“Mijn huurders op straat zetten? Daar kan ik niet mee leven!”
“Wat moet ik tegen mijn negen huurders zeggen? ‘Toedeloe mannen, de straat op’?” Lieve Coeckelbergh (70) neemt het niet dat ze de stad voortaan jaarlijks 21.600 euro moet betalen voor de verhuur van haar domiciliekamers. “Ik bied kwetsbare mensen een tijdelijke oplossing.”
De gemeenteraad keurde in juni een belastingreglement op domiciliekamers goed. Het bepaalt dat eigenaars jaarlijks 2.400 euro belasting per wooneenheid moeten betalen, tenzij ze er studentenkamers van maken. “Wij vinden dit soort wonen niet menswaardig”, verklaarde burgemeester Bart Somers. De factuur van 21.600 euro kwam voor Lieve Coeckelbergh als een grote verrassing, want een mededeling vooraf was er niet.
Doorstroomhuis
Ze verhuurt negen kamers in de Acaciastraat, in een gebouw dat grenst aan haar tuin. “Ik liet ze twintig jaar geleden bouwen als studentenkamers volgens de regels van het toen net nieuwe decreet, maar drie jaar later stopte ik met de verhuur. De studenten zorgden voor lawaai en vuil, dat wilde ik de rest van mijn dagen niet naast mijn deur”, vertelt de therapeute op rust.
Niet veel later werd ze in haar praktijk geconfronteerd met een cliënt die uit een relatie kwam en snel een nieuw onderkomen moest hebben. “Zo is het een doorstroomhuis geworden, voor mensen die een tussenoplossing nodig hadden. Ik begin met een huurcontract van drie maanden, dat vind je nergens.”
Zo is dit een doorstroomhuis geworden, voor mensen
die een tussenoplossing nodig hadden. Ik begin met een huurcontract
van drie maanden, dat vind je nergens
Mensonwaardig?
De huurders betalen tussen 450 en 495 euro per maand voor een bemeubelde kamer, inclusief gas- en elektriciteit, internet, vuilzakken en poets. De leefruimte, douches en toiletten zijn gemeenschappelijk. Lieve leidt ons rond. “Is dit mensonwaardig wonen?” Alles ziet er vrij nieuw uit. De eigenares bevestigt dat ook. “De douches en bedden zijn net vernieuwd, de kamers zijn we aan het vloeren.”
Ysaia Van Hoyweghen is een van de huurders. “Ik woon hier graag. Dit is alles wat ik nodig heb. Ik belandde hier nadat ik uit mijn vorig appartement moest en niet meteen iets nieuw kon vinden. Ik had geen vaste job, vaak een vereiste op de privémarkt. Sinds een week heb ik een vast contract.”
Hoorzitting
Volgens Lieve vormen de huurders, waarvan sommige worden doorverwezen door het CAW, een diverse groep. “Regelmatig zijn het mensen die uit een moeilijke echtscheiding komen, maar we hebben ook al mensen gehad die uit de ontwenningskliniek kwamen of uit de psychiatrie. De meerderheid is niet op zoek naar een sociale woning, maar heeft gewoon even tijd nodig om zijn leven weer op de rails te krijgen.”
Ze wil een hoorzitting afdwingen door 280 handtekeningen te verzamelen. Ze hoopt op een dialoog met het stadsbestuur en een erkenning als doorstroomwoning. “Ik kan zo mijn ‘kop leggen’ en hier terug studentenkamers van maken, maar wat moet ik dan tegen mijn huurders zeggen? Hen op straat zetten? Daar kan ik niet mee leven!”
“Bijzonder pijnlijk”
Ze krijgt de steun van PVDA. De partij heeft er hoegenaamd geen probleem mee dat de stad huisjesmelkers aanpakt, al bestaan daar volgens gemeenteraadslid Dirk Tuypens al genoeg middelen voor. “Maar dit is een waardevol sociaal project. Doorheen de jaren heeft mevrouw Coeckelbergh al ontelbare mensen op een zeer positieve manier kunnen opvangen en verder helpen. Dat ze nu aankijkt tegen een jaarlijkse belasting van 21.600 euro, is bijzonder pijnlijk.”
Volgens Tuypens is het niet het enige waardevolle project dat door de belasting in de problemen komt. “Ook een project van cohousing kreeg een factuur in de bus.”
“Niet erkend”
Schepen Greet Geypen (Vld-Groen-M+) zegt in een reactie dat de woningen die Coeckelbergh verhuurt niet erkend zijn als domiciliekamers, maar als studentenkamers. “De woongelegenheden worden dus onrechtmatig gebruikt. Op het gebouw rust ook een stedenbouwkundige overtreding voor het wijzigen van het aantal woongelegenheden. Als de eigenares haar woongelegenheden gebruikt als studentenkamers, stelt er zich geen enkel probleem.”
