Shutterstock
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Let op voor besmette teken deze zomer: ook als je in Europa reist, heb je deze vaccinaties nodig

De coronacrisis zorgt ervoor dat heel wat Belgen deze zomer binnen Europa op reis zullen gaan. Maar zelfs dan ga je best voor je vertrek na of je vaccinaties in orde zijn. Denk daarbij niet alleen aan de klassiekers tetanus en mazelen, maar ook aan oprukkende ziektes zoals tekenencefalitis.  Welke vaccinaties voorzie je best voor je naar bijvoorbeeld Oostenrijk, Kroatië of  Frankrijk vertrekt, en wat steek je in je reisapotheek? Arts reisgeneeskunde Kristina Van De Winkel (UZ Gent) geeft haar advies.

 1. “Psoriasis kan op alle leeftijden ontstaan": hoe kan je de huidziekte voorkomen en behandelen?
  PREMIUM

  “Psoriasis kan op alle leeftijden ontstaan": hoe kan je de huidziekte voorkomen en behandelen?

  Vandaag is het Wereld Psoriasis Dag: een vaak voorkomende huidziekte waar specialisten nog niet al het fijne over weten. Wat wel zeker is, is dat een fout in het immuunsysteem daarbij een ontsteking veroorzaakt op de huid met rode en dikke vlekken tot gevolg, die vervolgens – volgens het Griekse woord ‘psora’ – beginnen af te schilferen. Dermatoloog dr. Thomas Maselis vertelt wat je kan doen tegen dit vervelende kwaaltje.
 2. Griepprik wordt belangrijker dan ooit, maar het is niet zeker dat u hem volgende herfst zal krijgen
  PREMIUM

  Griepprik wordt belangrij­ker dan ooit, maar het is niet zeker dat u hem volgende herfst zal krijgen

  Het is niet zeker dat uw werkgever u volgende herfst een griepprik zal kunnen aanbieden. "Voor het komende griepseizoen wordt de aanbeveling voor de vaccinatie van risicogroepen scherper gesteld", zegt vaccinoloog Corinne Vandermeulen (KU Leuven). Zij werkte mee aan een nieuw advies van de Hoge Gezondheidsraad, waarin wordt gesteld dat de griepvaccinatie belangrijker wordt dan ooit.