185.000 kankeroverlijdens vermeden in België voorbije dertig jaar
De voorbije dertig jaar hebben in ons land maar liefst 185.000 extra mensen kanker overleefd. Dat blijkt uit de cijfers van Stichting tegen Kanker. Verbeterde medicatie en vroegtijdige screeningen hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen.
Als de sterftecijfers voor kanker op het niveau van 1989 waren gebleven, zouden er de afgelopen drie decennia 185.000 sterfgevallen meer zijn geweest in België. Zo’n 133.000 geredde levens waren mannen en 53.000 waren vrouwen. Dit komt neer op één gered leven elke 90 minuten.
De Stichting tegen Kanker vermelden ook de geredde levens per kankertype. Bij mannen zijn dit 20.000 levens bij prostaatkankerpatiënten en 14.000 levens bij mensen die de diagnose darmkanker kregen. Bij vrouwen zijn dit 15.000 levens bij zowel borstkanker- als dikkedarmkankerpatiënten.
Wat is de oorzaak van deze positieve evolutie
De geredde levens zijn te danken aan nieuw wetenschappelijk inzicht en dus betere behandeling. De voorbije jaren zorgde bijvoorbeeld immunotherapie voor een hogere overlevingskans bij onder meer melanomen. Daarnaast wordt de huidige medicatie niet langer afgesteld per soort kanker (borstkanker, longkanker, enzovoort). Moleculair kunnen deze kankers immers nog verder worden getypeerd en afhankelijk van het subtype worden behandeld. Op die manier kan efficiëntere en minder toxische medicatie worden gebruikt.
Ook preventie en screening zorgen voor geredde levens. “Tot 40 procent van de kankers kan worden vermeden door preventie, en tot 50 procent van de overlijdens”, aldus Veronique Le Ray, medisch directeur van Stichting tegen Kanker.
Preventieve screening
Vandaag wordt er in ons land preventief gescreend op borstkanker, baarmoederhalskanker en dikkedarmkanker. Er wordt bestudeerd of dat kan worden uitgebreid naar long-, prostaat- en maagkanker.
En met impact: afhankelijk van de participatiegraad is er bijvoorbeeld een afname van sterfte wegens borstkanker van 30 à 50 procent. Meteen wringt daar het schoentje: in Vlaanderen neemt slechts 50 procent van wie wordt uitgenodigd voor dikkedarmkanker deel aan de test, in Wallonië en Brussel ligt dat cijfer nog lager. “Terwijl een participatiegraad van 70 à 80 procent nodig is om succesvol te zijn”, aldus nog Le Ray.
Stichting tegen Kanker roept de overheid dan ook op - naar aanleiding van Wereldkankerdag op 4 februari - om nog meer te investeren in kankeronderzoek, bevolkingsonderzoek en performante preventie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAntwerpen
Het einde van de microscoop? Antwerps ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux artificiële intelligentie om kankercellen op te sporen: “Een extra paar virtuele ogen dat meekijkt”
Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen hebben een medische primeur beet: als eerste ziekenhuis in de Benelux gebruiken ze artificiële intelligentie (AI) in de strijd tegen kanker. Slimme software kan sneller en preciezer tumoren beoordelen, terwijl dat traditioneel nog met een microscoop gebeurde. “Dit is een grote doorbraak voor de pathologie.” Patholoog Frederik Deman legt uit hoe de microscoop nu plan B is geworden. -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
PREMIUM
Het is lente en toch lijkt iedereen verkouden: zo voorkom je dat je loopt te snotteren. “Laat de gember, knoflook en honing maar links liggen”
Momenteel lijkt iedereen weer te niezen en te snotteren. En dat ondanks dat het - meteorologisch gezien - al lente is. Komt dit door het koude grijze weer? In welk seizoen heb je het meeste kans om een verkoudheid op te lopen? En wat kan je er het best tegen doen? Onze wetenschapsexpert Martijn Peters zocht het uit. “Een verkoudheid kan veroorzaakt worden door zo’n 200 virussen.” -
-
Uitvoering euthanasie blijft met problemen kampen
De uitvoering van euthanasie in België blijft met problemen kampen. Dat melden verschillende artsen die volgend weekend in Antwerpen een symposium houden over het onderwerp. -
Gouden Formule 16
Red Bull domineert, Alonso scoort stevig: de eerste speeldag van de Gouden Formule 1 onder de loep genomen
Max Verstappen strandde in de GP van Saudi-Arabië na een knappe inhaalrace op de tweede plaats. Enkel ploegmaat Sergio Pérez bleef uit zijn greep. Had jij dit voorspeld? Ga dan nu aan de slag voor de volgende GP in Australië en de rest van het seizoen: met de Gouden Formule 1 kan jij immers het beste raceteam samenstellen en zo kans maken op de hoofdprijs van maar liefst 4.000 euro. -
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
ECDC schrapt Omicron van de lijst van zorgwekkende varianten
De Omicron-subvarianten BA.2, BA.4 en BA.5 worden door het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) niet langer als “zorgwekkend” beschouwd. Ze circuleren niet langer op het continent, aldus het instituut.
3 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerMartine Tresinie
Marc Rottiers
Patrick Vandenkerchove