Het Predikeren heeft de Onroerenderfgoedprijs 2020 gewonnen.
Volledig scherm
Het Predikeren heeft de Onroerenderfgoedprijs 2020 gewonnen. © Kris Vandevorst

‘Mooiste bibliotheek van Europa’ wint Onroerenderfgoedprijs

De stad Mechelen heeft vrijdagavond de Onroerenderfgoedprijs 2020 gekregen voor de restauratie van Het Predikheren. Daarnaast kreeg ze ook de publieksprijs voor het project rond de nieuwe stadsbibliotheek. Het levert naast een mooie erkenning ook 15.000 euro op.

 1. Tout Va Bien doorbreekt de stilte met nieuwe plaat, ver weg van corona: “Hier op de Azoren kan ik nog spontaan optreden”
  PREMIUM
  Mechelen

  Tout Va Bien doorbreekt de stilte met nieuwe plaat, ver weg van corona: “Hier op de Azoren kan ik nog spontaan optreden”

  Singer-songwriter Jan-Wouter Van Gestel (28) laat met zijn muzikale soloproject Tout Va Bien na drie jaar radiostilte opnieuw van zich horen. Sinds vrijdag ligt er een derde plaat in de winkel/streamingbibliotheek: Come A Little Closer. De Mechelaar komt met zijn nieuw werk ook effectief een stukje dichterbij, al moest de muzikant om zover te komen wel eerst naar de andere kant van de wereld. Hij maakte een lange reis doorheen Indonesië en Australië en dat was nodig, want ‘tout n’allait pas bien’. “Come A Little Closer is een ode aan de zoektocht naar mezelf en de gevonden kwetsbaarheid”, zegt Van Gestel. Zelfs zijn voornaam is nu aangepast aan wie hij écht is. Een gesprek over een vlucht voor corona, een schrijfmarathon, wasrekken en vooral: bloedeerlijke muziek.
 2. Lucy Chang start takeaway via delivery: “Bekijken of we restaurant kunnen openen”

  Lucy Chang start takeaway via delivery: “Bekijken of we restaurant kunnen openen”

  Lucy Chang startte vrijdag met delivery in Mechelen. Op die manier wil de Aziatische restaurantketen de inwoners laten kennismaken met haar gerechten met het oog op een mogelijke opening van een vestiging in de Dijlestad. “We kunnen spijtig genoeg nog geen echt restaurant openen, maar zo kunnen we de inwoners van Mechelen al wel laten proeven van de befaamde curries en dim sum gerechten. Op termijn bekijken we zeker of we een restaurant kunnen openen in Mechelen”, zegt Jozefien Vander Eecken. Bestellen kan elke dag tussen 17 en 22 uur via Deliveroo en Uber Eats. Lucy Chang heeft nu al vestigingen in Antwerpen, Gent, Brasschaat en Knokke.
 1. Predikherenkerk krijgt na veertig jaar nieuwe bestemming: “Na restauratie wordt ze deel van bibliotheekwerking, maar ze zal ook gebruikt worden voor culturele activiteiten en congressen”
  PREMIUM

  Predikhe­ren­kerk krijgt na veertig jaar nieuwe bestemming: “Na restaura­tie wordt ze deel van biblio­theek­wer­king, maar ze zal ook gebruikt worden voor culturele activitei­ten en congressen”

  Eindelijk lonkt een nieuwe toekomst voor de Predikherenkerk in Mechelen. In de loop van oktober start de restauratie en herbestemming van het 18de-eeuwse monument dat nu al meer dan veertig jaar staat te verkommeren. Voor de invulling van de vroegere Kazerne Generaal Delobbe denkt de stad niet alleen aan een uitbreiding van de bibliotheekwerking, maar wil ze ook samenwerken met een externe partner.