Pierre Van Damme.
Volledig scherm
Pierre Van Damme. © VTM NIEUWS

“Antilichaamtest na vaccinatie geeft geen betrouwbaar antwoord”

Vaccinoloog Pierre Van Damme krijgt naar eigen zeggen veel bezorgde mails van mensen die na vaccinatie een bloedtest lieten afnemen waarbij geen of nauwelijks antistoffen tegen Covid-19 werden gevonden. “Zulke serologische tests na vaccinatie geven geen betrouwbaar antwoord en zijn daarom niet aanbevolen”, zegt Van Damme.

1 reactie

 • Helga Matthé

  1 jaar geleden
  Altijd snel om te verkondigen dat de vaccins goed hun werk doen (volgens hun testen). Maar een controletest die overal kan gedaan worden geeft (toevallig) geen zekere resultaten. Ondertussen iedereen volop inspuiten en winst incasseren zonder enige verantwoordelijkheid te moeten nemen als het toch blijkt mis te lopen. Knap geregeld!
 1. Van uitputting tot ademhalingsmoeilijkheden: vrouwen en personen met overgewicht lopen groter risico op langdurige Covid

  Van uitputting tot ademha­lings­moei­lijk­he­den: vrouwen en personen met overge­wicht lopen groter risico op langdurige Covid

  Vermoeidheid of uitputting, hoofdpijn, geheugen- en concentratieproblemen, spierpijn, ademhalingsproblemen en slaapstoornissen zijn de meest voorkomende kwaaltjes waar mensen met langdurige Covid mee kampen. Dat betekent dat ze drie tot zes maanden na hun infectie nog steeds één of meerdere symptomen hebben. Wie het meeste risico loopt op langdurige Covid? Vrouwen en personen met overgewicht, zo blijkt uit een studie van Sciensano.
 2. Derde van de gehospitaliseerde Covid-patiënten heeft na één jaar hartafwijking
  2

  Derde van de gehospita­li­seer­de Co­vid-patiënten heeft na één jaar hartafwij­king

  Hoewel Covid-19 overwegend een milde griepachtige ziekte is, kan er een aanzienlijke impact zijn op het cardiovasculaire systeem. Vooral -maar niet enkel- bij oudere patiënten met reeds bestaande cardiovasculaire of luchtwegaandoeningen en andere chronische ziekten. Dat blijkt uit het doctoraatsonderzoek van cardioloog Maria Luiza Luchian (UZ Brussel). Haar onderzoek toonde aan dat een doorgedreven screening van gehospitaliseerde Covid-patiënten op lange termijn leidt tot een betere risico-inschatting voor hart- en vaatziekten.

Wetenschap & Planeet