Mechels donkerrood bier van Het Anker: “Het was niet makkelijk, maar Gouden Carolus Classic is nu echt een klassieker”
Mechels donkerrood bier. Onder die benaming staat Gouden Carolus Classic gecatalogeerd als streekproduct. Het recept is van de oom van eigenaar van brouwerij Het Anker Charles Leclef. Het is zijn verdienste dat het bier nog bestaat. “Het Anker is de brouwerij van de Mechelaars en dat willen we nog versterken.”
De naam Gouden Carolus werd in 1959 neergelegd bij het merkenbureau. Daarvoor bestond het als Keizersbier en dat was dan weer een verderzetting van de ‘Mechelschen Bruynen’, een laag alcoholisch bier – zoals de meeste in die tijd – dat hoog stond aangeschreven. Zelfs Karel V was fan, vandaar ook de naam. “Mijn oom heeft het bier verfijnd en gemaakt tot wat het nu is, met een hoger alcoholpercentage. Dat was toen relatief nieuw”, zegt Leclef. De visie was er, maar het scheelde niet veel of Het Anker was op de fles gegaan. “Gouden Carolus had alle troeven, maar de productie was rampzalig.” Toen Leclef in 1990 overnam, stond hij er alleen voor, samen met één arbeider. “Zou ik het opnieuw doen zonder dat ik wist dat het goed zou aflopen? Ik weet het niet. Het was een beetje onverantwoord. Gelukkig beschikte ik over een sterk relativeringsvermogen, veel geduld en heb ik altijd een hekel gehad aan het idee ‘time is money’. Ik wens het hen niet toe, maar ik daag andere merken uit om te overleven wat Gouden Carolus heeft overleefd.”
“Alleen doe je niks”
Zelf relativeert hij zijn rol. “Alleen doe je niks. Je hebt mensen rond je nodig die meegaan in je verhaal en je toelaten de volgende stappen te zetten.” Ondertussen zijn die mensen met negentig. Dat zijn er meer dan louter voor de bierproductie nodig zijn. Het Anker omvat dan ook een hotel, brasserie en whiskystokerij. Vorig jaar werden er dertigduizend bezoekers rondgeleid.
Geen enkel product is hetzelfde als zeventig jaar geleden. Natuurlijk zijn er wijzigingen geweest, al was het maar omdat de technieken anders zijn, net als de grondstoffen
Of de Carolus ook veranderd is? “Geen enkel product is hetzelfde als zeventig jaar geleden. Natuurlijk zijn er wijzigingen geweest, al was het maar omdat de technieken anders zijn, net als de grondstoffen. Je zit ook met gisting, een levend product. Al is de smaak niet fundamenteel gewijzigd.”
Whisky
Ondertussen heeft de Classic, enkele jaren geleden nog verkozen tot beste donker bier ter wereld, ook al heel wat broertjes. In 2001 kwam de Tripel, vervolgens de Ambrio (op basis van het eeuwenoude recept van de Mechelschen Bruynen). Daarnaast zijn er tien verschillende Gouden Carolus-bieren, waarvan de Whisky Infused hoge ogen gooit bij het kennerspubliek. Het bier werd geboren in de ‘Indulgence’-reeks: elk jaar gebrouwen volgens een ander recept. “Voor dit jaar heb ik de brouwers uitgedaagd een blond bier te maken met cacaobonen”, verklapt Leclef.
Begijnen
De bottelarij is een paar jaar geleden verhuisd naar Mechelen-Noord. Volgens de economische logica zou ook de brouwerij verhuizen, maar deze blijft op de plek waar de begijnen in de vijftiende eeuw bier zijn beginnen maken. “Het zou makkelijker zijn, maar verhuizen maakt geen deel uit van ons recept. We staan voor de vernieuwing van de gistingstanks, financieel een zware operatie. Maar eens dat gebeurd is, is de productie-eenheid volledig vernieuwd en kunnen we op een gezonde manier blijven groeien zonder de eigenheid van de site te verloochenen. De laatste stap is dan nog de integratie van het woonhuis in het geheel.”
Zoon
Ondertussen heeft ook zoon Willliam zijn intrede gedaan in de brouwerij. De zesde generatie wordt klaargestoomd om zijn vader op te volgen. “Hij is van kleins af sterk geïnteresseerd geweest en heeft ondernemersbloed. Net als ik wil hij groeien. Het Anker is de brouwerij van de Mechelaars en dat willen we nog versterken. Ondernemen is voor ons ook sociaal. Er komen misschien nog wel wat verrassingen aan”, besluit Charles Leclef.
