuur is belangrijke factor bij uitzaaiingen van borstkanker

Een bepaald vetzuur, meer bepaald palmitaat, speelt een belangrijke rol in de vraag of een borstkankerpatiënt uitzaaiingen zal krijgen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de VIB-KU Leuven, dat de VIB vrijdag bekendgemaakt heeft. Palmitaat kan een reeks signalen in kankercellen in gang zetten, die de cellen in staat stelt om verder te groeien tot uitzaaiingen of metastasen. Morgen/zaterdag is het Wereldkankerdag.

 1. “Die onderzoeken zijn niet prettig, maar kanker is dat nog minder”: BV’s over het effect van ‘Kom op tegen kanker, alles in de strijd’
  PREMIUM
  BV

  “Die onderzoe­ken zijn niet prettig, maar kanker is dat nog minder”: BV’s over het effect van ‘Kom op tegen kanker, alles in de strijd’

  “Prachtig nieuws! Veel meer mannen in Vlaanderen laten zich screenen op prostaat- en teelbalkanker.” Voor Niels Destadsbader (34) is het duidelijk: het programma ‘Kom op tegen kanker, alles in de strijd’ heeft wel degelijk effect gehad. Dat bevestigen ook verschillende BV’s, zoals Jan Schepens (52) en Kurt van Eeghem (70), in TV Familie. “Niels en co zien strippen om mannenkanker bespreekbaar te maken, heeft mij aan het denken gezet." Al klinkt er ook een kritische noot. “Ze hadden dat beter aan mannen gevraagd die weten waarover ze praten.”
 2. Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
  Tweakers

  Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”

  De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven.
 1. Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat
  HLN Shop

  Een grote batterij moet je minder snel vervangen: zo kies je een e-bike op jouw maat

  De e-bike is hét ideale vervoermiddel voor velen: met een elektrische fiets omzeil je immers hoge brandstofprijzen enerzijds en overbrug je vlot lange afstanden anderzijds. Zo'n toestel is bovendien maar liefst 50 keer minder belastend voor het milieu dan een auto. Maar hoe pik je jouw ultieme exemplaar uit het erg ruime aanbod? HLN Shop helpt je - letterlijk en figuurlijk - op weg in vier handige punten.
 2. België scoort veel slechter dan buurlanden: hoge gezondheidskosten duwen gezinnen in miserie

  België scoort veel slechter dan buurlanden: hoge gezond­heids­kos­ten duwen gezinnen in miserie

  Steeds meer Belgische huishoudens kunnen vanwege de hoge gezondheidskosten geen basisnoden meer betalen, zoals voedsel, huisvesting of verwarming. Hun aandeel behoort tot de hoogste van West-Europa, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) in een nieuw rapport. “De best mogelijke gezondheidszorg voorzien voor iedereen is een gevecht, elke dag opnieuw”, reageert minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke.
 3. Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
  Gouden Formule 1
  6

  Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen

  Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro.
 4. Hoe kan je kanker in een vroeg stadium opsporen? Specialisten geven advies: “Pijn is zelden een vroeg teken van borstkanker”
  PREMIUM

  Hoe kan je kanker in een vroeg stadium opsporen? Specialis­ten geven advies: “Pijn is zelden een vroeg teken van borstkan­ker”

  Of het nu borst-, long- of prostaatkanker is: volgens specialisten is het cruciaal dat een kankerdiagnose in een zo vroeg mogelijk stadium gesteld wordt. Het kan geen kwaad om dat ter gelegenheid van Wereldkankerdag, op 4 februari, nog eens te beklemtonen. Zes gezondheidsexperts belichten de meest voorkomende kankers in ons land, vertellen wie het meeste risico loopt en hoe je de ziekte kan herkennen.