Het Mechels Broek is van nature een erg nat gebied, maar wordt nu bedreigd door droogte. Een instroom van Dijlewater moet dat verhelpen.
Volledig scherm
PREMIUM
Het Mechels Broek is van nature een erg nat gebied, maar wordt nu bedreigd door droogte. Een instroom van Dijlewater moet dat verhelpen. © Wim Dirckx

Natuurpunt wil Dijlewater in Mechels Broek: “Flora en fauna gaan kapot door droogte”

MechelenHet gaat slecht met de fauna en flora van het Mechels Broek. Het gebied droogt in sneltempo uit. Zelfs na een natter jaar liggen de grachten er momenteel droog bij. Als er niks gebeurt, is het broek binnen afzienbare tijd geen broek meer. Om daar wat aan te doen, komt Natuurpunt met Wetlands4Cities, een nieuw project dat de natte natuur in Vlaanderen en dus ook in Mechelen wil versterken als middel tegen droogte, hitte en overstromingen. Bedoeling is om zoals decennia geleden opnieuw Dijlewater in het gebied te laten stromen.

 1. Unieke straattherapeut helpt Mechelaars met dubbeldiagnose: “Ik ben hun laatste strohalm”
  Play
  Mechelen

  Unieke straatthe­ra­peut helpt Mechelaars met dubbeldia­gno­se: “Ik ben hun laatste strohalm”

  Om ervoor te zorgen dat Mechelaars met een verslavingsproblematiek én een ernstige psychiatrische kwetsbaarheid niet uit de boot vallen, werkt de stad sinds anderhalf jaar met ‘urban therapy’. Straattherapeut Michelle Ferket begeleidde sindsdien al 26 hulpbehoevende Mechelaars. “Ik ben de laatste strohalm voor deze mensen”, getuigt ze. Haar job wordt na een positieve evaluatie ingebed in de reguliere preventiewerking van de stad.
 2. Drugsgebruiker komt er vanaf met probatie-opschorting
  Mechelen

  Drugsge­brui­ker komt er vanaf met probatie-opschor­ting

  Een 20-jarige Mechelaar is door de rechter veroordeeld tot een probatie-opschorting. De twintiger stond in december terecht voor het bezit en gebruik van drugs. In februari 2021 werd hij betrapt met bijna 4 gram cannabis. Dat gebeurde nadat de politie was opgebeld door omstaanders voor overlast op de parking van fastfoodrestaurant McDonalds. De jonge Mechelaar ontkende het drugsgebruik niet. Hij kon er vanaf geraken met een minnelijke schikking, maar die werd niet betaald. Op zitting vroeg hij enige mildheid van de rechter. “Ik had die dag stress en daarom stelde een vriend voor om mee te smoren”, klonk het bij de Mechelaar. Na beraad ging de rechter daar op in. Ze vond de feiten voldoende bewezen, maar legde hem voorlopig nog geen straf op. De komende drie jaar moet hij zich wel aan een aantal voorwaarden houden.