De trein is vertrokken: kraan hapt eerste stukken uit station
MechelenHet laatste uur heeft geslagen voor het station van Mechelen - nu écht. Nadat de burgemeesters maandagochtend de eerste hapjes hadden genomen uit het stationsgebouw, ging de kraanman er vol tegenaan. De trein is nu vertrokken; over twee maanden moet de volledige voorzijde met onder meer de lokettenzaal weg zijn. Alle perrons moeten vernieuwd zijn in 2027.
Met de aanleg van de perrons 11 en 12 werd een tijd terug de eerste fase van het nieuwe station gerealiseerd. Eindelijk – de tijdelijke lokettenzaal zal in maart al twee jaar in gebruik zijn – wordt nu de rest van het station vernieuwd. In tussentijd werden allerhande leidingen en technische installaties verplaatst om de sloop mogelijk te maken. Ook het verwijderen van asbest nam veel tijd in beslag. Waardevolle elementen zoals de grote mozaïek in de lokettenzaal werden bewaard om te kunnen integreren in het nieuwe station.
Maandagochtend klopte titelvoerend burgemeester Bart Somers (Open Vld) met de kraan een eerste steentje van het stationsgebouw, zijn waarnemende collega Alexander Vandersmissen (Open Vld) volgde met een tweede hapje. “In die 21 jaar burgemeesterschap is dit wel het belangrijkste en grootste project, en ook het meest ingrijpende. De stad zal doorgroeien aan de andere kant van het station, waardoor het station in de stad komt te liggen in plaats van aan de rand ervan”, aldus Somers.
Zes jaar
In een eerste deelfase worden sporen 1 en 2 vernieuwd. “Tegen eind 2024 moet de volledige gevel aan de stadszijde er staan. Men heeft dat speciaal naar voren geschoven om het zicht te verbeteren en om de hinder zo snel mogelijk te laten verdwijnen, al blijft dit natuurlijk nog jarenlang een werfzone”, zegt Rudy Van Camp, communicatieverantwoordelijke van Mechelen in Beweging.
Om precies te zijn: zes jaar nog zal het een werfzone zijn. Op die tijd moeten alle perrons, van 1 tot en met 10 dus, zijn vernieuwd. “Alles zit in een aanneming”, zegt Van Camp. “Het blijft een werf, maar er wordt alles aan gedaan om de hinder voor de reiziger zo veel mogelijk te beperken.”
“De nieuwe sporen 11 en 12 maken het ook mogelijk om het treinverkeer zo normaal mogelijk te laten verlopen. Dankzij een uitgekiende fasering hoopt men de dienstregeling zo weinig mogelijk te verstoren, al zijn tijdelijke wijzigingen – bijvoorbeeld van sporen – niet te vermijden.”
Expo 58
Het stationsgebouw is eigenlijk nog niet zo heel oud. Het door Expo 58-geïnspireerde gebouw werd getekend door architect Van Meerbeeck en opende in 1959. Toenmalig burgemeester Antoon Spinoy wilde dat er een nieuw stationsgebouw kwam om het prachtige oude gebouw te vervangen, dat wel zwaar beschadigd was geraakt door bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog.
“Dat was de moderniteit, de tijdsgeest. Spinoy heeft veel voor de stad gedaan en sommige van zijn projecten zijn wel heel mooi, denk maar aan de Academie en het Conservatorium. Daar zijn we nu wel trots op”, zegt Somers.
2030
Dat nu opnieuw gekozen werd voor een nieuw station, had ermee te maken dat het huidige gedateerd en niet meer functioneel is. De lokettenzaal lag bijvoorbeeld te ver van de sporen. “De tunnel naar de sporen is geen aangename plek. Het is te laag en te benepen. In de nieuwe onderdoorgang op niveau -1 ga je een veel ruimtelijker gevoel hebben”, aldus nog Somers.
Daar is het wel nog even op wachten. Na zes jaar zullen alle perrons klaar zijn, maar dan is het werk nog niet gedaan. “Vervolgens wordt gewerkt aan de bouw van een nieuwe onderdoorgang en ondergrondse fietsenstallingen. Dat gebeurt tegelijk met de aanleg van de stationspleinen voor- en achteraan. Met ook de afbraak van de Postzegelbrug en de realisatie van twee nieuwe bruggen moet alles klaar zijn tegen 2030”, besluit Van Camp.
LEES OOK:
Klanten nemen met applaus en cadeautjes afscheid van ‘t Vitamientje: “Je voelde je er altijd welkom”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Independer
Hevige wind voorspeld: deze verzekering dekt stormschade aan je auto
Uit cijfers van kennisinstituut Vias blijkt dat er meer én veel ernstigere ongevallen gebeuren bij hevige wind. Hoe kun je je als chauffeur voorbereiden en beschermen als er hevige wind wordt voorspeld? En welke verzekering spreek je aan als je toch schade hebt? Independer.be geeft advies. -
Mechelen
Laptop gestolen bij inbraak in school
In de Molenbergstraat hebben dieven ingebroken in de Don Bosco basisschool. De daders gingen ervandoor met een laptop. De politie van Mechelen-Willebroek is een onderzoek opgestart. Volgens de eerste vaststellingen werden er geen inbraaksporen achtergelaten. -
Mechelen
Drie fietsen gestolen uit tuin
In de Schijfstraat zijn dieven ervandoor gegaan met drie fietsen. De drie fietsen stonden in een tuin van een woning. Volgens de politie van Mechelen-Willebroek lieten de dieven geen inbraaksporen achter. Er is een onderzoek opgestart. -
-
Tweakers
De beste tablets voor elk budget: vier aanraders van onze expert
Surf je graag in alle comfort? Meestal volstaat een smartphone, maar ’s avonds op de sofa of in bed is een tablet met een groter scherm toch net iets aangenamer. Valt kiezen uit het ruime aanbod je zwaar? Technologiesite Tweakers plaatst de vier beste exemplaren van dit moment naast elkaar. -
PREMIUMMechelen
Een laatste ontdekkingstocht voor de sloop: “Geven station waardig afscheid”
Heimwee naar de loketten in het station van Mechelen? Dan krijg je nog één keer de kans om ze te bezoeken: op 10 oktober. Die dag vindt ‘Afscheid van een station’ plaats, een unieke gelegenheid om nog een keer door de spoorgebouwen te slenteren. Wij lieten ons graag al een keertje gidsen door NMBS-project management assistant en stadsgids Chris De Mey (60). Ze toont ons onder meer de akelige ‘catacomben’ en de lokettenzaal met zijn kenmerkende mozaïek. Volgend jaar verdwijnt alles onder de sloophamer. “Veel mensen zeggen dat het station had geklasseerd moeten worden, maar dit is niet te herstellen.” -
Mijntelco
Orange verhoogt prijzen vanaf 1 juni: hier ben je goedkoper af
Vanaf 1 juni verhoogt Orange een aantal van zijn prijzen. Reden daarvoor het ongeziene niveau van inflatie. Vooral minder gebruikte diensten, zoals MMS en internationaal bellen, komen bij Orange in het vizier. Roaming wordt zelfs dubbel zo duur. Daartegenover staat wel een verhoging van de datavolumes. Mijntelco.be bezorgt een overzicht. -
Mechelen
Laatstejaarsstudenten IKA exposeren hun werk
De komende weekends kan je het eindwerk bewonderen van laatstejaarsstudenten van het Instituut voor Kunst en Ambacht (IKA) in Mechelen tijdens uiteenlopende tentoonstellingen.