Burgemeester Eddy Bevers bij een typmachine, die vanonder het stof werd gehaald.
Volledig scherm
PREMIUM
Burgemeester Eddy Bevers bij een typmachine, die vanonder het stof werd gehaald. © Joel Hoylaerts / Photo News

Hackers sturen gemeente 30 jaar terug in de tijd: “Typemachines blijken onze redding”

In de gemeente Willebroek draaien de informatica-experten al dagen overuren, nadat het informaticasysteem van de gemeente zaterdag werd lamgelegd door hackers. Gegevens lijken er niet gestolen, maar de systemen zijn volledig geblokkeerd tot er wordt betaald. In afwachting van een oplossing blijft de dienstverlening gegarandeerd, met dank aan ... typemachines. 

42 reacties

 • phil smedts

  2 jaar geleden
  Hebben die gehackte bedrijven dan geen backups, dat is toch het eerste wat je zou verwachten. Hopelijk zijn de banken beter beveiligd, anders moeten op een bepaalde dag duizenden mensen vaststellen dat hun zuurverdiende centjes plots verdwenen zijn.
 • Paul Janssens

  2 jaar geleden
  Die openbare diensten werken zowiezo zoals 30 jaar geleden
 • Alec Verbruggen

  2 jaar geleden
  Tegenwoordig kan je in de vlaamse gemeentebesturen, vooral die in en rond antwerpen terug stenen tabletten en een beitel laten gebruiken. Er is nergens een bekwame ict ambtenaar want daar willen ze het geld niet voor geven. En dan krijg je dit, een luie ambtenaar die wat zit te surfen en van dommigheid een of andere virus binnenhaalt of ongewild een ecryptie in gang zet. Waar is de backup gemeente Willebroek ? En hoe zit het met de GDPR ?
 • andy de vuyst

  2 jaar geleden
  gehacked? zal wel eerder een virus of spyware zijn die de data ge-encrypteerd heeft. iemand is stout geweest op internet
 • Jacqueline De Pauw

  2 jaar geleden
  Typmachine? Een PC die niet aangesloten wordt op het systeem, kan ook typen hoor!
 1. Na Picanol, de twee West-Vlamingen die de wereld willen beschermen tegen hackers: “Vergis u niet: er gaan nog doden vallen”
  PREMIUM

  Na Picanol, de twee West-Vlamingen die de wereld willen beschermen tegen hackers: “Vergis u niet: er gaan nog doden vallen”

  Pieter Danhieux en Matias Madou zijn met Secure Code Warrior de wereld van het programmeren aan het veroveren. Vijf jaar geleden bestond het bedrijf nog niet. Vandaag hebben ze vestigingen in Londen, Boston, Brugge, Sydney, Portland en Singapore, hebben ze 130 mensen in dienst en helpen ze wereldwijd meer dan 100.000 programmeurs om hun computersystemen beter te beschermen tegen cyberaanvallen. “De dreiging is reëel. Het is een kwestie van tijd voor er doden vallen.”