Van allemaal terug op café tot een zeehondje in de Nete: Dit beroerde u het afgelopen jaar
MechelenWe vierden toen de café’s heropenden, duimden wanneer er een zeehondje aanspoelde op 130 kilometer van zee en herdachten samen de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië. Blijdschap, hoop en droefenis: 2021 omvatte het allemaal. Een terugblik op alle verhalen die u het afgelopen jaar beroerde.
Het nieuwe jaar was nog maar enkele uren oud of we kenden al een nieuwe held in onze regio. Thor, de 11-jarige kruising tussen een Jack Russel met een Stafford, redde dankzij zijn geblaf zijn baasje Maurice (88). Die laatste was ten val gekomen tijdens een avondwandeling in zijn straat en verloor bij vriestemperaturen het bewustzijn. “Hadden Thor en de buren er niet geweest, dan had ik hier niet meer gezeten”, blikte Maurice recent nog terug. Alleen zou Thor niet de enige hond uit de regio zijn die afgelopen jaar in het nieuws kwam. Midden april herbeleefden we met zijn allen het trieste verhaal van hondje Dribbel uit Waasmunter. Een jogger stampte toen in Puurs de 8-jarige chihuahua Georgio dood tijdens een wandeling met zijn baasje (13). Ook recent bereikte er ons nog droevig dierennieuws. Op Kerstdag werd chihuahua Roxy uit Muizen bij Mechelen aangereden nadat het vermoedelijk uit de tuin werd ontvreemd en nadien uit een rijdende wagen werd gegooid.
Drama’s
In 2021 werd onze regio jammer genoeg wel vaker opgeschrikt door drama’s. Zo werd in Mechelen een 71-jarige man opgepakt en later veroordeeld voor poging moord nadat hij zijn vrouw (74) had aangevallen met een klauwhamer. Als bij wonder hield de vrouw aan de aanval - met maar liefst 12 klappen tegen haar hoofd - amper iets over. Dat geluk had de 64-jarige Nicole Gyselinckx uit Lier niet. Zij werd eind januari door haar partner (69) doodgeschoten in hun stomerij op de Kartuizersverst. Nadien pleegde hij zelfmoord. Begin november werd Willebroek dan weer opgeschrikt door een drama nadat er in natuurdomein Het Broek het levenloos lichaampje van een pasgeboren meisje werd aangetroffen. Het gerecht startte een onderzoek op en kon later de moeder van het baby’tje identificeren: een 17-jarig meisje uit de buurt.
lees verder onder de foto.
Horeca
Maar niet alles was kommer en kwel. Op 8 mei herleefden we. De horeca heropende en we konden opnieuw met zijn allen genieten van een restaurantbezoek of een vers getapte pint op café. Weliswaar eerst enkel op het terras, maar dat hield de klanten van café De Hanekeef niet tegen. Om 8.00 uur ’s ochtends werd daar al de eerst pint getapt. En in de zomer opende Mechelaar Sven Cautaerts (32) onder de Sint-Romboutskathedraal de allereerste Belgian Bartender School. Corona zorgde er helaas voor dat café's en restaurants gebukt gingen onder tal van regeltjes zoals afstand tussen tafels en klanten, CO2-meters, registratie- en mondmaskerplicht en een half jaar later kwam daar ook nog het corona safe ticket bij. Deze laatste maatregel werd over het algemeen goed nageleefd in onze regio. Alleen probeerde Restaurant Julia de CST-regelgeving te omzeilen door privé-evenementen te organiseren. Maar na de tussenkomst van de burgemeester beslisten de zaakvoerders dan toch om de handdoek in de ring te gooien.
lees verder onder de foto.
Willy Naessens
In september was er opmerkelijk dierennieuws. Op de oevers van de Nete in Lier spotte voorbijgangers een niet alledaags dier. Geen wolf of zeldzame vogel, maar een zeehond. Lierenaars konden hun ogen niet geloven, de brandweer moest er twee keer voor uitrukken in een poging om het dier te kunnen vangen en ook het zeehondenopvangcentrum Sea Life in Blankenberge deed er alles voor om de zeehondpup te redden. Ander opvallend nieuws kwam dan weer uit Heist-op-den-Berg. Door de waterellende afgelopen zomer zag de Chiro van Heist-Centrum hun kamp letterlijk in het water vallen. Zwembadbouwer Willy Naessens kwam toen met een oplossing en bood de Heistse Chiro zijn stoeterij in Wortegem-Petegem aan als alternatief.
lees verder onder de foto.
