Migraine staat op de tweede plaats in de lijst van kwalen die de grootste impact hebben op het dagelijks leven.
Volledig scherm
PREMIUM
Migraine staat op de tweede plaats in de lijst van kwalen die de grootste impact hebben op het dagelijks leven. © Thinkstock

15% van de Belgen heeft last van migraine: hoe herken je de aandoening en kan je ze voorkomen?

Een drukkende pijn aan één kant van het hoofd, al dan niet in combinatie met misselijkheid en braken... Neen, aangenaam is migraine niet. Te meer omdat zes op de tien patiënten geen idee hebben wat zo'n aanval kan uitlokken. Ook voor de wetenschap blijft het een raadsel waarom de ene persoon wel ten prooi valt aan migraine en de andere niet. Neuroloog Jan Versijpt naar aanleiding van de achtste Week van de migraine meer uitleg over de ziekte en het dure medicijn dat mogelijk soelaas kan bieden.

 1. Wat zijn de symptomen van dementie en kan je er dan nog iets tegen doen? Neurowetenschapper beantwoordt 10 vragen
  PREMIUM

  Wat zijn de symptomen van dementie en kan je er dan nog iets tegen doen? Neuroweten­schap­per beant­woordt 10 vragen

  Op 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, een themadag om meer aandacht te vragen voor de ziekte van Alzheimer en dementie. Ook in Vlaanderen krijgen we steeds meer te maken met dementie. In 2060 zouden er dubbel zoveel dementerenden zijn als vandaag, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie. “Doel is om de hersenziekte zo snel mogelijk op te sporen én af te remmen”, stelt neurowetenschapper Rosa Rademakers (Universiteit Antwerpen), die er jarenlang onderzoek naar voerde in de VS.
 2. Zomaar van hot naar her reizen, is ook met een coronavaccin iets wat we zullen moeten loslaten

  Zomaar van hot naar her reizen, is ook met een coronavac­cin iets wat we zullen moeten loslaten

  Rudi Westendorp, hoogleraar ouderengeneeskunde aan de universiteit van Kopenhagen, schetst een somber beeld van de toekomst zelfs indien er een coronavaccin wordt gevonden. “Aids legde de vrije seks aan banden, Covid-19 is ook een soa, geen seksuele, maar een sociaal overdraagbare aandoening. De seks zoals we die in de jaren 70 hadden, is nooit teruggekomen. Ik denk dat hetzelfde gaat gelden voor onze sociale relaties”, zegt de Nederlander in een interview met de Volkskrant.
 1. Dit moet je weten over botox: “Ooit gebruikt om spasmen bij baby’s aan te pakken, nu populair antirimpelmiddel”
  PREMIUM

  Dit moet je weten over botox: “Ooit gebruikt om spasmen bij baby’s aan te pakken, nu populair antirimpel­mid­del”

  Botoxbehandelingen worden steeds populairder bij jongeren tussen 18 en 25 jaar en het Amerikaanse model Chrissy Teigen (34) gebruikt het zelfs als remedie tegen haar zwangerschapshoofdpijn en migraine. Maar is het wel veilig om al op jonge leeftijd met botox te beginnen? En wat zijn de effecten op het lichaam op lange termijn? Dermatoloog Ilan Karavani, een van de eersten om botox te gebruiken voor cosmetische behandelingen in België, zet in MijnGids alle voor- en nadelen op een rij.
 2. Buurlanden bestellen 16 miljoen snelle coronatesten, België bestelt er 0
  PREMIUM

  Buurlanden bestellen 16 miljoen snelle coronates­ten, België bestelt er 0

  Sneltesten kunnen een belangrijk onderdeel worden van onze toekomstige teststrategie, onder meer voor het testen van het personeel en de bewoners in de woonzorgcentra. Onze buurlanden bestelden ze al massaal: Nederland meer dan 2 miljoen, Frankrijk 5 miljoen en Duitsland 9 miljoen. België heeft nog niets besteld. “We moeten onze strategie nog bepalen”, klinkt het bij minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke. Maar zal het tegen dan niet te laat zijn?

Wetenschap & Planeet