ShutterStock
Volledig scherm
© ShutterStock

Belgische artificiële intelligentie slaagt erin om hartaanvallen te voorspellen

WetenschapDe Brusselse start-up Kantify en het ULB-laboratorium voor kunstmatige intelligentie (Iridia) hebben voor het eerst een model gemaakt voor het voorspellen van voorkamerfibrilleren, een hartritmestoornis waarbij de boezems (atria) van het hart niet meer zoals normaal samentrekken. Dat meldt L'Echo.

1 reactie

 • DIRK RASSCHAERT

  3 jaar geleden
  Kunnen honden dit ook al niet? Maar die zwijgen wijselijk. Is er al een app? Want anders zie ik enkel mogelijkheden voor mensen die al in het ziekenhuis aan de apparaten liggen ?
 1. Tuberculose binnenkort weer dodelijkste infectieziekte ter wereld

  Tuberculo­se binnenkort weer dodelijk­ste infectie­ziek­te ter wereld

  Tuberculose (tbc) is goed op weg om weer de dodelijkste infectieziekte ter wereld te worden. Door de coronacrisis, de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingenstroom verspreidt de ziekte zich opnieuw gemakkelijker. Daarvoor waarschuwt Damiaanactie, niet toevallig op wereldtuberculosedag. Uit de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijkt dat het aantal diagnoses in 2021 wereldwijd met 5 procent is gestegen.
 2. “In een stofvrij huis komt een spin minder graag”: experts geven advies om spinnen buiten te houden
  PREMIUM

  “In een stofvrij huis komt een spin minder graag”: experts geven advies om spinnen buiten te houden

  Voor wie denkt dat spinnen alleen in de herfst in huis te vinden zijn, hebben we slecht nieuws. Huisspinnen duiken immers ook opvallend vaker op in maart, wanneer het warmer wordt. De grijze huisspin kan de winter immers overbruggen en wordt nu weer actiever. Wim Veraghtert, expert in ongewervelde dieren bij Natuurpunt, legt uit hoe een spin leeft én hoe je de achtpotigen op een ietwat vriendelijke manier uit je buurt houdt. Klinisch psychologe Marieke Impens legt dan weer uit hoe je van een spinnenfobie verlost raakt.
 1. Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
  Gouden Formule 1
  9

  Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1

  De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen.
 2. Schokkend experiment met schimmels en brood gaat viraal op TikTok: “Was je handen voordat je eten aanraakt”
  Play

  Schokkend experiment met schimmels en brood gaat viraal op TikTok: “Was je handen voordat je eten aanraakt”

  De Brit Gavin Wren ging onlangs viraal met een wetenschappelijk proefje op TikTok. Daarin wil hij te weten komen of een sneetje brood langer vers blijft wanneer je wel of niet jouw handen proper maakt. Het resultaat na net geen maand was duidelijk. “Ik moest stoppen omdat de stank niet meer te harden was na 27 dagen, ook al zaten ze in een plastic zak.” De video’s in kwestie zijn samen al meer dan 4 miljoen keer bekeken.
 3. Na ophef rond behandeling borstkanker: hoe achterhaal je in welk ziekenhuis je de beste behandeling zal krijgen?
  PREMIUM

  Na ophef rond behande­ling borstkan­ker: hoe achterhaal je in welk ziekenhuis je de beste behande­ling zal krijgen?

  Het borstkankeronderzoek van het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg maakt pijnlijk duidelijk dat patiënten in ons land niet altijd de beste zorg krijgen. “Ziekenhuizen zouden mensen moeten doorsturen als ze de nodige ervaring missen. Maar nu zien we dat ze uit commerciële overwegingen de waarheid soms anders verpakken”, zegt professor Dirk Devroey (VUB). Speelt dit ook bij andere aandoeningen? En hoe je achterhaal je als gewone sterveling in welk ziekenhuis je het best af bent?