Artsen voeren dubbele longtransplantatie uit bij 17-jarige vaping-patiënt: “Dergelijke schade in 20 jaar nooit gezien”
In de Verenigde Staten lijden al 2.172 mensen aan een mysterieuze longziekte die vermoedelijk verband houdt met het roken van elektronische sigaretten. Dat berichten de Amerikaanse gezondheidsautoriteiten vandaag. Met drie nieuwe overlijdens staat de dodentol door vapen in de VS voor dit jaar al op 42. In de Amerikaanse staat Michigan is voor de eerste keer een dubbele longtransplantatie uitgevoerd bij een vaping-patiënt.
Delen per e-mail
Volgens de autoriteiten ligt acetaat van vitamine E, een synthetisch bereid product waarmee cannabisproducten voor de vape-pen worden versneden, vermoedelijk aan de basis van het probleem, al wordt de oorzaak van de aandoening nog steeds verder onderzocht.
In de Amerikaanse staat Michigan deelden artsen van het Henry Ford-ziekenhuis in Detroit dinsdag mee dat ze de eerste dubbele longtransplantatie hebben uitgevoerd bij een patiënt wiens longen zwaar beschadigd waren door het roken van e-sigaretten.
De patiënt was een zeventienjarige jongen die op 15 oktober de zes uur durende operatie onderging. Hij lag daarvoor al een maand lang aan een hart-longmachine na “volledig longfalen” en zou zonder de operatie niet overleefd hebben, delen de artsen mee.
Bovenaan op transplantatielijst
De tiener, volgens zijn familie een atletische jongen zonder enige gezondheidsproblemen, werd begin september in het ziekenhuis opgenomen met een longontsteking. Zijn toestand ging er in de volgende weken zo snel op achteruit, dat hij met hoogdringendheid bovenaan de lijst van kandidaten voor een longtransplantatie werd geplaatst.
“Wat ik in zijn longen zag, leek in niets op wat ik al eerder heb gezien en ik doe al 20 jaar longtransplantaties”, zegt Hassan Nemeh, directeur van de afdeling. “Er was enorm veel ontsteking en littekenvorming, in combinatie met dood weefsel op verschillende plaatsen. De long zelf was zo verhard en vol met littekens, dat we ze echt uit de borstkas moesten halen. Dit is een kwaad waarmee ik nooit eerder geconfronteerd werd”, gaat hij verder.
Binnen een heel korte tijdsspanne zijn onze levens voor altijd veranderd
Lang herstelproces
De familie van de jongen hoopt dat de operatie de gevaren van vaping onder de aandacht brengt. “Binnen een heel korte tijdsspanne zijn onze levens voor altijd veranderd”, laat de familie weten in een boodschap die via het ziekenhuis naar buiten werd gebracht.
“Hij is gegaan van het typische leven van een perfect gezonde zestienjarige atleet die naar de middelbare school gaat, plezier maakt met vrienden, zeilt en videospelletjes speelt, naar geïntubeerd wakker worden met twee nieuwe longen en met het uitzicht op een lang en pijnlijk herstelproces, terwijl hij worstelt met het terugwinnen van zijn kracht en mobiliteit, die een ernstige impact ondervinden.”
Levensverwachting
Hoe de toekomst er voor de jongen uitziet is onduidelijk. Mensen die een longtransplantatie ondergaan, leven gemiddeld nog zo’n zeven jaar, maar velen kunnen nog 15 à 20 jaar mee, afhankelijk van een hele reeks factoren, vertelt Lisa Allenspach, medisch directeur van het longtransplantatieprogramma aan het Henry Ford-ziekenhuis. “We zijn hoopvol dat hij gezien zijn leeftijd en vooruitgang in de toekomst lang en gezond zal leven”, zegt ze.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Drive
Cabrio on a budget: dit zijn de goedkoopste (maar daarom niet minder knappe) exemplaren
De zomer komt eraan en daarmee ook die zin om erop uit te trekken. Waarom niet met een cabrio op roadtrip door eigen land? HLN Drive zocht de 5 goedkoopste cabrio’s (allemaal onder de 30.000 euro) en analyseert ze. -
Mysterieuze hersenziekte stelt Canadese artsen voor raadsel
Canadese artsen maken zich zorgen over een nog onbekende hersenziekte die geheugenverlies, hallucinaties en spasmen veroorzaakt. Er zijn vooralsnog 43 patiënten gekend, die allemaal in dezelfde regio wonen. -
Wielrennen5
Niet iedereen start in de drie heuvelklassiekers, wie rijdt de komende week waar?
Het Ardense drieluik staat voor de deur. De Amstel Gold Race, de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn traditioneel de slotakkoorden van het klassieke wielervoorjaar. Wie komt nog waar in actie? En wie zijn dus geschikte transfers in jouw Gouden Klassiekers-ploeg? Een blik op de programma’s van de toppers. -
-
1
Denemarken houdt vast aan vaccinatiestop AstraZeneca
Denemarken gaat voorlopig nog geen mensen inenten met het coronavaccin van AstraZeneca. De Europese medicijnwaakhond EMA oordeelde donderdag dat de voordelen van het vaccin groter zijn dan de mogelijke risico’s. De Deense gezondheidsdiensten gaan de komende dagen beoordelen wat die conclusie betekent voor hun vaccinatieprogramma. -
100
Land dat niet gelooft in lockdowns heeft nu slechtste coronacijfers van heel Europa
De ranglijst van Europese landen met de slechtste coronacijfers heeft een nieuwe koploper. Sinds vrijdag is de slechtste leerling van de klas het land dat niet gelooft in lockdowns en een beroep doet op het verantwoordelijkheidsgevoel van de inwoners om de pandemie onder controle te krijgen, met aanbevelingen in plaats van dwingende maatregelen: Zweden. -
Papa van gestorven Raphaël getuigt: “Hoop dat dit anderen kan redden die dit vapen”
Thierry Pauwaert kan nog altijd niet geloven wat er met zijn 18-jarige zoon Raphaël gebeurde. De jongeman kreeg eind september plots last van een vervelende hoest, daarna ging het razendsnel. Artsen brachten Raphaël in een kunstmatige coma, waaruit hij nooit meer zou ontwaken. Mogelijk is Raphaël het eerste dodelijke slachtoffer van de e-sigaret in ons land, zo stellen dokters. -
2
Gehoorverlies, oorsuizen en duizeligheid bij meer dan 1 op de 10 coronapatiënten
Dat sommige virussen gehoorproblemen kunnen veroorzaken, is al langer bekend. Een nieuwe analyse laat nu zien dat dit bij 15 % van de volwassen coronapatiënten ook het geval is.
6 reacties
Nick Lersberghe
Elisabeth Cools
Peter VAN DEN BROECKE
Jan Lambert
Filip Francois