Illustratiebeeld.
Volledig scherm
Illustratiebeeld. © Thinkstock

Belgische onderzoekers stap dichter bij behandeling van agressieve hersenkanker

Een onderzoeksteam onder leiding van twee professoren van het VIB-VUB Centrum voor Inflammatie-onderzoek heeft in samenwerking met collega's van de KU Leuven een belangrijke stap gezet in de behandeling van glioblastomen, gekend als agressieve hersenkankers. 

 1. Vaccinwissel: Fransen jonger dan 55 krijgen Pfizer of Moderna voor tweede prik na eerste dosis AstraZeneca
  12

  Vaccinwis­sel: Fransen jonger dan 55 krijgen Pfizer of Moderna voor tweede prik na eerste dosis AstraZene­ca

  Fransen die jonger zijn dan 55 en al een eerste dosis van het AstraZeneca-coronavaccin kregen, krijgen voor hun tweede prik een dosis van het Moderna- of Pfizer/BioNTech-vaccin. Dat heeft de Franse Hoge Gezondheidsautoriteit HAS aangekondigd. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt het wisselen van coronavaccin na de eerste dosis niet aan. “Er zijn nog onvoldoende gegevens beschikbaar”, klinkt het.
 2. OPINIE. “Vapen heeft in België onterecht slechte reputatie”
  12

  OPINIE. “Vapen heeft in België onterecht slechte reputatie”

  Vorige week publiceerde gezondheidsinstituut Sciensano een onderzoek waaruit blijkt dat er elektronische sigaretten op de markt zijn met aroma‘s die genotoxische eigenschappen hebben: de aroma’s bevatten chemische stoffen die mogelijk gevaarlijk kunnen zijn voor de gezondheid. Volgens professor Frank Baeyens, hoogleraar psychologie aan de KU Leuven, blijft vapen echter een erg efficiënt middel om te stoppen met roken, aangezien het volgens wetenschappelijk onderzoek veel minder schadelijk is dan roken. Hieronder leest u het integrale opiniestuk van professor Baeyens.
 3. “Ik wil tijd winnen voor mijn meisjes.” Yornn (28) voert strijd tegen hersenkanker die hij nooit zal winnen
  PREMIUM
  Kruibeke/Antwerpen/Brasschaat

  “Ik wil tijd winnen voor mijn meisjes.” Yornn (28) voert strijd tegen hersenkan­ker die hij nooit zal winnen

  Ze waren op het hoogtepunt van hun geluk. Trotse ouders van Ella, getrouwd in de zomer van 2019 en eind vorig jaar eindelijk hun huis gekocht. Yornn was net afgestudeerd als politie-inspecteur en ze maakten plannen voor een broertje of zusje voor Ella. Maar dan sloeg het noodlot toe. Yornn heeft een niet te opereren hersenkanker. De enige hoop om zijn leven een beetje te verlengen is een medicijn dat nog in een testfase zit in Amerika, maar verschrikkelijk duur is. “Ik kan alleen tijd winnen. Dat ben ik aan mijn meisjes verplicht”, zegt hij. Vrienden zijn nu een crowdfunding gestart.
 1. Gigantische Tyrannosaurus Rex liep langzamer dan de mens
  Play

  Giganti­sche Tyrannosau­rus Rex liep langzamer dan de mens

 2. De stoppen slaan door bij Ruben wanneer badkamer verbouwen niet loopt zoals gehoopt
  Play
  Huis Gemaakt

  De stoppen slaan door bij Ruben wanneer badkamer verbouwen niet loopt zoals gehoopt

Wetenschap & Planeet