Het Laatste Nieuws gaat in samenwerking met Vlam op zoek naar het Beste Streekproduct van Vlaanderen. Een streekproduct wordt ambachtelijk vervaardigd, in de eigen streek, met een traditie van minimum 25 jaar en… geniet natuurlijk bekendheid bij het publiek. Stemmen op jouw favoriete streekproduct kan via de HLN app. Download gratis de nieuwe HLN-app op iOS of Android, ontdek alle streekproducten die meedingen naar de titel Het Streekproduct 2019 bij In De Buurt en stem op jouw favoriet. Alle informatie over onze wedstrijd vind je op www.hln.be/streekproduct.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Muizen
Planckendael-bonobo Zamba ontsnapte door middel van “ongezien krachtige sprong”
Bonobo Zamba is vrijdag kunnen ontsnappen door een “ongezien krachtige sprong” over de gracht. Dat kon Zoo Planckendael achterhalen. Tot maandag blijven de mensapen binnen. -
Mechelen
Groen voert statiegeld in op zaterdagmarkt
Groen heeft tijdens de zaterdagmarkt in Mechelen haar ‘Plastic Express’-tour op gang getrapt. -
Independer
Op kot? Deze verzekeringen zijn een must voor studenten
Veel studenten zijn nog naarstig op zoek naar een kot, nu het volgende academiejaar in zicht komt en er kotschaarste heerst. Heb je een optrekje gevonden, zijn er echter niet zoveel jongeren die eraan denken om meteen ook de verzekering voor hun kot in orde te brengen. Hoe zit dat precies in elkaar? Moet je een studentenkot apart verzekeren? Independer.be maakt je wegwijs. -
-
Showbizz2
OnlyFans-ster Jamecia verklapt hoeveel extra ze verdient na de Streamz-docu, en dat is niet weinig
Hoe gaat het met de OnlyFans-modellen uit de documentaire ‘OnlyFans: De Naakte Vlaamse Waarheid’, een half jaar nadat de reeks op Streamz verscheen? Dat wou Showbits wel eens weten en dus spraken we opnieuw af met Jamecia. Haar getuigenis heeft haar carrière zeker een boost gegeven. Ze verdiende al goed haar boterham met seksueel getinte video’s, maar sindsdien heeft ze nog meer volgers. Volgers die haar uiteraard betalen om haar video’s te kunnen bekijken. Hoeveel haar dat extra oplevert per maand, verklapt ze aan Senne in een nieuwe Showbits. Bekijk hier de succesvolle Streamz-docu Onlyfans. -
Welke gevaarlijke fietspunten zijn in jouw gemeente op de VeloVeilig-kaart gezet? Ontdek ze hier
VeloVeilig Vlaanderen, het initiatief van HLN om Vlaanderen fietsveiliger te maken, blijft groeien. Intussen hebben jullie al meer dan 36.000 meldingen gedaan, goed voor 18.000 gevaarlijke fietspunten die door meerdere fietsers bevestigd zijn. Ook jij kan de kaart verder aanvullen of je kan de fietspunten bevestigen die jij ook gevaarlijk vindt. Zo maken we Vlaanderen samen VeloVeilig. -
PREMIUMRegio Mechelen
Onze weekendtips voor de regio Mechelen: bekerfinale in het vrouwenvoetbal, een benefietactie of een garageverkoop
Dit weekend kunnen we genieten van echt lenteweer. Tijd om een terrasje te doen dus of om gezellig in je tuin te relaxen. Maar er valt nog zoveel meer te beleven. Wij hebben voor jou de leukste activiteiten opgelijst in de regio Mechelen voor het weekend van 14 en 15 mei. Van de bekerfinale in het vrouwenfinale in Mechelen tot een garageverkoop in Bonheiden. -
Mechelen
Politie neemt wagens van straatracers in beslag: “Dit soort roekeloos rijgedrag kan absoluut niet door de beugel”
De politie heeft vrijdagavond in Mechelen drie voertuigen bestuurlijk in beslag genomen wegens herhaald gevaarlijk rijgedrag. “Ze solliciteerden naar een kordaat optreden”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.
1 reactie
Resterende karakters 500
Log in en reageerJozef Caverneels