Een man wordt met een coronavaccin ingeënt.
Volledig scherm
Een man wordt met een coronavaccin ingeënt. © AP

1 op 7 coronapatiënten getroffen door langdurige Covid

Zes maanden na een coronabesmetting kampt minstens één op de zeven patiënten nog met symptomen, zoals vermoeidheid, kortademigheid en zogenaamde hersenmist, een verzameling van geheugen- en concentratieproblemen. Langdurige Covid-19 treft elke leeftijdscategorie, maar komt het vaakst voor bij mensen tussen 35 en 69 jaar oud. Dat blijkt uit een studie van het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE). 

 1. Leraren krijgen geen voorrang bij toediening boostervaccin. Wanneer ben jij aan de beurt? Bekijk het hier
  78

  Leraren krijgen geen voorrang bij toediening boostervac­cin. Wanneer ben jij aan de beurt? Bekijk het hier

  De ministers van Volksgezondheid zijn het eens geworden over de strategie voor het toedienen van de boosterprik aan de volledige bevolking. De uitnodigingen worden al in de komende dagen verstuurd, op basis van de tijd die verstreken is sinds de eerste vaccinatiecyclus en de leeftijd van de betrokkenen. Belangrijk ook: er komen geen prioritaire groepen die voorrang krijgen op de rest van de bevolking, zoals bijvoorbeeld het onderwijzend personeel. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) is teleurgesteld. “Dan organiseren we het zelf vanuit de Vlaamse regering”, zei hij aan VRT NWS.
 2. “Moe, moe, moe na het schoonmaken van bakje aardbeien. Sorry, maar f**k man, gaat dit ooit nog over?” Onze journaliste over 7 maanden 'out' zijn door langdurige Covid
  PREMIUM

  “Moe, moe, moe na het schoonma­ken van bakje aardbeien. Sorry, maar f**k man, gaat dit ooit nog over?” Onze journalis­te over 7 maanden 'out' zijn door langdurige Covid

  Ik ben Annick De Wit, journaliste bij deze krant, maar u hebt van mij het voorbije jaar weinig gelezen. Ik was out, door langdurige Covid. Zeven maanden voltijds werkonbekwaam. Ik zou deze hele periode liefst in een put onder de grond steken, goed aanstampen, er hier vooral over zwijgen en gewoon verdergaan met mijn leven zoals het voordien was. Maar ik ben terug. Ik schrijf weer. Halftijds, nog even. Covid is er nog. 'Long covid' ook. Er zijn te veel mensen die het ook/nog zullen hebben. En te veel die geen idee hebben. Dus. Hier ga ik. Dit is mijn verhaal over 7 maanden out zijn door long covid.
 1. Sport, emoties én drama: vijf meeslepende streamingtips
  Streamz

  Sport, emoties én drama: vijf meeslepen­de streaming­tips

  Weinig hobby’s maken zo veel emoties in ons los als sport. Naar aanleiding van de nieuwe Streamz-release ‘The Window’, dat zich afspeelt tijdens de transferperiode binnen het voetbal, vullen wij onze Kijkgids deze week aan met andere topseries en films die drama en sport verweven tot een meeslepende kijkervaring. Diepe karakterstudies in ‘Friday Night Lights’ (Hulu), datagedreven stuntwerk in ‘Moneyball’ (Netflix), hilarische scènes in ‘Ted Lasso’ (Apple TV+) en een temperamentvolle basketbalcoach in ‘Big Shot’ (Disney+): dit zijn onze favoriete sporttitels om te streamen.

Wetenschap & Planeet