Unieke straattherapeut helpt Mechelaars met dubbeldiagnose: “Ik ben hun laatste strohalm”
MechelenOm ervoor te zorgen dat Mechelaars met een verslavingsproblematiek én een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid niet uit de boot vallen, werkt de stad sinds anderhalf jaar met ‘urban therapy’. Straattherapeut Michelle Ferket begeleidde sindsdien al 26 hulpbehoevende Mechelaars. “Ik ben de laatste strohalm voor deze mensen”, getuigt ze. Haar job wordt na een positieve evaluatie ingebed in de reguliere preventiewerking van de stad.
Aanleiding om te gaan experimenteren met urban therapy was een steekpartij in februari 2019 op de Tervuursesteenweg. Een man verwondde twee toevallige passanten met een mes alvorens te worden doodgeschoten door de politie. Het incident maakte pijnlijk duidelijk dat mensen met een zogenaamde dubbeldiagnose uit de boot vallen bij de klassieke hulpverlening.
“Er bestaan wel afdelingen die zich specialiseren in dubbeldiagnoses, maar de wachtlijsten zijn daar enorm. Wie al veel mislukte opnames achter de rug heeft, wordt afgewezen. Ofwel zijn ze te psychotisch voor een verslavingskliniek, of te verslaafd voor een afdeling psychose”, zegt Ferket, een therapeute met ervaring in de jeugdzorg en in de psychiatrie.
Vertrouwde omgeving
Zij gaat aan de slag met Mechelaars met een dubbeldiagnose die niet meer terecht kunnen bij de bestaande hulpverlening of er geen aansluiting kunnen vinden. Zij worden veelal naar haar doorverwezen door bijvoorbeeld straathoekwerkers, het OCMW of de politie, maar de straattherapeut is intussen ook actief in de gevangenis. Belangrijk te vermelden is dat de helft van de cliënten niet in de criminaliteit belandt.
Doel is zo laagdrempelig mogelijk te werken en de cliënt centraal te stellen. Ferket zoekt haar cliënten bijna wekelijks op in hun vertrouwde omgeving. Dat kan bij hen thuis zijn, maar evengoed op een pleintje. Stapsgewijs gaat ze met hen op zoek naar verbetering. Door veel met hen te praten en hen praktische oefeningen aan te reiken om met hun problematieken om te gaan. Soms ook met praktische zaken, bijvoorbeeld begeleiding bij een consultatie bij een psychiater. “Het is niet dat ik een standaardpakket heb dat ik kan toepassen op elke cliënt. Het is heel erg werken op maat”, zegt ze.
Onder invloed
Doorgaans wordt ze ook aanvaard. “Ik ben geen verplichte hulpverlening. De meeste cliënten zijn eigenlijk blij dat ik er ben. Een groot verschil met de meeste hulpverlening is dat ik hen ook zie als ze onder invloed zijn, al valt er met iemand die heel dronken is natuurlijk geen diep gesprek te voeren. Maar nuchter zijn is soms een enorme drempel voor mensen die daar nog niet klaar voor zijn.”
Vaak hebben haar cliënten er al verschillende opnames opzitten. “En dan komen ze telkens vanuit een veilig kader terug thuis met alle mogelijke triggers. Soms is het beter te werken vanuit de situatie zoals ze is”, weet ze. Omgekeerd kan ze cliënten begeleiden naar een opname. “Overal zijn enorme wachtlijsten, van vier-vijf maanden. In de tussenperiode hebben ze mij om mee te praten.”
Verf in plaats van cocaïne
Begeleidingen verlopen vaak met ups en downs, al zijn er zeker ook successen, al is ze voorzichtig met dat woord. Zo heeft ze er bijvoorbeeld een man bijna bovenop geholpen die kampt met een cocaïneverslaving en die voortdurend rondliep met zelfmoordgedachten.
“Zijn grootste droom is om zijn zoon terug te zien. We hebben besproken wat daarvoor nodig is: niet meer verslaafd zijn en zijn appartement weer uitnodigend en leefbaar maken. We zijn nu drie maanden verder en elke keer ik langskom, toont hij trots dat hij weer een nieuwe kamer opgeknapt en geschilderd heeft. In plaats van cocaïne kocht hij een pot verf. Alle problemen zijn nog niet opgelost, maar je ziet hem heel hard werken”, geeft ze een voorbeeld.
