De bezielers van Entartete Musik op de trappen van Kazerne Dossin.
Volledig scherm
De bezielers van Entartete Musik op de trappen van Kazerne Dossin. © Stad Mechelen

Concertreeks brengt verboden muzikale parels uit naziperiode: “Postuum eerbetoon”

MechelenZogezegde ‘ontaarde muziek’. Dat is wat je te horen krijgt tijdens een nieuw festival dat Cultuurcentrum Mechelen en Kazerne Dossin organiseren. Op het programma staan Joodse componisten die door het naziregime vanaf 1937 geweerd werden van de concertpodia en vaak ook werden opgesloten en vermoord.

  1. Kazerne Dossin toont antisemitische verzameling van Holocaustoverlever: “Een Jood was iemand die je niet mocht laten leven”
    PREMIUM
    Mechelen/Antwerpen

    Kazerne Dossin toont antisemiti­sche verzame­ling van Holocausto­ver­le­ver: “Een Jood was iemand die je niet mocht laten leven”

    Hoe is de moord tijdens de Tweede Wereldoorlog op zes miljoen Joden kunnen gebeuren? In de hoop een antwoord te vinden op die vraag, ging Holocaustoverlever Arthur Langerman (78) aan het verzamelen van antisemitische tekeningen, affiches en voorwerpen. Een selectie van zijn imposante collectie is vanaf woensdag te zien in museum Kazerne Dossin in Mechelen. “Joden werden niet afgeschilderd als mensen, maar als monsters, als beesten, als insecten, als iemand die je niet mocht laten leven”, toont hij. Kazerne Dossin maakte er een actuele tentoonstelling van: #FakeImages.