Volgens Geypen worden bewoners van domiciliekamers begeleid naar een nieuwe woonst via het sociaal verhuurkantoor of Woonpunt en krijgen ze informatie om beroep te kunnen doen op een huursubsidie. “Er zijn momenteel een 5-tal dossiers lopende waarbij de domiciliekamers omgezet worden naar studentenkamers. De eigenaars die zich hiertoe engageren krijgen een vrijstelling van betaling voor een jaar”, geeft ze nog mee. In Mechelen zijn er zo’n 150 domiciliekamers.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAffligem/Willebroek
Bart is ‘veiligste vrachtwagenchauffeur’ van 2022: “Tot mijn 26ste reed ik alleen met de bromfiets, vier jaar later zat ik een vrachtwagen”
Bart De Smedt (50) uit Affligem is De Gouden Ridder van de Weg 2022, een jaarlijkse bekroning voor een vrachtwagenchauffeur die al tien jaar ongevallenvrij rijdt. De chauffeur van Nedcargo Logistics uit Willebroek doet zelfs straffer, want in zijn carrière van twintig jaar was hij nog nooit bij een ongeval betrokken. “Geluk op de baan speelt een rol”, aldus Bart. -
PREMIUMPeulis/Mechelen
Gabryella blikt tevreden terug op finale Belgian Junior Coffee Ambassador: “Mijn koffie was de beste”
Gabryella Massaruto (18) uit Peulis heeft dinsdag haar schooljaar in schoonheid beëindigd met deelname aan de finale van Belgian Junior Coffee Ambassador. Ze zette de jury haar beste ‘slow coffee’ voor. De boon valt niet ver van de koffieplant. “Als kind zag ik mijn grootmoeder koffie telen in haar boerderij”, vertelt de half Braziliaanse half Italiaanse. -
Mechelen
Celstraf van 1 jaar met uitstel voor 18-jarige fietsendief
De rechter in Mechelen heeft een 18-jarige uit Marokko veroordeeld tot een celstraf van 1 jaar met uitstel. Ook de geldboete van 800 euro werd voor de komende drie jaar uitgesteld. Hij werd samen met een kompaan schuldig bevonden aan de diefstalpogingen van enkele fietsen in het centrum van Mechelen. De kompaan liet destijds verstek gaan en kreeg vandaag een celstraf van 10 maanden met uitstel opgelegd. De 18-jarige heeft de diefstalpogingen nooit betwist. “Maar het was nooit mijn bedoeling om iets te pikken”, verklaarde hij aan de rechter. -
-
PREMIUMMuizen
ZOO Planckendael opent zaterdag ‘Orang-oetan Kingdom’: “Zien er heel schattig uit, maar deze ontsnappingskoningen zijn echte deugnieten”
-
Tweakers
Bluetoothspeakers die het langer volhouden dan jezelf: drie modellen met een batterijduur tot 25 uur
De zomer lacht ons toe: van bruisende terrasjes tot bomvolle parken over sfeervolle campings. Het zijn ideale gelegenheden voor een fijn streepje muziek. Een bluetoothspeaker - mét lange batterijduur - is daarvoor het perfecte gadget. Hoe herken je de beste exemplaren? En welke speakers – per budgetcategorie eentje – verkiest expert Eric Van Ballegoie van technologiesite Tweakers? -
Spaargids.be
Verschillende mutualiteiten betalen kinderopvang terug: voor deze vier verrassende zaken kan je geld terugtrekken
Dankzij onze sociale zekerheid krijg je heel wat medische kosten terugbetaald. Maar de ziekenfondsen doen in heel wat gevallen een extra duit in het zakje. Die extra terugbetalingen kunnen naargelang het ziekenfonds echter sterk uiteenlopen. Spaargids.be bezorgt een overzicht. -
Tweakers
De allerbeste camera’s voor je vakantiefoto’s schuilen in deze smartphones
Ben je nog voor je vakantie op zoek naar een nieuwe smartphone? Hecht je veel belang aan de kwaliteit van de bijhorende camera, om zo onvergetelijke vakantiekiekjes en festivalfoto’s te kunnen maken? Smartphonespecialist Donovan Kerssenberg van technologiesite Tweakers trakteert je op zijn top drie smartphones-met-de-zotste-camera’s van het moment én geeft ook enkele minder dure alternatieven mee.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerChris Troniseck