België tekent ook in op de aankoop van het vaccin CureVac
België tekent in op de aankoop van het vaccin CureVac, eenmaal het een marktvergunning heeft gekregen. Ons land wil 2,9 miljoen dosissen bestellen, zo besliste de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid.
Delen per e-mail
De Europese Commissie voert onderhandelingen in naam van de lidstaten voor de aankoopprocedures van vaccins tegen Covid-19 en legt contracten voor aan de lidstaten. Die beslissen dan individueel of ze geïnteresseerd zijn. In België gebeurt dat door de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid, na een advies van het adviescomité dat instaat voor de analyse van de aankoopdossiers.
Midden augustus 2020 gaf het adviescomité al een positief advies voor het contract voor het kandidaat-vaccin van AstraZeneca en de universiteit van Oxford. In november kwam er een positief advies voor het kandidaat-vaccin van Janssen (Johnson & Johnson) en dat van Pfizer en BioNTech. Nu is er dus ook een advies voor het kandidaat-vaccin van CureVac, waarop de ministers van Volksgezondheid beslist hebben om in te tekenen op de aankoop.
Het Europese contract gaat over de aankoop van 225 miljoen dosissen. België zou daarvan 2,9 miljoen dosissen aankopen. Klinische proeven met het kandidaat-vaccin van CureVac zijn volop aan de gang in Europa, waaronder ook in ons land.
Maar eerst moeten de vaccins nog een vergunning krijgen om op de markt te komen; voorlopig is dat nog voor geen enkel vaccin tegen Covid-19 gebeurd. “Dat blijft een bevoegdheid van het EMA in samenwerking met de bevoegde nationale autoriteiten. Wanneer er door het EMA geen marktvergunning voor het vaccin in kwestie wordt verleend, wordt het contract ontbonden”, klinkt het.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM51
INTERVIEW. Vaccinoloog Corinne Vandermeulen: “Jongeren moeten gevaccineerd worden vóór hun ouders”
-
PREMIUM
Waarom vaccineert Israël zoveel sneller dan wij?
-
Israëlisch onderzoek: “Pfizer-vaccin voorkomt mogelijk overdracht van coronavirus”
Het vaccin van Pfizer zorgt er waarschijnlijk ook voor dat je het virus niet op anderen kunt overdragen. Dat blijkt uit een Israëlisch onderzoek waarover The Telegraph bericht. De deelnemers aan het onderzoek ontwikkelden tot twintig keer meer antilichamen binnen een week nadat ze de tweede dosis van het vaccin hadden gekregen. -
-
Sparen
Lukt het u maar niet om meer te sparen? Waarschijnlijk trapt u in een van deze valkuilen
Een wereldreis (als dat ooit weer mag), de keuken in het nieuw, een spaarpot voor noodgevallen: er zijn redenen genoeg om een stevige spaarboek aan te leggen. Toch vinden veel mensen het aartsmoeilijk om hun spaarvoornemens vol te houden. Spaargids.be zocht uit wat sparen zo lastig maakt. -
PREMIUM7
Hoe kunnen we onszelf beschermen tegen oprukkende coronavarianten?
-
Bereidheid om zich te laten vaccineren enorm gestegen bij artsen
De bereidheid om zich te laten vaccineren is enorm gestegen bij artsen in ons land. Dat blijkt uit een enquête die Medische Wereld, dat opleidingen verzorgt in de sector, de voorbije maand hield bij duizend artsen. Meer dan 90 procent wil zich laten vaccineren, klinkt het. De organisatie roept ook op tot een switch in de vaccinatiestrategie. -
Multimedia
Slechte wifi? Deze toestellen versterken je signaal tot in het kleinste kamertje
Je wifinetwerk is op zijn sterkst in de onmiddellijke buurt van je draadloze router. Hoe verder in de woning, hoe minder sterk je signaal vervolgens wordt. Als dat problematisch is, kan je het bereik uitbreiden met een wifi repeater. We bekeken enkele populaire modellen.