Antwerpse onderzoekers ontdekken geheim wapen van dodelijke parasiet om aan vaccins en medicijnen te ontsnappen
Wetenschappers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG) in Antwerpen hebben ontdekt hoe de gevaarlijke parasiet Leishmania aan geneesmiddelen en vaccins kan ontsnappen. Dankzij revolutionaire DNA-technologie achterhaalden de onderzoekers dat de cellen van de parasiet een grote verscheidenheid aan chromosoomnummers bevatten, waardoor ze zich snel kunnen aanpassen.
De infectieziekte leishmaniasis ontstaat door een parasiet, die overgedragen wordt via de beet van een zandvlieg. Elk jaar worden 300.000 mensen door de ziekte getroffen, ook in Zuid-Europa. De potentieel dodelijke ziekte is op malaria na een van de belangrijkste parasitaire ziekten, maar tot op heden bestaat er geen vaccin tegen en slechts een beperkt aantal geneesmiddelen.
Moleculaire parasitologen van het ITG hebben nu een grote stap gezet in het verklaren waarom de parasiet Leishmania zo moeilijk te bestrijden is. In een eerder onderzoek met DNA-sequencing toonden ze al aan dat het gemiddeld aantal verschillende chromosomen per celpopulatie verschilt. Bij mensen staan variaties in aantallen chromosomen in verband met ziekten zoals kanker of het syndroom van Down, maar voor de parasiet is dit vermogen om het chromosoomgetal te veranderen net een voordeel.
Nieuwe studie
In een nieuwe studie maakten de wetenschappers gebruik van ‘single cell genome sequencing’ om elke cel afzonderlijk in kaart te brengen. Ze ontdekten dat binnen een celpopulatie de cellen ook individueel verschillen, een fenomeen dat ‘mozaïek aneuploïdie’ wordt genoemd.
“De vraag is waarom ‘mozaïek aneuploïdie’ zo snel optreedt in parasieten die zijn afgeleid van een enkele individuele cel”, zegt doctor Malgorzata Anna Domagalska, leidster van het onderzoeksproject. “We denken dat elk van deze cellen een overlevingskit bevat voor een bepaalde omgevingsstress, zoals blootstelling aan een geneesmiddel. Als een bepaalde stress optreedt, kan de hele populatie cellen verdwijnen. Behalve die ene cel die de juiste overlevingskit bevat en dus de populatie zou kunnen herstellen.”
Volgens professor Jean-Claude Dujardin, hoofd van de Dienst Moleculaire Parasitologie van het ITG, moeten wetenschappers creatief zijn in de strijd tegen dergelijke slimme parasieten. “We hopen in de toekomst onder andere de mechanismen van mozaïcisme te begrijpen en deze te blokkeren. Dit kan nieuwe wegen naar geneesmiddelen openen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
1.200 euro extra pensioen per maand: hoe krijg je dat bij elkaar?
1.200 euro. Die extra som acht de Belg nodig naast het wettelijk pensioen, wil hij of zij goed voorbereid de pensioenjaren aanvatten. Pas dan is comfortabel blijven leven mogelijk en komt de huidige levensstandaard niet in gevaar. Maar hoe spaar je dat vermogen bijeen? Pensioensparen en beleggen vormen het antwoord. Spaargids.be zet uiteen hoe je dat slim aanpakt. -
In Zuid-Afrika belanden meer jonge kinderen met omikron in ziekenhuis: “Maar ziekteverloop is opvallend milder”
In Zuid-Afrika zorgt de omikronvariant nog niet voor grote(re) druk op de ziekenhuizen. Dat zegt de Nederlandse arts Hugo Johan Tempelman, die in Zuid-Afrika meewerkt aan het onderzoek naar de nieuwe variant. “Omikron verspreidt ongelooflijk snel, maar geeft een véél milder ziektebeeld dan de deltavariant”, vertelt hij in gesprek met HLN LIVE. Het zijn opvallend vaak jonge kinderen, die in Zuid-Afrika net zoals bij ons nog niet werden gevaccineerd, die in het ziekenhuis belanden. Hun symptomen zijn gelukkig milder én anders dan bij de deltavariant, klinkt het. -
PREMIUMSchellebelle
RECONSTRUCTIE. De Schellebellemoord, met peetvader Prosper als meesterbrein: “De enige vijand die Eddy had, was zijn papa zelf”
-
-
PREMIUM
Zitten we met een nieuwe gezondheidscrisis? Experts beantwoorden 9 belangrijke vragen over de opstoot van apenpokken
-
1
FACTCHECK. Neen, apenpokken hebben niets te maken met chimpanseevirus in AstraZeneca-vaccin
Op sociale media duiken berichten op waarin een link wordt gelegd tussen het apenpokkenvirus en de aanwezigheid van een chimpanseevirus in het AstraZeneca-vaccin. Mensen suggereren zo dat het apenpokkenvirus gelinkt zou zijn aan het AstraZeneca-vaccin. “Pure waanzin”, reageert viroloog Marc Van Ranst. “Dit zijn mensen die vaccins in diskrediet willen brengen.” -
Livios
Meer opbergruimte nodig? Interieurarchitect Bart Appeltans verklapt 8 oplossingen
Boeken, gezelschapspelletjes, dekentjes, laptops, gsm-laders… Heb jij ook genoeg van rondslingerende spullen in huis? Wie niet veel opbergruimte heeft, moet slim zijn. Bart Appeltans van interieur- en architectenbureau Sfar en bekend als interieurarchitect bij ‘Blind Gekocht’ onthult aan bouwsite Livios acht originele manieren om extra opbergruimte te creëren. -
Tweede geval van apenpokken in Nederland vastgesteld
Het apenpokkenvirus is bij een tweede persoon in Nederland vastgesteld. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De tweede positieve testuitslag kwam zaterdag binnen, nadat op vrijdag ook al iemand het virus onder de leden bleek te hebben. Het RIVM geeft geen informatie over de beide patiënten.