Minuut stilte
Bij Chiro Heist-Centrum kende de waterellende dan wel een ‘happy end’, in Leest bij Mechelen vreesden ze even voor gelijkaardige taferelen als in Wallonië. Door de hevige regenval in juli zagen verschillende inwoners het water stijgen en dreigde hun woningen onder water te lopen. De brandweer moest er een heel weekend zo’n 15.000 liter water wegpompen. Het zette daar zelfs het groot watertransport voor in. Gelukkig bleef het in Leest bij wat ondergelopen kelders en straten, maar het leed uit Wallonië was er niet weg te denken. Wanneer enkele dagen later een dag van nationale rouw werd uitgeroepen, hield men in Mechelen een minuut stilte ter nagedachtenis van de slachtoffers van de overstromingen in Wallonië. In augustus eiste het noodweer van afgelopen zomer dan weer zijn tol op de fauna en flora in de Dijle. Daar kwamen dode vissen bovendrijven en werd er door de brandweer geprobeerd om samen met Aquafin de vissen van een verstikkingsdood te redden.
Branden
De brandweer uit onze regio moest het afgelopen jaar niet enkel uitrukken voor wateroverlast of dode vissen. Het moest ook meerdere keren uitrukken voor branden. In Mechelen werd er twee keer uitgerukt voor een brand in het noodopvangcentrum voor asielzoekers en in Rijmenam bij Bonheiden vernielde een zware brand de woning van een bejaarde bewoonster. Bij Carrefour Express langs de Legrellestrat in Berlaar moesten ze dan weer een deel van hun producten weggooien omdat een vrachtwagen, die kwam leveren, plots vuur vatte. In Nijlen vernielde een brand een woning op de Bevelsesteenweg. “Wij zijn alles kwijt, maar het ergste is dat alle spullen van onze overleden zoon weg zijn”, vertelden de getroffen bewoners Lize en Steven daarover.
lees verder onder de foto.
Koerierbedrijven
Ook opvallend dit jaar. Er gingen heel wat bestelwagens op in de vlammen. Onlangs nog brandde een bestelwagen van koerierbedrijf GLS volledig uit op de A12 in Willebroek. Ook op de E19 en in de Leopoldstraat in Mechelen vernielde een brand de bestelwagens van koeriers. Het was dus op zijn zachtst gezegd niet meteen het beste jaar voor de pakjesbedrijven uit de regio. Mechels arbeidsauditeur Gianni Reale nam het afgelopen jaar de sector onder handen en startte het ene onderzoek na het andere op tegen koerierbedrijven DPD, GLS en PostNL. Na huiszoekingen werden enkele zelfs verzegeld. Maar niet alleen koerierbedrijven werden geviseerd. De Mechelse arbeidsauditeur wilde ook de wereld van de tuinders opkuisen. In juni en september werd er binnengevallen bij twee tomatenkwekers uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver.
Ludiek filmpje
Het zal in 2022 dus ongetwijfeld druk worden op de rechtbank in Mechelen. Hopelijk staat tegen dan de ‘digitale inleidingszitting’ helemaal op punt. Eind maart stelde de rechtbank de nieuwe digitale primeur voor. Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) nam speciaal hiervoor plaats op het bankje voor de beklaagden in de zittingszaal. Naast de ‘digitale inleidingszitting’ pakte de Mechelse rechtbank dit jaar verder ook nog uit met een ludiek filmpje. Hierin gidsen de Mechelse familierechters de kijkers rond op de rechtbank. “In de hoop om de nervositeit bij de kinderen tijdens een verhoor in het kader van echtscheidingen te doen afnemen”, vertelde familierechter Goedele Van den Brande. Wie we in 2022 ongetwijfeld terug zullen zien op de rechtbank in Mechelen is Marc Van Ranst.
lees verder onder de foto.
Twitterruzie
Marc Van Ranst uit Willebroek moest zich het afgelopen jaar meermaals komen verantwoorden. Zo dagvaardde de Nederlandse coronascepticus Willem Engel de professor-viroloog voor laster en eerroof. Het was een twitterruzie tussen de twee naar aanleiding van uitlatingen door de viroloog in de Nederlandse en later ook de Belgische media, die uiteindelijk escaleerde in meerdere rechtbankzaken. Van Ranst werd hiervoor recent vrijgesproken. De processen Engel versus Van Ranst deel 1,2 en 3 lokten steeds heel wat pers uit binnen- en buitenland naar de rechtbank in Mechelen. Vergelijkbaar met het dossier Bart De Pauw dat midden oktober, na ruim 4 jaar, op het bureau van de Mechelse rechters belandde. Na twee lange en zware procesdagen werd De Pauw in november uiteindelijk veroordeeld voor de belaging van vijf vrouwen en kreeg een celstraf van 6 maanden met uitstel. Zowel hij als de burgerlijke partijen én het parket lieten inmiddels weten niet in beroep te zullen gaan tegen het uitgesproken vonnis.
