Communicatiebureau geeft Sint-Albertuskerk nieuwe bestemming, ook als ontmoetingsplek
MuizenDe Sint-Albertuskerk in Muizen heeft eindelijk een bestemming beet. Het digitale communicatiebureau Springbok kocht het gebouw en gaat er zijn internationale hoofdkantoor vestigen, al betekent dat niet dat het honderd jaar oude gebouw niet meer ten dienste zal staan van de gemeenschap. Springbok wil de kerk ’s avonds en in het weekend openstellen als ontmoetingsplaats voor de buurt.
De kerk sloot zeven jaar geleden de deuren voor de eredienst. Lang was er sprake van om er de verenigingen gehuisvest in het aangrenzende parochiezaal te huisvesten, maar daar kwam niets van in huis. De kerk werd wel verkocht aan het sterk groeiende Springbok, dat nu kantoren heeft in (onder meer) de Mechelse Bautersemstraat (en verder in Brussel, ‘s-Hertogenbosch, Utrecht en Amsterdam).
“We zijn als moderne werkgever met een zeer mens- en maatschappijgerichte cultuur bijzonder enthousiast over het vooruitzicht te kunnen investeren in een nieuwe waardevolle invulling voor de Sint-Albertuskerk. Een nieuwe thuis voor zeventig medewerkers”, kondigt Kim Verhaeghen, CEO van Springbok, aan.
Restaureren
Om dat mogelijk te maken, zal de nieuwe eigenaar de kerk restaureren. Springbok belooft een hedendaagse vormgeving met respect voor de erfgoedwaarde van de kerk. Een nader te bepalen toparchitectenbureau moet een brug slaan tussen het verleden en de toekomst.
“Springbok is ooit begonnen vanuit de gedachte om iets te creëren wat over 100 jaar nog bestaat. Daarom voelt deze move voor ons eigenlijk erg natuurlijk: een kerk is gebouwd door generaties voor generaties. Om hier intrek te mogen nemen, zal een dagelijkse reminder zijn dat wat we aan het doen zijn niet vluchtig is. We hebben de ambitie om iets neerzetten dat net zo betekenisvol is als het gebouw”, aldus de CEO.
Ontmoetingsruimte
Opvallend: de kerk zal een maatschappelijke rol blijven spelen, als ontmoetingsruimte voor de buurt. Zo moet het in de toekomst voor lokale kunstenaars mogelijk zijn, om er exposities te organiseren of moet het een gepaste setting bieden voor kamerorkesten. Daarnaast is het de bedoeling om vergaderzalen en de centrale vieringsruimte ter beschikking te stellen van lokale verenigingen en de omliggende scholen.
Ook workshops kunnen er georganiseerd worden. Buurtverbindende initiatieven zoals bijvoorbeeld een jaarlijkse buurtbijeenkomst, behoren ook tot de mogelijkheden. Springbok zal binnenkort de buurtbewoners informeren en betrekken.
Parkeernood
“Buiten dat de kerk als hoofdkwartier zal dienen en voor werkgelegenheid zorgt, zal de kerk ‘s avonds en in het weekend een belangrijke verbindende functie in de buurt vervullen. Voor ons is het belangrijk dat het project ook een meerwaarde is voor de buurt”, zegt Greet Geypen, schepen van Stadsvernieuwing en Stedenbouw.
Ook belangrijk: dat de parkeernood van het bedrijf niet op het openbaar domein mag worden afgewenteld, maar dat deze ook dient te worden opgevangen op een ander terrein en in de vorm van een duurzame mobiliteit als deelwagens en deelfietsen.
Ook parochiezaal verkocht
Het bisdom kan zich volgens Werner Van Laer vinden in de nieuwe bestemming. “We kunnen ons vinden in de visie voor de toekomst van de kerk, zodat de aartsbisschop deze herbestemming kon goedkeuren. Het is goed dat dit voormalig kerkgebouw een nieuwe invulling krijgt. Dit heeft al een lange voorgeschiedenis.”
Niet alleen de kerk, maar ook de aangrenzende gebouwen zoals de parochiezaal, de pastorie en de achterliggende voormalige jeugdlokalen werden verkocht, aan een ontwikkelaar. De toekomstplannen zijn nog niet helemaal concreet, maar heel waarschijnlijk komt daar een woonproject.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
“Dit is een maand, waarin de meeste snoeiwerken uitgevoerd mogen worden”: alle tuinklussen in maart op een rijtje gezet
In maart breekt de lente aan. Het is het startsein voor menig hobbytuinier, maar vorstperiodes kunnen flink wat schade aanrichten. Bouwsite Livios vroeg aan tuinexpert Bart Verelst wat je in maart beter wel en niet doet in je tuin. -
Sjarabangers aan de slag in Het Kunstuur voor Wereld Downsyndroomdag: “Mensen moeten verder kijken dan hun beperking”
Naar aanleiding van Wereld Downsyndroomdag mochten drie gasten van Sjarabang vzw een dagje komen werken bij Het Kunstuur in Mechelen. Op deze manier kunnen ze tonen wat ze ondanks hun beperking allemaal in hun mars hebben. “Een van hen mocht al komen solliciteren”, zegt Marleen D’Joos van Sjarabang.Mechelen -
Leerlingen Scheppers voeren meesterwerk op
De leerlingen van het vijfde jaar Latijn van het Scheppersinstituut hebben woensdagavond in de mooie feestzaal van hun school Vergilius’ ‘Aeneïs’ op de planken gebracht.Mechelen -
-
PREMIUM
LEVENSVERHAAL Pol Cockx overlijdt kort voor laatste tentoonstelling: “Maken er hommage van”
Hij keek zo uit naar zijn tentoonstelling in Cultuurcentrum Mechelen, maar het heeft niet mogen zijn. De expo ‘Pol Cockx in beeld’ opent zondag zonder de beeldhouwer. De man overleed twee weken geleden op 88-jarige leeftijd. De stad maakt er nu een hommage van, al vond hij zichzelf geen kunstenaar, wel een ADHD’er.Mechelen -
Vergeet de minitas: XL-totebags zijn deze lente de grootste trend
Berg die minitassen voorgoed op en laat je innerlijke Mary Poppins stralen met een praktische én stijlvolle XL-tas. De big shopper maakt dit voorjaar eindelijk haar grote comeback. -
Mechelen neemt voor het eerst deel aan Vlaams Kampioenschap Tegelwippen
Mechelen neemt samen met 133 andere steden en gemeenten deel aan het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Een initiatief van de Vlaamse overheid om inwoners, verenigingen, scholen en organisaties aan te moedigen hun tuinen en straten zoveel mogelijk te ontharden en vergroenen.Mechelen -
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro.