De 17-jarige werd in oktober geopereerd in het Henry Ford-ziekenhuis in Michigan (VS)
Volledig scherm
De 17-jarige werd in oktober geopereerd in het Henry Ford-ziekenhuis in Michigan (VS) © CNN

Artsen voeren dubbele longtransplantatie uit bij 17-jarige vaping-patiënt: “Dergelijke schade in 20 jaar nooit gezien”

In de Verenigde Staten lijden al 2.172 mensen aan een mysterieuze longziekte die vermoedelijk verband houdt met het roken van elektronische sigaretten. Dat berichten de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten vandaag. Met drie nieuwe overlijdens staat de dodentol door vapen in de VS voor dit jaar al op 42. In de Amerikaanse staat Michigan is voor de eerste keer een dubbele longtransplantatie uitgevoerd bij een vaping-patiënt.

6 reacties

 • Nick Lersberghe

  2 jaar geleden
  @Luc Lievens Dat is niet waar. Op zich is het ongevaarlijk. Het probleem ligt hier bij het product waarmee het versneden werd, vitamine E acetaat. Ik betwijfel sterk dat ze dit zelf kunnen maken.
 • Betty Cools

  2 jaar geleden
  Waarom wordt de verkoop niet overal verboden? Het gaat hier enkel om winsten op kop van de gebruiker die geloofd in het verhaal om van de andere sigaretten af te komen. Al de slachtoffers zouden schadevergoeding moeten vragen!
 • Peter VAN DEN BROECKE

  2 jaar geleden
  Gebruik vapen zoals het moet....alle doden zin te wijten aan het vapen met drugs.....gebruik vapen met vloeistof die erkend is en koop bij erkende dealers...dan is er nooit een prob...men probeert vapen nu slecht te maken door enkelen die het misbruiken....
 • Jan Lambert

  2 jaar geleden
  Gezonde lucht is beter, dat weet een vaper of roker ook. Net zoals tabak bijna verboden is moet men dit ook doen met deze 'vervangers'. Roken op terrassen, voetbaltribunes, kortom overal waar je anderen kan belasten met jou uitgestote gassen, verder verbieden!
 • Filip Francois

  2 jaar geleden
  Waarom blijven jullie maar herhalen en herhalen dat het door vapen komt???? Zaals het in het artikel zelf al zegt: "Volgens de autoriteiten ligt acetaat van vitamine E, een synthetisch bereid product waarmee cannabisproducten voor de vape-pen worden versneden, vermoedelijk aan de basis van het probleem" DE oorzaak is de CBD olie niet het vapen op zich!!!!
 1. Pfizer wil volledige goedkeuring van vaccin in VS en mikt voor volgend jaar op 4 miljard doses
  7

  Pfizer wil volledige goedkeu­ring van vaccin in VS en mikt voor volgend jaar op 4 miljard doses

  Het Amerikaanse farmabedrijf Pfizer en zijn Duitse partner BioNTech hebben een aanvraag ingediend om een volledige goedkeuring te krijgen van hun coronavaccin in de Verenigde Staten. Tot nu toe kreeg het net als alle andere vaccins alleen een goedkeuring voor noodgebruik. Pfizer maakte ook bekend dat het volgend jaar 4 miljard doses wil produceren, in de eerste plaats voor landen met gemiddelde of lage inkomens.
 2. Lego-bouwset van protontherapiecentrum maakt kinderen rustiger tijdens kankerbehandeling

  Le­go-bouw­set van protonthe­ra­pie­cen­trum maakt kinderen rustiger tijdens kankerbe­han­de­ling

  In het protontherapiecentrum PARTICLE in UZ Leuven krijgen kinderen die een behandeling met protontherapie ondergaan, een bouwpakket met blokjes van Lego. De kinderen bouwen de machine, de behandelingsruimte en de verschillende facetten van hun behandeling na, en dat maakt hen rustiger tijdens de behandeling zelf. Protontherapie wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van patiënten met kanker.

Wetenschap & Planeet