Gerechtsgebouw van MechelenRechtbank van Mechelen
Volledig scherm
PREMIUM
Gerechtsgebouw van MechelenRechtbank van Mechelen © David Legreve

“Bewust angst willen zaaien en haat scheppen”: Leden van Voorpost schuldig aan het aanzetten tot haat en discriminatie na actie met spandoek ‘Stop Islamisering’

MechelenVier leden van Voorpost zijn vandaag door de rechtbank schuldig bevonden aan het aanzetten tot discriminatie, haat en geweld tegen de moslimgemeenschap. In mei 2020 voerden ze een actie met hun spandoek ‘Stop Islamisering’ in Mechelen. Zelf zagen ze daar niets verkeerd aan, maar de rechtbank oordeelt daar nu anders over. De spandoek wordt door dit vonnis nu ook aanzien als verboden. De verdediging kan wel nog steeds in beroep gaan.

 1. Stadsschouwburg kleurt oranje tegen geweld op vrouwen en kinderen: aantal dossiers wéér verdubbeld
  Regio Mechelen

  Stads­schouw­burg kleurt oranje tegen geweld op vrouwen en kinderen: aantal dossiers wéér verdubbeld

  De Mechelse Stadsschouwburg kleurde donderdagavond op de Internationale dag tegen geweld op vrouwen oranje om aandacht te vragen voor de problematiek. De cijfers van het Family Justice Center (FJC) kleuren immers bloedrood. Het aantal dossiers is voor het twee jaar op rij zowat verdubbeld. “Onze werking heeft aan bekendheid gewonnen, maar dat kan niet de enige verklaring zijn”, zegt coördinator Karolien Boonen.
 2. Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschillende soorten
  Livios

  Warmtepomp vanaf 2026 verplicht in nieuwbouw: zoveel kosten de verschil­len­de soorten

  Wie bouwt, is vanaf 2026 verplicht om een elektrische warmtepomp te gebruiken om zijn woning te verwarmen. Die bestaan in verschillende varianten. In de praktijk moet je meestal kiezen tussen een warmtepomp die warmte aan de bodem onttrekt of een systeem dat warmte uit de buitenlucht haalt. Wat voor jou de beste keuze is, hangt af van je woonsituatie en budget. Bouwsite Livios zet de opties op een rij.
 1. Piano-ontdekking inspireert vinder tot eerste roman: “Het instrument is als een kind”
  Mechelen

  Piano-ontdekking inspireert vinder tot eerste roman: “Het instrument is als een kind”

  “Ik wil die piano nooit meer kwijt.” De authentieke Pleyel die caféhoudster, recensente en kunstenares Veerle Deknopper (45) begin dit jaar voor een prikje kocht in een kringloopwinkel, blijkt niet alleen een bijzonder instrument, maar ook een muze. Het klavier inspireerde haar tot het schrijven van haar eerste roman: ‘Clémentine. Het meisje van de piano’. “Zonder die Pleyel was het boek er nooit gekomen”, zegt ze.