1. OVERZICHT. Minder dan 800 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen
  3

  OVERZICHT. Minder dan 800 coronapa­tiën­ten in Belgische ziekenhui­zen

  Het blijft de goede kant uitgaan met de coronacijfers in ons land. In alle Belgische ziekenhuizen samen liggen momenteel 770 coronapatiënten, een daling van 24 procent. Het is van eind september geleden dat er nog minder patiënten met Covid-19 in het ziekenhuis lagen (739). Ook het aantal besmettingen blijft flink dalen en duikt nu onder 1.100, blijkt uit het online dashboard van gezondheidsinstituut Sciensano.
 1. Helpt het nu echt om een 'paracetamolletje' te nemen voor je vaccin?

  Helpt het nu echt om een 'paraceta­mol­le­tje' te nemen voor je vaccin?

  Het coronavaccin blijft een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de Vlamingen, zeker nu de vaccinatiecampagne in volle vaart vooruit gaat en wekelijks enkele honderdduizenden een prik krijgen. De ene houdt aan de inenting een pijnlijke arm over, de andere voelt zich nadien een beetje grieperig maar nog meer mensen merken helemaal niets. Wat kan je nu het beste doen om die vervelende bijwerkingen tegen te gaan? Volgens viroloog Steven Van Gucht en Dirk Ramaekers van de Taskforce Vaccinatie is het in ieder geval geen goed idee om preventief een pijnstiller te nemen.
 1. Psychiatrisch Universitair Centrum KU Leuven maakt jongerenafdelingen volledig rookvrij

  Psychia­trisch Universi­tair Centrum KU Leuven maakt jongerenaf­de­lin­gen volledig rookvrij

  Roken is op de dienst kinder- en jeugdpsychiatrie van het Universitair Psychiatrisch Centrum (UPC) van de KU Leuven voortaan helemaal uit den boze. Dat meldt de zorginstelling. Tot nu toe konden opgenomen jongeren, personeel en bezoekers nog in rookhoeken op de campussen terecht, maar die verdwijnen. "Zien roken, doet roken en jong geleerd is oud gedaan", luidt het. Daarom wil het UPC KU Leuven meewerken aan een rookvrije generatie.
 2. Wetenschappers denken mysterie van problemen met bloedstolling bij vaccins ontrafeld te hebben
  1

  Wetenschap­pers denken mysterie van problemen met bloedstol­ling bij vaccins ontrafeld te hebben

  Duitse wetenschappers denken dat ze weten waarom er bloedstollingsproblemen optreden bij de coronavaccins van AstraZeneca en Johnson & Johnson. Ze zouden veroorzaakt worden door de virale vector, het grotendeels geïnactiveerde virus dat gebruikt wordt om de genetische instructies voor het spike-eiwit van het coronavirus in onze cellen te brengen en ons zo immuun te maken tegen het virus. En het probleem zou opgelost kunnen worden.
 1. Lego-bouwset van protontherapiecentrum maakt kinderen rustiger tijdens kankerbehandeling

  Le­go-bouw­set van protonthe­ra­pie­cen­trum maakt kinderen rustiger tijdens kankerbe­han­de­ling

  In het protontherapiecentrum PARTICLE in UZ Leuven krijgen kinderen die een behandeling met protontherapie ondergaan, een bouwpakket met blokjes van Lego. De kinderen bouwen de machine, de behandelingsruimte en de verschillende facetten van hun behandeling na, en dat maakt hen rustiger tijdens de behandeling zelf. Protontherapie wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van patiënten met kanker.