Archiefbeeld van het Bierfestival op de Grote Markt van Mechelen.
Volledig scherm
Archiefbeeld van het Bierfestival op de Grote Markt van Mechelen. © Marc Aerts

Bierfestival gaat niet door: “Nieuwe beperkingen maken organisatie onmogelijk”

MechelenHet Bierfestival dat op 8, 9 en 10 oktober zou plaatsvinden in Mechelen, gaat niet door. Volgens de organisator is het evenement niet rendabel omwille van de beperkingen.

 1. Stad steunt ontharding voortuinen in Voetbalstraat met klimaatsubsidie van 5.000 euro: “Wordt een aangenamere plek om te wonen”
  Mechelen

  Stad steunt ontharding voortuinen in Voetbal­straat met klimaatsub­si­die van 5.000 euro: “Wordt een aangename­re plek om te wonen”

  Zeven gezinnen uit de Voetbalstraat ontharden dit weekend samen hun voortuinen, goed voor een oppervlakte van 50 vierkante meter, om er vervolgens planten en bomen in de plaats te zetten. Een initiatief dat door Stad Mechelen beloond wordt met een klimaatsubsidie van 5.000 euro. “Ieder jaar verdelen we vanuit Mechelen Klimaatneutraal subsidies aan projecten die draagvlak creëren en bijdragen aan de realisatie van de doelstellingen van ons Klimaatplan 2030”, zegt schepen van Milieu en Klimaat Marina De Bie (VLD-GROEN-M+). “Dat hebben de bewoners van de Voetbalstraat goed begrepen, want door hun voortuinen te ontharden kan het regenwater beter in de grond trekken, kunnen er bomen en planten groeien, zorgen ze voor verkoeling in de zomer en gaat de luchtkwaliteit in de straat erop vooruit. Kortom een aangenamere plek om te wonen.” Dit weekend wordt er onthard, het groen wordt later aangelegd. Voor de inrichting hebben de bewoners zich laten begeleiden door Regionaal Landschap Rivierenland, om te bekijken welke beplanting het beste is specifiek voor deze tuinen en deze grond. “Ieder gezin maakt zijn eigen keuzes, maar het zal wel een geheel vormen, onder andere met dezelfde planten maar ook met houten elementen die terugkomen, bijvoorbeeld in bloembakken of rond de brievenbus”, klinkt het.
 2. Poëtische Tipi’s in Mechels Vrijbroekpark officieel geopend: “Zijn een vaste waarde geworden”
  Mechelen

  Poëtische Tipi’s in Mechels Vrijbroek­park officieel geopend: “Zijn een vaste waarde geworden”

  Na bijna een jaar uitstel werden op zondag in het provinciaal groendomein Vrijbroekpark de Tipi’s officieel geopend. In de Tipi’s worden bezoekers via een geluidsloop getrakteerd op een selectie van gedichten in verschillende talen. Die gedichten werden voorgedragen en opgenomen door Mechelaars met een diverse taalachtergrond. “Tipi’s Mechelen is een permanente en levende installatie. De gedichten zullen geregeld door nieuwe gedichten in andere talen worden vervangen. Keuze zat, want in Mechelen worden meer dan honderd talen gesproken. Voor trouwe bezoekers van het provinciaal groendomein Vrijbroekpark is Tipi’s Mechelen al een vaste waarde geworden. Het openingsfeest in december vorig jaar werd vanwege Covid-19 uitgesteld, maar uitstel hoeft echter geen afstel te betekenen”, klinkt het bij initiatiefnemers vzw Cultural Bridges in Belgium (CbiB). Het idee is gegroeid uit de Grond der Dingen, een burgerparticipatieproject van theater ARSENAAL/LAZARUS en stadsmuseum Hof van Busselden. Voor het ontwerp van de tipi werd een beroep gedaan op de bekende beeldende kunstenaar Patrick Cotillon.