Eerste ter wereld
De stad beoordeelt het proefproject positief. “We zijn tevreden dat we onze straattherapeut, de eerste ter wereld, in de reguliere werking kunnen opnemen. Ze versterkt intussen onze preventiedienst”, vertelt Preventieschepen Abdrahman Labsir.
“Door het project, kunnen we hiaten veel beter detecteren en dus dichten in de mate van het mogelijke. Daarnaast heeft het project ervoor gezorgd dat de samenwerking van betrokken hulpverleners en dienstverlening zoals onder andere artsen, psychiatrische ziekenhuizen, ontwenningscentra en psychiatrische afdelingen van het algemeen ziekenhuis nog veel nauwer is geworden”, zegt hij.
Andere Vlaamse steden
Met de universiteit van Gent werd een samenwerking opgezet om te komen tot een doorgedreven evaluatie. Op basis van dat onderzoek zullen er aanbevelingen tot optimalisatie uitgewerkt worden. “Waarmee we in Mechelen en mogelijk ook andere Vlaamse steden mee aan de slag kunnen gaan”, aldus nog de schepen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Onze-Lieve-Vrouw-Waver
Minister Annelies Verlinden en leerlingen Sint-Ursula-Instituut gaan in dialoog over toekomst van het land: “Een leerrijke ervaring”
Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bezocht vandaag het Sint-Ursula-Instituut (SUI) in kader van de burgerbevraging ‘Een land voor de toekomst’. Met deze enquête wil de federale regering te weten komen hoe Belgen denken over de staatsstructuur en de democratie in ons land. Een 120-tal vulden in aanwezigheid van de minister de enquête in tijdens een dialoogmoment. -
Antwerpen
OPROEP. Overlijden, jubileum, viergeslacht, sportkampioen in jouw stad of gemeente? Laat het ons weten!
Heb jij nieuws te melden? Heb je recent afscheid moeten nemen van een dierbare, is er een viergeslacht of een jubileum in je familie, een sportkampioen in je sportclub… en wil je daarover een mooi bericht op HLN.be? Laat het ons dan zeker weten via axel.bimbenet@dpgmedia.be. -
Livios
De vier meest gemaakte fouten bij de aanleg van je tuin
Wil je dit voorjaar je tuin (gedeeltelijk) opnieuw aanleggen? Bouwsite Livios vroeg aan tuin- en landschapsarchitecten welke fouten het vaakst gemaakt worden én hoe je ze vermijdt. -
-
Mechelen
Vier medewerkers vormen onthardingsteam: “Klimaatverandering tegengaan”
Na een proefperiode van zes maanden is het onthardingsteam bij de Mechelse uitvoeringsdiensten nu echt uit de startblokken geschoten. De vier medewerkers breken asfalt en beton uit voor meer groen. -
Ninashop
The backpack is back! De mooiste rugzakken voor de lente
De tijd dat je een rugzak enkel op de schouders van festivalgangers spotte, is definitief voorbij. Investeren in een luxueuze leren rugzak geeft net zoveel voldoening als eindelijk die gedroomde designertas aan de haak slaan. The backpack is back, en hij blijft ook voor een tijdje. Ninashop.be ging voor jou op zoek naar de knapste exemplaren -
Jobat
Bijverdienen: hier kan je terecht en dit loon mag je verwachten
De inflatie is torenhoog: in maart bereikte ze maar liefst 8,31 procent, aldus Belgisch statistiekbureau Statbel. Enkel in maart 1983 kwam de inflatie met 8,92 procent nog hoger uit in ons land. Heb je nood aan een extra financiële injectie om de eindjes aan elkaar te knopen? Dan biedt een bijverdienste mogelijk een uitweg. Jobat.be geeft een overzicht van de opties. -
Mechelen
Opening stukje Tangent doet rijtje schuiven op Postzegellaan
De opening van het eerste stukje Tangent in Mechelen heeft vooral op de Postzegellaan voor files gezorgd.