Arts niet aansprakelijk voor achterlaten kompressen in lichaam patiënt
Een neurochirurg die tijdens een ingreep twee kleine kompressen achterliet in het lichaam van de patiënt, heeft geen medische fout gemaakt. De man werd in mei vorig jaar vrijgesproken, meldt Artsenkrant.
De neurochirurg moest een hersenvliestumor zoveel als mogelijk verwijderen bij zijn vrouwelijke patiënte. Na de ingreep bleken echter twee cottonoïden - kleine kompressen om bloed te stelpen of weefsel te stabiliseren - achtergebleven in het lichaam van de vrouw. Enkele weken nadien komen arts en patiënt overeen om een tweede heelkundige ingreep uit te voeren waarbij de cottonoïden en resterend tumorweefsel zouden worden verwijderd.
De cottonoïden worden verwijderd, maar bij het wegnemen van resterend tumorweefsel wordt wellicht een bloedvat geraakt. Als gevolg hiervan lijdt de patiënte aan cognitieve stoornissen, een gebrek aan zelfredzaamheid, een blijvende arbeidsongeschiktheid en bijkomende lichamelijke verwikkelingen.
In eerste instantie had de verzekeraar van de arts de fout toegegeven: het raken van het bloedvat is weliswaar een complicatie, maar het achterlaten van de cottonoïden is een fout, en zonder die fout was er geen tweede ingreep geweest.
Geen fout maar complicatie
De verzekeraar komt daarop terug, en betwist alsnog de fout en de aansprakelijkheid. Daarop werden de arts en zijn verzekeraar gedagvaard. Een college van deskundigen dat door de rechtbank werd aangesteld, kwam tot de conclusie dat het achterlaten van de kompressen geen fout, maar een complicatie is. Ze wijzen er ook op dat deze kompressen in geen enkel neurologisch centrum in ons land geteld worden.
De rechtbank van eerste aanleg besluit in november 2015 het advies van de experts niet te volgen: er is wel degelijk sprake van een fout. Het (integraal) verwijderen van alle lichaamsvreemde voorwerpen uit de operatiewonden na de voltooiing van de ingreep en vóór het sluiten van de wonde, maakt een resultaatsverbintenis uit van de uitvoerende arts.
In beroep volgt de rechtbank toch de experts, waarop de patiënte cassatieberoep aantekent. In een kort arrest besluit het Hof van Cassatie dat het niet bevoegd is om zich uit te spreken over het al dan niet bestaan van een resultaatsverbintenis of het al dan niet zorgvuldig gedrag van een arts. De vrijspraak van de arts is hiermee definitief.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Elke dag krijgen 1 à 2 mensen de diagnose keelkanker: “Orale seks met wisselende partners kan een oorzaak zijn”
-
Tweakers.net
E-reader in je koffer? Aan deze modellen beleef je het langst plezier
Zin om te lezen op reis, maar heb je beperkte bagageruimte? Geen nood: met een e-reader neem je een volledige bibliotheek mee. Eric van Ballegoie, expert bij technologiesite Tweakers, legt uit welke toestellen aanraders zijn en waar de verschillen zitten. -
TV
Aftellen naar ‘Love Island’ met exclusieve reünie-afleveringen op Streamz
Nog elf dagen wachten en dan gaat het nieuwe seizoen van ‘Love Island’ van start op Streamz. Tijd voor een terugblik, moet de streamingdienst gedacht hebben. Vanaf donderdag is er dan ook ‘Love Island: Rewind’, een reeks van vijf exclusieve reünie-afleveringen. -
-
Spaargids.be
Consumentenkredieten fors duurder: lenen voor een auto nu 25 procent duurder dan 3 maand geleden
Wie nu een consumentenkrediet wenst af te sluiten, kan niet om de stijgende rentetarieven heen. Een lening voor de aankoop van een nieuwe auto of een recente tweedehandswagen kost nu 25 procent meer dan drie maanden geleden. Ook leningen voor energetische renovaties werden in dezelfde periode 15 procent duurder. Zo blijkt uit gegevens van Spaargids.be. -
3
Populair e-sigarettenmerk Juul vecht verbod in Verenigde Staten aan
Juul Labs gaat het verbod op de verkoop van zijn e-sigaretten in de Verenigde Staten aanvechten. Het bedrijf heeft een Amerikaanse rechter gevraagd het bevel van de medicijnen- en warenautoriteit FDA om de producten uit de schappen te halen te blokkeren. Juul kon volgens de FDA niet aantonen dat de e-sigaretten per saldo een voordeel voor de volksgezondheid opleveren ten opzichte van gewone sigaretten. -
Klopt het dat je buik intrekken ongezond is?
Je buik een beetje intrekken wanneer je het strand op loopt, of vlak voor je het zwembad in duikt... Doen we dat niet stiekem allemaal? Toch is het minder onschuldig dan het lijkt. Want je buik te vaak op zo'n manier opspannen, kan vervelende gevolgen met zich meebrengen, vertelt kinesitherapeut en stressconsulent Raf Frateur. -
VN-rapport: “Meer cannabisgebruik zorgt voor stijgend aantal psychische aandoeningen”
Het regelmatig gebruik van cannabis is door toenemende legalisering en door de coronalockdowns de laatste tijd gestegen. Een rapport van de Verenigde Naties dat vandaag wordt gepubliceerd, waarschuwt dat die toename tot een groeiende belasting van de gezondheidsvoorzieningen leidt. Het stijgende gebruik van het middel veroorzaakt namelijk een toename van het aantal psychische aandoeningen in bijvoorbeeld West-Europa.
17 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerPaul van de velde
Nick Lersberghe
Toon Schouteden
lindsey clauw
Geert De Meyer