Getty Images/Tetra images RF
Volledig scherm
© Getty Images/Tetra images RF

130.000 Belgen lijden aan langdurige Covid: patiënten blijken specifiek profiel te hebben

In ons land lijden naar schatting 130.000 mensen aan langdurige Covid, het verschijnsel dat je na drie maanden nog altijd last hebt van coronaklachten. Dat heeft intensivist en voedingsexpert Sabeth De Waele (UZ Brussel) gezegd in ‘De Afspraak’ op Canvas. De patiënten blijken ook een specifiek profiel te hebben

  1. Klopt het dat je minder snel misselijk wordt als je zelf rijdt? En bestaan er hulpmiddeltjes voor passagiers?

    Klopt het dat je minder snel misselijk wordt als je zelf rijdt? En bestaan er hulpmiddel­tjes voor passagiers?

    De vakantie nadert en daarmee ook het reisseizoen. Misschien ben jij de auto zelfs al aan het inladen voor een lange rit naar een exotischer oord. Of behoor jij tot de reizigers van wie de maag al omkeert bij de gedachte aan een hobbelige bergrit? In dat geval wordt het hoog tijd om je wagenziekte aan te pakken. Hoe je dat doet? Wij vroegen het aan HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters.
  2. OVERZICHT. Weer meer dan 1.000 coronapatiënten in ziekenhuizen, besmettingen stijgen met 46 procent: “Overschakelen naar code oranje niet nodig”

    OVERZICHT. Weer meer dan 1.000 coronapa­tiën­ten in ziekenhui­zen, besmettin­gen stijgen met 46 procent: “Overscha­ke­len naar code oranje niet nodig”

    In de Belgische ziekenhuizen is het aantal coronapatiënten weer gestegen tot boven de 1.000. Ook het aantal nieuwe besmettingen blijft toenemen, nu met bijna de helft. Dat blijkt uit gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano. Volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) zal de nieuwe golf nog een viertal weken aanhouden - “al is dat moeilijk te voorspellen” - maar moet de coronabarometer niet noodzakelijk van geel naar oranje gaan. “Wat waakzamer zijn en weer een mondmasker dragen op het openbaar vervoer als je dat comfortabeler vindt, is misschien wel slim”, aldus de professor aan HLN LIVE.

Wetenschap & Planeet