Bommen en granaten
Niet enkel de (inter)nationale pers leerde hun weg naar onze regio. Ook de Civiele Bescherming en ontmijningsdienst DOVO waren vaak actief in het Mechele arrondisement. Die laatste moest onder meer drie obussen, die bij renovatiewerken in het centrum van Lier werden aangetroffen, komen ophalen. Aan het Fort van Walem liep het in april bijna mis nadat er door wandelaars met metaaldetectors een 125 kilogram zware artilleriegranaat werd opgegraven. Twee militairen van DOVO raakten bij het laten ontploffen van die granaat toen bevangen door CO en moesten worden verzorgd door de medische diensten. De Civiele Bescherming had zijn handen dan weer vol met poederbrieven. Eén keer bij OVAM, een tweede keer bij het verdeelcentrum van Bpost en tot slot een derde keer bij de lokale politiezone van Mechelen-Willebroek zelf. Opvallend is dat er, buiten een valse melding, twee keer een hoge dosis rattenvergif werd aangetroffen in de poederbrieven.
lees verder onder de foto.
Brokstukken
Tot slot kende 2021 jammer genoeg ook dit jaar weer enkele zware verkeersongevallen. Gelukkig meestal met enkel materiële schade als gevolg. Zoals de gekantelde vrachtwagen in Rijmenam die enkele huizen zonder elektriciteit zette, de gekantelde kraanwagen die tegen de spoorwegbrug van het station Mechelen-Nekkerspoel knalde, en de auto die gekneld kwam te zitten tussen twee vrachtwagens bij het oprijden van de A12 in Willebroek. Maar jammer genoeg vielen er dit jaar ook heel wat dodelijke slachtoffers. Zo liet een 27-jarige man uit Sint-Katelijne-Waver het leven bij een ongeval op het op- en afrittencomplex in Mechelen-Noord en gebeurde het meest tragische ongeval met een dodelijke afloop wellicht in Putte. Daar reed een jongeman (20) onder invloed van alcohol met zijn wagen door de gevel van een woning en belandden de brokstukken ervan op de slapende bewoner. De 78-jarige Emiel ‘Mil’ De Cock overleed ter plaatse.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
De populairste elektrische bedrijfsauto’s op een rij: dit moet je weten over de kosten bij privé en professioneel gebruik
Het loon op een fiscaal aantrekkelijke manier spekken gebeurt met extralegale voordelen, zoals maaltijdcheques, een groepsverzekering of een hospitalisatieverzekering. In dat rijtje hoort uiteraard ook de bedrijfswagen thuis. Welke elektrische modellen krijgen daarbij de voorkeur? En hoe zit het precies met de kostenverdeling tussen werkgever en werknemer? Jobat.be biedt een overzicht. -
Staking bij De Lijn in regio Leuven, Mechelen, Brusselse Rand en Limburg: tot de helft van bussen rijdt niet
De vakbonden bij De Lijn staken vandaag voor maatregelen tegen agressie. Donderdag nog kreeg een medewerker van De Lijn te maken met zware agressie. Het personeel van De Lijn in Limburg legde gisteren spontaan het werk neer. De actie krijgt nu navolging in Mechelen, Leuven en Brussel.Mechelen -
PREMIUMBASKETBAL BNXT-LEAGUE
Kangoeroes Mechelen op jacht naar derde zege op rij in Elite Gold: “Bonus nu niet in de vuilbak gooien”
Speeldag drie in Elite Gold. Kangoeroes Mechelen krijgt zaterdag met Landstede Hammers af te rekenen. Als Mechelen zijn niveau bevestigt, mag het team van Jesse Waleson, vorig seizoen op huurbasis bij Kangoeroes, geen probleem vormen. Zwolle wisselde onlangs van coach. -
-
Tweakers
Welke laptops kunnen pronken met de beste batterij? “De langste accuduur van maar liefst 19 uur en 21 minuten hebben we op dit toestel gemeten”
De bedenkers van de laptop hadden destijds een helder doel: computers makkelijk overal mee naartoe nemen. In bepaalde omstandigheden wil je zo’n ding dan ook gebruiken op plaatsen waar niet meteen een stopcontact in de buurt is. En dat liefst zo lang mogelijk. Laptopexpert Jelle Stuip van technologiesite Tweakers tipt daarom, binnen drie prijsklassen, de laptops met een langgerekt batterijleven. -
Mechelen
“Als het regent schuilen we onder de paraplu, anders gebruiken we hem als vangnet”: regen houdt carnavalsstoeten niet tegen
Echte carnavalisten zijn niet bang van een beetje regen. Dat is het afgelopen weekend wel gebleken in de Mechelse regio. Zaterdag ging in Schriek de 51ste editie van de Kindercarnavalstoet door. Zondag was het de beurt aan zowel Mechelen als Willebroek.Mechelen -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
PREMIUM
Van culinaire fietstocht en trappistenproeverij tot kindercarnaval: onze tips voor het weekend in regio Mechelen
Nog geen idee wat te doen tijdens het weekend van 25 en 26 maart? Geen probleem! Wij hebben enkele tips gezocht om je agenda te vullen. Je kan meegenieten van een iftar na zonsondergang georganiseerd door Kom Op Tegen Kanker of genieten van vergeten Belgische Kamermuziek. Ook de kindercarnavalstoet in Schriek is dit jaar weer terug van weggeweest. Hier vind je zes tips om te doen in de regio Mechelen.Mechelen