ZALMschool opent in september in Douanegebouw: “Leerlingen op jonge leeftijd laten kennismaken met echt ondernemerschap”
MechelenMechelen is op 1 september een onderwijsinstelling rijker: de ZALMschool. De stad stelt het Douanegebouw ter beschikking voor de opstart. Voor directieduo Jamila Hadri en Ellen Huyge wordt een droom werkelijkheid. “Wat een ZALM-school echt uniek maakt, is de weerspiegeling van de diversiteit op alle verschillende schoolniveaus”, zeggen ze.
Delen per e-mail
De onafhankelijke, secundaire school start met een eerste leerjaar A en B (120 leerlingen) en een tweede leerjaar met enkele basisopties (30 leerlingen). “De komende jaren breiden we uit tot een middelbare school met zes leerjaren”, zeggen Jamila Hadri en Ellen Huyge. “De opstart van deze school is een droom die dankzij gebundelde krachten en de ondersteuning vanuit Stad Mechelen nu werkelijkheid wordt.”
ZALM staat voor Zichtbaar Anders Leren Motiveert. “Ons onderwijs is wetenschappelijk onderbouwd, inclusief, gedifferentieerd en kwalitatief hoogstaand. Onze leerlingen zullen naast actieve kennisconstructie hun kennis ook toepassen in levensechte projecten en al op jonge leeftijd kennismaken met echt ondernemerschap. Zo onthouden ze de leerstof beter, zien ze het nut ervan in en leren ze wat ondernemen is”, maken ze zich sterk.
Offline en online leren
ZALM zet in op offline én online leren. Leerlingen zullen met hun eigen Chromebook werken, waardoor ze geen dure handboeken hoeven te kopen. “En wat een ZALM-school echt uniek maakt, is de weerspiegeling van de diversiteit op alle verschillende schoolniveaus: onder de leerlingen, binnen het schoolteam én het -bestuur. Hierdoor kunnen we ons goed inleven in de onderwijsnoden van alle doelgroepen.” Op die manier willen ze een antwoord bieden op de dalende kwaliteit van het onderwijs.
Een schoolse functie voor de gebouwen is overigens niet nieuw. Vorig schooljaar maakte basisschool GO Shil! er nog tijdelijk gebruik van. De ZALMschool krijgt de gebouwen voor twee, maximaal drie jaar ter beschikking. Op termijn krijgt de site ook definitief een schoolse functie, in overleg met de grote onderwijskoepels. ZALMscholen-woordvoerder Dirk Staf: “We zijn volop bezig met de zoektocht naar een definitieve vestiging. We zoeken geen traditioneel schoolgebouw. Omdat we ondernemerschap heel belangrijk vinden, kan dat ook een bedrijfsruimte zijn.”
Bedoeling is om meerdere ZALM-scholen te starten in Vlaanderen. Het bestuur voert gesprekken met verschillende gemeenten. Mechelen wordt in die zin een testcase. Dat voor de Dijlestad werd gekozen, heeft ermee te maken dat de bestuurders uit het Mechelse afkomstig zijn. Vorig schooljaar ging net buiten de stadsgrens in Sint-Katelijne-Waver ook al een nieuwe school open: De Met. In Mechelen is er een groot plaatstekort in de secundaire scholen, wat vorig jaar tot (uiteindelijk wel verholpen) problemen leidde bij de online inschrijvingen.
Nieuwe inzichten
Volgens Onderwijsschepen Marina De Bie mag de meerwaarde van nieuwe onderwijsinitiatieven niet onderschat worden: “Het kan leiden tot nieuwe samenwerkingen en nieuwe inzichten waar iedereen baat bij heeft”, zegt ze. “Het Mechels onderwijsveld telt heel wat mensen met frisse ideeën om onderwijs op een andere manier aan te pakken of om hiaten die ze ervaren weg te werken.”
“Sommigen doen dat binnen de bestaande instellingen, anderen kiezen ervoor om iets nieuws op te starten. Via de stad proberen we om die mensen zo veel mogelijk bij elkaar te brengen, zodat er synergieën ontstaan. Ik ben dan ook heel tevreden dat we de initiatiefnemers van de ZALMschool aan een locatie hebben kunnen helpen.”
Meer info in verband met de ZALMschool op zalmscholen.eu. Naast de school komen er nog verschillende andere initiatieven in de gebouwen om het welbevinden op school te verhogen en vroegtijdige schooluitval terug te dringen. De nieuwe school gaat niet ten koste van de clubs en verenigingen die vanaf maart hun intrek nemen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Slimme verlichting en beveiligingscamera’s: met deze ingrepen geef je inbrekers geen kans
In 2019 noteerde de politie 47.021 meldingen van woninginbraak in ons land. De coronacrisis strooit echter ook inbrekers roet in het eten, want dit cijfer is met dank aan de avondklok en het sterk toegenomen thuiswerk sinds de eerste lockdown gedaald. Toch blijf je ook nu beter op je hoede. Met de volgende tips hou je je huis inbraakvrij. -
Mechelen
Grotere gezinnen nemen intrek in nieuwbouw Woonpunt
Elf grotere gezinnen nemen vanaf 1 maart hun intrek in nieuwe sociale woningen van Woonpunt Mechelen op de hoek van de Karperstraat en de Ernest Wijnantsstraat in de wijk Bathaniënpolder. -
PREMIUMMechelen
Dijlestad is idyllisch plekje rijker: “Dit is vliet acht, op naar negen”
Mechelen is opnieuw een vliet rijker. Woensdag werd het nieuwe water met wandelpad tussen de Zakstraat en de Muntstraat geopend voor het publiek. De investering zorgt voor een idyllisch nieuw plekje in het hart van de stad, maar het bassin is er niet alleen voor het oog. Het moet water bufferen bij regenval en in de zomer voor verkoeling zorgen. -
-
PREMIUMMechelen
Bakker staat terecht voor mensenhandel en illegale tewerkstelling: “Moderne versie van slavernij”
De voormalige uitbater van bakkerij Charif in Mechelen heeft zich vanmorgen moeten verantwoorden op de rechtbank. Hij stelde illegalen tewerk terwijl deze niet waren ingeschreven. De arbeidsauditeur vorderde een celstraf van 2 jaar effectief. -
Zoveel verdient een advocaat
-
BUITENLANDS VOETBAL
Arno Van Keilegom (KV Mechelen) ziet verlengd verblijf bij Helmond Sport wel zitten: “De ideale tussenstap”
Arno Van Keilegom (21) liet zich vorig seizoen voor het eerst opmerken bij SK Heist waar hij zich als huurling op korte termijn opwerkte tot basispion. Corona maakte echter vroegtijdig een einde aan dat verhaal en dit seizoen stalde KV Mechelen de 21-jarige aanvaller bij Helmond Sport. Een goede match zo bleek, want Van Keilegom heeft het er naar zijn zin en sluit een verlengd verblijf niet uit. -
Energie
7 tips om uw woning veel energiezuiniger te maken
De energiefactuur vertegenwoordigt in veel gezinnen een (te) groot deel van het huishoudbudget. Uw woning energiezuinig maken leidt tot een grotere energie-efficiëntie en is dan ook de beste manier om de kosten serieus te drukken. Mijnenergie.be bekeek de belangrijkste werkpunten.