Een man wordt met een coronavaccin ingeënt.
Volledig scherm
Een man wordt met een coronavaccin ingeënt. © AP

1 op 7 coronapatiënten getroffen door langdurige Covid

Zes maanden na een coronabesmetting kampt minstens één op de zeven patiënten nog met symptomen, zoals vermoeidheid, kortademigheid en zogenaamde hersenmist, een verzameling van geheugen- en concentratieproblemen. Langdurige Covid-19 treft elke leeftijdscategorie, maar komt het vaakst voor bij mensen tussen 35 en 69 jaar oud. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). 

 1. “Moe, moe, moe na het schoonmaken van bakje aardbeien. Sorry, maar f**k man, gaat dit ooit nog over?” Onze journaliste over 7 maanden 'out' zijn door langdurige Covid
  PREMIUM

  “Moe, moe, moe na het schoonma­ken van bakje aardbeien. Sorry, maar f**k man, gaat dit ooit nog over?” Onze journalis­te over 7 maanden 'out' zijn door langdurige Covid

  Ik ben Annick De Wit, journaliste bij deze krant, maar u hebt van mij het voorbije jaar weinig gelezen. Ik was out, door langdurige Covid. Zeven maanden voltijds werkonbekwaam. Ik zou deze hele periode liefst in een put onder de grond steken, goed aanstampen, er hier vooral over zwijgen en gewoon verdergaan met mijn leven zoals het voordien was. Maar ik ben terug. Ik schrijf weer. Halftijds, nog even. Covid is er nog. 'Long covid' ook. Er zijn te veel mensen die het ook/nog zullen hebben. En te veel die geen idee hebben. Dus. Hier ga ik. Dit is mijn verhaal over 7 maanden out zijn door long covid.
 1. Tot 290.000 slachtoffers van langdurige Covid in ons land: wie krijgt het en wat zijn de symptomen?
  PREMIUM

  Tot 290.000 slachtof­fers van langdurige Covid in ons land: wie krijgt het en wat zijn de symptomen?

  Vermoeidheid, kortademigheid en hoofdpijn, en dat maanden aan een stuk. Het mag duidelijk zijn: long Covid is geen lachertje. Tot 290.000 Belgen hebben er last van, en toch bestaat er nog veel onduidelijkheid rond. “De overheid investeert volop in onderzoek, maar wetenschap gaat traag.” Wie krijgt het? Wat doen de ziekenhuizen? En wat met het werk? Zes vragen over langdurige Covid beantwoord.
 2. “Een marathon of stomende vrijpartij zit er de eerste weken na de ingreep niet in”: wat zijn de risico’s van een liposuctie? En hoe snel herstel je?
  PREMIUM

  “Een marathon of stomende vrijpartij zit er de eerste weken na de ingreep niet in”: wat zijn de risico’s van een liposuctie? En hoe snel herstel je?

  De Belgische vrouw Helveh A. (38) trok richting Turkije om een liposuctie uit te laten voeren. Achteraf kwam ze van een koude kermis thuis toen ze in ruil voor de ingreep niét haar droomlichaam, maar wel blauwe plekken, littekens en urineproblemen kreeg. Wat zijn de risico’s van zo'n liposuctie? Wat kan je doen als die misloopt? En welk prijskaartje hangt eraan vast? Plastisch chirurg Filip Thiessen: “In extreme gevallen overlijden patiënten zelfs.”