“Verwerpelijk”: valse fotomontage vergelijkt vaccinatieslogan met nazispreuk
MechelenOp sociale media doet een valse vergelijking tussen de slogan van het vaccinatiecentrum in de Mechelse Nekkerhal en een nazislogan de ronde. “Verwerpelijk”, reageert burgemeester Alexander Vandersmissen.
Delen per e-mail
‘Hier herwinnen we onze vrijheid’ staat te lezen aan de Nekkerhal. ‘Hier gewinnen wir unsere freiheit‘ werd dat in een duidelijk gemanipuleerde foto van de toegang tot Auschwitz (waar in werkelijkheid de nationaalsocialistische slogan ‘Arbeit macht frei’ stond). Toch wordt de foto vaak gedeeld.
Het beheer van de grote Facebookgroep ‘Ge zijt van Mechelen als’ greep al in en liet weten alle afbeeldingen per direct te verwijderen. “Je kan eventueel niet akkoord zijn met het opschrift, maar de verwijzingen en afbeeldingen naar de Holecaust getuigen van weinig respect tegenover de slachtoffers en de nabestaanden”, aldus het beheer.
Ook burgemeester Alexander Vandersmissen zegt in een reactie “deze 100% foutieve en manipulatieve beeldvorming” te betreuren. “De vaccinatiecampagne vergelijken met de donkerste bladzijden uit onze geschiedenis, is ronduit verwerpelijk. Des te meer in onze stad waarin het belang van herinnering en historisch perspectief groot is.”
Moment van hoop
“De afgelopen week hebben heel wat mensen hemel en aarde bewogen om ons vaccinatiecentrum klaar te maken en zo een belangrijke stap te zetten in de strijd met het coronavirus. Honderden vrijwilligers hebben zich spontaan aangemeld om ondersteuning te bieden. De start van de vaccinatiecampagne is een moment van hoop, perspectief, engagement en verbinding”, aldus de burgemeester.
De kwestie is actueel. Het Mechelse museum over Holocaust en mensenrechten Kazerne Dossin organiseert vanaf 28 januari ‘#FakeImages’, een tentoonstelling over het gevaar van fake news en fake images, toegespitst op de antisemitische propaganda.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMechelen/Waregem
Bourlons redden topwerk voor nieuwe expo in Het KUNSTUUR: “Hing vastgespijkerd aan lambrisering”
Jarenlang lag het opgerold in een kelder van een kasteel in Waregem, vervolgens hing het vastgenageld aan de lambrisering. Dat is de trieste geschiedenis van ‘Hanengevecht’, nochtans een waar topwerk van de Belgische schilder Emile Claus. De broers Hans en Joost Bourlon lieten het restaureren en onthulden het vrijdag in Het KUNSTUUR, hun bijzondere exporuimte in Mechelen. Het is hét pronkstuk van de tweede tentoonstelling, die opnieuw werd gemaakt met medewerking van tal van BV’s. -
Mechelen
Twintiger vlucht na aanhouding door onderzoeksrechter, maar valt van trap in gerechtsgebouw
Een 20-jarige man heef gisteren geprobeerd om te vluchten uit het gerechtsgebouw in Mechelen. Dat gebeurde nadat hij was voorgeleid bij de onderzoeksrechter. De twintiger kon uiteindelijk worden overmeesterd nadat hij van de trap was gevallen. -
Sparen volgens de 50-30-20-regel: hoe werkt het?
-
-
Hockey
Silke Steenackers (Mechelse): “Voor onze jeugd moeten we het behoud verzekeren”
Vanaf zondag wordt er in de Eredivisie weer gehockeyd op de Belgische velden. Bij de vrouwen probeert Mechelse in de play-downs het behoud te verzekeren. Het team van draaischijf Silke Steenackers staat voor tien zenuwslopende wedstrijden. Op de eerste speeldag wacht een trip naar Léopold. -
Spaarboekjes brengen niet op: waar moet je wél in investeren?
-
Energie
Coöperatieve energieleveranciers: wie zijn ze en betaalt u er ook meer?
De grote namen op onze energiemarkt zijn de meeste mensen wel bekend, maar ook kleinere spelers winnen de laatste jaren aan belang. Zo kiezen veel mensen bewust voor een zogenaamde coöperatieve energieleverancier. Mijnenergie.be legt uit hoe die werken en of er ook een voelbaar verschil is op de energiefactuur. -
PREMIUMMechelen/Harelbeke
Rapper en papa van vier belandt onder trein: “Werkte aan nieuw project en ging trouwen”
De hiphopwereld is in rouw. Dinsdag belandde rapper Sikkim De Hertog (38) uit Harelbeke onder een trein. “Hij was in de fleur van zijn leven. Hij was enorm gedreven en had 1.001 plannen”, vertelt boezemvriend Pita uit Mechelen.