Cardioloog Ernst Rietzschel.
Volledig scherm
PREMIUM
Cardioloog Ernst Rietzschel. © Carline Vandercruyssen

7 op de 10 Belgen hebben te hoge cholesterol: cardioloog legt uit met welke voeding je hem verlaagt

Eerst het slechte nieuws: de kans dat ook jij met te hoge cholesterol rondloopt, is groot. Ongeveer 70% van de bevolking heeft namelijk te hoge cholesterolwaarden. En dat is niet zo onschuldig, want “hoe hoger je cholesterol, hoe groter je kans op hart- en vaatziekten,” legt cardioloog Ernst Rietzschel uit. Het goede nieuws? Met een gezondere levenswijze kan je de cholesterol in je bloed een béétje doen zakken. De prof legt uit wat je zelf kan (en moet) doen.

6 reacties

 • Aikoo Cools

  2 maanden geleden
  Ik was 20 jaar vegetariër en toen had ik al een te hoge cholesterol.Nu ik terug alles eet ,is dit  niet veranderd..Hij blijft te hoog ,ondanks medicatie ,oplettend eten enz. PFFFF Volgens mij en mijn cardioloog speelt genetische aanleg een grotere rol  dan je voeding.
 • Pierre De Bock

  2 maanden geleden
  Ik eet om de 2 weken een biefstukje van 150 gram.Voor de rest : kippenwit bij de boterham.Toch heb ik cholesterolOntmoedigendDe Bock Pierre
 • Adriaan De Backer

  2 maanden geleden
  Koop eens een moot zalm of andere vis en vergelijk dan de prijs met hamburgers , worst of gehakt ? Voor tal van gezinnen is de keuze dan helaas snel gemaakt. Het is nu éénmaal een feit dat in onze maatschappij de gezonde alternatieven vaak ook heel wat duurder zijn.
 • Nicole Vogelaere

  2 maanden geleden
  plantaardig is de boodschap, cholesterol komt enkel voor in dierlijke producten.  
 • raf peeters

  2 maanden geleden
  Wat is de norm bij ons 190 a 200, erboven is al ongezond.Wil hier even opmerken dat er een Italiaans stadje is waarvan mij de naam niet direct invalt waar alle inwoners met 400 a 600 als waarde hebben engezond. Cholesterol kan en is erfelijk heeft mij een arts verteld,te hoog en toch gezond en vetvrij eten,'t is maar hoe je lichaam het afbouwt  of liever niet afbouwt en als het daar hapert zit er niks anders op medicatie te nemen.
 1. Deze voeding heeft je lichaam nodig in elke fase van je menstruele cyclus: “Zin in zoet? Laat koekjes of snoep toch links liggen”
  PREMIUM

  Deze voeding heeft je lichaam nodig in elke fase van je menstruele cyclus: “Zin in zoet? Laat koekjes of snoep toch links liggen”

  Menstruele gezondheid is hot. Terwijl we vroeger gemakkelijker innamen wat de dokter ons voorschreef, denken veel vrouwen nu twee keer na. Maar wist je dat ook je voeding een impact heeft op je cyclus? Sterker nog: volgens voedingsdeskundige Roxanne Vanderghinste kunnen onze eetgewoontes een invloed hebben (en soms zelf de oorzaak zijn van) PMS, het premenstrueel syndroom. “Hoewel PMS als een normale aandoening wordt gezien, is het wel degelijk een signaal van je lichaam dat er iets niet klopt.” Dus... hoe eet je dan wél?
 2. Verse voeding wordt almaar duurder: “Als de prijzen van groenten en fruit nog stijgen, zullen we ze sneller schrappen van het winkellijstje”
  PREMIUM

  Verse voeding wordt almaar duurder: “Als de prijzen van groenten en fruit nog stijgen, zullen we ze sneller schrappen van het winkel­lijst­je”

  Je merkte het misschien al in je portemonnee. Uit onderzoek van de Nationale Bank blijkt dat verse voeding zoals groenten, fruit en varkensvlees de voorbije maanden een pak duurder is geworden. Een gevaarlijke ontwikkeling, want maken we van gezond eten en leven zo niet een luxeproduct? Net nu blijkt dat overgewicht in grote mate bepaalt hoe vatbaar je bent voor corona. “Zeker bij de meest kwetsbare groepen is de prijsgevoeligheid hoog”, zeggen experts. “De gezondheidskloof wordt zo alleen maar groter.”
 1. "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafdeling in Egyptisch ziekenhuis
  Play

  "Er is geen zuurstof meer": video toont chaos op Covidafde­ling in Egyptisch ziekenhuis

 2. Kopie van Da Vinci's Mundi teruggevonden, museum had diefstal niet opgemerkt
  Play

  Kopie van Da Vinci's Mundi teruggevon­den, museum had diefstal niet opgemerkt