1 op 25 Britse opgenomen coronapatiënten belandde in ziekenhuis ondanks inenting
Een op de 25 mensen die sinds december met Covid-19 in een Brits ziekenhuis werden opgenomen, had daarvoor minstens één coronaprik gehad. De meerderheid werd net voor of na inenting geïnfecteerd, nog voordat het lichaam immuniteit kon ontwikkelen. Dat blijkt uit een Brits onderzoek waar The Guardian over schrijft.
De gegevens suggereren dat mensen minder voorzichtig zijn zodra ze een (eerste) coronaprik hebben gekregen omdat ze er onterecht vanuit gaan dat ze direct beschermd worden door het vaccin. De wetenschappers - die de Britse overheid adviseren in de strijd tegen de coronapandemie - stellen voor om het publiek beter voor te lichten over de werking van het vaccin. Ze willen dat mensen ook na inenting de coronaregels blijven respecteren om de kans op besmetting te verkleinen.
Andere verklaringen die de wetenschappers geven, zijn dat de patiënten vlak voor of tijdens de inentingsafspraak besmet raakten, of dat het vaccin symptomen activeerde bij reeds besmette personen die tot dan toe geen last van symptomen hadden.
Het goede nieuws van het onderzoek is dat weinig van de opgenomen patiënten symptomen ontwikkelden meer dan twee weken na ontvangen van de eerste coronaprik. Dat wijst erop dat de vaccins helpen om ernstige ziekte te voorkomen zodra het vaccin in werking treedt.
De cijfers
Bijna 32 miljoen inwoners van het Verenigd Koninkrijk hebben tot nu toe minstens één dosis van een coronavaccin gekregen. Daarmee is de inentingscampagne in het VK een van de meest succesvolle ter wereld.
Toch duurt het na de eerste prik ongeveer twee weken voordat de vaccins enige bescherming bieden. En voor de beste bescherming is bij de meeste vaccins, zoals die van Pfizer en AstraZeneca, een tweede prik nodig. Ongeveer 2,7 miljoen Britten, iets meer dan 4 procent van de bevolking van het VK, is inmiddels volledig gevaccineerd.
Het onderzoek liep vanaf de eerste dag van de vaccinatiecampagne in december tot en met 5 maart. In die periode werden 42.788 personen met coronaklachten opgenomen in de Britse ziekenhuizen. 1.802 van hen (4,2 procent) was ondanks de coronaprik alsnog in het hospitaal beland.
Minder voorzichtig na coronaprik
Uit nader onderzoek bleek dat de meeste patiënten op de vijfde dag na inenting last van symptomen kregen. Daarom denken de wetenschappers dat een aanzienlijk deel van deze ingeënte patiënten besmet raakte net voor, tijdens of na vaccinatie.
Patiënten die pas (veel) later symptomen ontwikkelden, raakten geïnfecteerd nog voordat de bescherming van het vaccin begon. De onderzoekers vermoeden dan ook dat deze groep na het ontvangen van de prik minder voorzichtig werd.
Zij baseren deze conclusie op vergelijkbare uitkomsten van een onderzoek in Israël. Ook in dat land verloopt de inentingscampagne voorspoedig, maar bleek dat mensen de coronaregels minder respecteerden en minder aan social distancing deden zodra ze werden ingeënt.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Grotere regenwaterputten in opmars: “Ga meteen voor een put van 10.000 liter”
De klimaatverandering is een realiteit. Zowel periodes van droogte als intense neerslag komen steeds vaker voor. Maart en april waren kurkdroge maanden, waardoor heel wat regenwaterputten in Vlaanderen vandaag leeg zijn. Nu al. Moeten we investeren in grotere regenwaterputten? Bouwsite Livios gaat het na. -
HLN Shop
Je tuin omtoveren tot een wellness? Zo ga je te werk
Wil je 100% relaxen zonder eerst de ellende van vliegveld, uitvoerige incheckprocedure of lange autorit te moeten verduren? Tover je eigen tuin dan om tot een wellnesszone en scoor een instant vakantiegevoel bij het opengooien van je terrasdeur. HLN Shop lijst op wat je daarbij kan helpen. -
PREMIUM
Deze tien peperdure medicijnen kosten het ziekenfonds 30 miljoen euro per jaar
30.181.059 euro: zoveel hebben de tien duurste medicijnen onze ziekteverzekering vorig jaar gekost. De Onafhankelijke Ziekenfondsen stelde het lijstje samen, dat vooral bestaat uit geneesmiddelen voor zeldzame ziektes en nieuwe kankerbehandelingen. Of, beter gezegd: “Levensnoodzakelijke middelen voor aandoeningen die relatief weinig mensen treffen.” -
-
Mijnenergie
Was in de droogkast of aan de draad? Zoveel euro scheelt dat op je energiefactuur
Ben jij net als vele anderen op zoek naar manieren om de kosten van je energiefactuur te drukken? Als je er de ruimte voor hebt, droog je kleren in de lente en de zomer dan zeker buiten aan de wasdraad. Mijnenergie.be zocht uit hoeveel je er exact mee kan besparen. -
PREMIUM
3 op 4 astmapatiënten gebruiken hun puffer verkeerd: “Je moet echt wel oefenen op de juiste techniek”
-
Week zonder Tabak17
Stoppen met roken heeft meeste kans op slagen met hulp van tabakoloog: “Persoonlijke aanpak geeft net dat extra duwtje in de rug”
Wie wil stoppen met roken vergroot de kans om daarin te slagen als hij de hulp inroept van een tabakoloog. Dat is de boodschap van de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding (VRGT) en haar Franstalige zusterorganisatie FARES naar aanleiding van de Week zonder Tabak, die deze week plaatsvindt. -
Veel verpleegkundigen intensieve zorg op rand van burn-out
Gemiddeld 20 procent van de verpleegkundigen op een afdeling intensieve zorg vertoont een hoog risico op een algemene burn-out. Zo'n 40 tot 45 procent heeft een hoog risico op deelaspecten ervan, zoals emotionele uitputting, depersonalisatie of verminderde bekwaamheid. Dat blijkt uit een rapport van het Federaal Kenniscentrum gezondheidszorg (KCE) na een bevraging bij 2.321 verpleegkundigen.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerGeert Lamote