Pierre Van Damme.
Volledig scherm
Pierre Van Damme. © VTM NIEUWS

“Antilichaamtest na vaccinatie geeft geen betrouwbaar antwoord”

Vaccinoloog Pierre Van Damme krijgt naar eigen zeggen veel bezorgde mails van mensen die na vaccinatie een bloedtest lieten afnemen waarbij geen of nauwelijks antistoffen tegen Covid-19 werden gevonden. “Zulke serologische tests na vaccinatie geven geen betrouwbaar antwoord en zijn daarom niet aanbevolen”, zegt Van Damme.

1 reactie

 • Kurt Bertels

  3 weken geleden
  Altijd snel om te verkondigen dat de vaccins goed hun werk doen (volgens hun testen). Maar een controletest die overal kan gedaan worden geeft (toevallig) geen zekere resultaten. Ondertussen iedereen volop inspuiten en winst incasseren zonder enige verantwoordelijkheid te moeten nemen als het toch blijkt mis te lopen. Knap geregeld!
 1. Dirk Ramaekers: “Grootste teleurstelling is Johnson & Johnson, vertraging kan oplopen tot vier weken”

  Dirk Ramaekers: “Grootste teleurstel­ling is Johnson & Johnson, vertraging kan oplopen tot vier weken”

  De vaccinatiecampagne in ons land is goed op dreef, maar wordt nog maar eens gedwarsboomd door instabiele leveringen. Traditioneel stelt AstraZeneca teleur, maar op dit moment is Johnson & Johnson “de grootste teleurstelling”, zei Dirk Ramaekers, hoofd van de Taskforce Vaccinatie, op de persconferentie. De vertraging door de slabakkende leveringen wordt op twee weken geschat, maar kan ook oplopen tot vier weken.
 2. Moderna betwist potentiële link met hartontsteking: “Geen wetenschappelijk bewijs”

  Moderna betwist potentiële link met hartontste­king: “Geen wetenschap­pe­lijk bewijs”

  De Amerikaanse vaccinproducent Moderna betwist dat zijn vaccin mogelijk de oorzaak zou kunnen zijn van ontstekingen van de hartspier (myocarditis) of het hartzakje (pericarditis). Zowel bij het Europese Geneesmiddelagentschap EMA als bij de Amerikaanse tegenhanger FDA loopt er momenteel een onderzoek naar een mogelijk verband. Na het beoordelen van de beschikbare gegevens "kan er geen causale relatie met het vaccin worden vastgesteld", klinkt het bij Moderna.

Wetenschap & Planeet