Volledig scherm
© iStock

Belg bij grootste drinkers van Europa: gemiddeld twintig pinten per week

Volgens een nieuw rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie zijn Belgen stevige drinkers. Ons land staat op de vijfde plaats in Europa op het gebied van alcoholverbruik. Belgen ouder dan vijftien jaar drinken volgens het rapport gemiddeld duizend pinten per jaar. Dat zijn er bijna twintig per week, terwijl de Hoge Gezondheidsraad een limiet van tien glazen per week aanbeveelt.

 1. "Ik voelde me sloom en depressief": fitnesser getuigt hoe zijn lichaam op frisdrankverslaving reageerde

  "Ik voelde me sloom en depressief": fitnesser getuigt hoe zijn lichaam op frisdrank­ver­sla­ving reageerde

  Van aantrekkelijke reclame tot veelbelovende smaken, frisdrankgiganten doen er alles aan om hun drankjes te promoten. Heel wat mensen raken onbewust verslaafd aan de zoete drankjes, zonder te beseffen hoe hun lichaam reageert op de inhoud van frisdrank. Uit onderzoek blijkt nu dat frisdranken niet alleen obesitas, maar ook onvruchtbaarheid en kanker kunnen veroorzaken. Michael Freidson getuigt hoe zijn lichaam veranderde nadat hij zijn verslaving aanpakte.
 2. Eetlust zit er via de hersenen ingebakken bij obese personen: "Cognitieve trainingen kunnen vermogen om eraan te weerstaan verbeteren"

  Eetlust zit er via de hersenen ingebakken bij obese personen: "Cognitieve trainingen kunnen vermogen om eraan te weerstaan verbeteren"

  We kijken nogal snel neer op mensen met overgewicht, beschouwen hen als lui en ongedisciplineerd. Bovendien verwijten velen hen de hoge kost voor de gezondheidszorg. Maar onderzoek bevestigt nogmaals dat we gezondheid minder goed in handen hebben dan we zouden willen. Behalve genetica beïnvloedt ook de hersenstructuur de zin naar eten. En zo word je gewoon geboren.
 1. Covid-pandemie? Behoorlijk wat volk op beroemde El Rastro-markt in Madrid
  Play

  Co­vid-pandemie? Behoorlijk wat volk op beroemde El Ras­tro-markt in Madrid

 2. Deze Belg kan als één van de weinigen skiën in Oostenrijk tijdens lockdown: "Iedereen moet verplicht licentie kunnen voorleggen"
  Play

  Deze Belg kan als één van de weinigen skiën in Oostenrijk tijdens lockdown: "Iedereen moet verplicht licentie kunnen voorleggen"

Wetenschap & Planeet