Hart- en vaatziekten ook bij vrouwen belangrijkste doodsoorzaak
Hart- en vaatziekten worden nog steeds beschouwd als mannenziekten. Toch zijn ze de belangrijkste doodsoorzaak voor vrouwen, zelfs voor borstkanker. Daarom wil de Belgische Cardiologische Liga met haar zomercampagne de Belgen oproepen om dit dodelijke vooroordeel te doorbreken.
De werking van een hart is bij ieder mens hetzelfde. Ons hart is een spier die als pomp fungeert: het is dankzij deze pomp dat het bloed doorheen onze slagaders en aders door ons lichaam stroomt.
Er zijn echter bijzonderheden bij vrouwen. Ten eerste is het hart van vrouwen anatomisch kleiner en zijn hun slagaders dunner. Daardoor slibben ze gemakkelijker dicht, waardoor ze vatbaarder zijn voor bepaalde risicofactoren, zoals cholesterol, stress, roken, lichamelijke inactiviteit, diabetes en hoge bloeddruk.
Meer risicogedrag
Voorts heeft het natuurlijke oestrogeen van de vrouw een beschermende werking voor hart- en bloedvaten. Lange tijd waren vrouwen voor de menopauze dus relatief beschermd tegen hart- en vaatziekten en werden zij er gemiddeld pas ongeveer tien jaar later mee geconfronteerd dan mannen.
“Ingrijpende veranderingen in de levensstijl hebben schadelijke gevolgen gehad voor het hart. Het risicogedrag verschilt niet langer: jonge vrouwen roken vroeger en vaker, zitten meer, drinken meer alcohol en hebben een minder evenwichtige voeding dan vroeger. Dit alles vermindert het beschermende effect van hun natuurlijke oestrogeen en verhoogt hun cardiovasculaire risico”, benadrukt de Cardiologische Liga.
Kortademigheid
Hart- en vaatziekten zijn de eerste doodsoorzaak voor vrouwen: in België is 31 procent van de sterfgevallen bij vrouwen te wijten aan hart- en vaatziekten. Tachtig procent van de hart- en vaatziekten houdt verband met de levensstijl.
De Cardiologische Liga wil met haar zomercampagne nu vrouwen oproepen om meer aandacht te schenken aan belangrijke symptomen. Het gaat dan onder meer om kortademigheid, extreme vermoeidheid en spijsverteringsproblemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Leningen met langere looptijd worden populairder: is het verstandig om een woonlening op 25 of 30 jaar te nemen?
De interesse in leningen met een lange looptijd groeit. Steeds meer kredietnemers kiezen voor een lening met een looptijd van 25 jaar, dat blijkt uit data van Spaargids.be. Waarom zou je kiezen voor een lening met een langere looptijd? En wat zijn de nadelen ervan? -
PREMIUM28
220.000 Belgen lijden aan dementie: “Alzheimer kan al 20 jaar aan de gang zijn voor we de duidelijke tekenen zien”
-
PREMIUM9
“Sekssomnia komt vaker voor bij mannen dan vrouwen, maar is gelukkig erg zeldzaam”: wat als je wandelt, eet of zelfs seks hebt terwijl je slaapt?”
-
-
PREMIUM
“De ingreep kost veel geld, maar op lange termijn ben je veel goedkoper af”: nieuwe oogtechnieken corrigeren zowel het zicht dichtbij als van ver
-
Spaargids.be
Vanaf wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper dan een tijdelijke?
Wie een reisverzekering afsluit, heeft de keuze tussen een tijdelijke en een doorlopende of jaarlijkse polis. Wanneer ben je goedkoper af met een tijdelijke verzekering? En wanneer is een jaarlijkse reisverzekering goedkoper? Spaargids.be rekende het uit. -
Tweakers
Een goede laptop voor een lage prijs? Dit is onze favoriet
Een goede laptop hoeft geen fortuin te kosten, zeker niet wanneer je een apparaat zoekt voor je studie of werk. Samen met technologiesite Tweakers zochten wij naar de beste laptops die je voor minder dan 700 euro kunt kopen. -
PREMIUM
Lange rit of vlucht voor de boeg en last van rugpijn? Topkinesist Lieven Maesschalck geeft advies: “Er is een heel eenvoudige manier om je rug te ontlasten”