800.000 euro moet Arsenaalwijk boost geven: “Kinderarmoede in verouderde wijk op een na hoogst”
MechelenDe Arsenaalwijk in Mechelen krijgt vanuit Vlaanderen een injectie van 800.000 euro om de buurt op te waarderen. “Samen met de stad en de inwoners zorgen we voor betere woonkwaliteit, een veiligere omgeving en een versterkte sociale cohesie”, zegt titelvoerend burgemeester Bart Somers (Open Vld). Het buurtcomité juicht de investering toe. “Want de voorbije jaren werd de buurt verwaarloosd.”
De superdiverse wijk is één van de meest kwetsbare buurten in Mechelen. Het gemiddelde inkomen bedroeg er in 2018 14.886 euro per jaar, zowat een kwart minder dan het gemiddelde in de Dijlestad (19.668 euro). De kinderarmoede is er met 19% het op één na hoogste van alle wijken in Mechelen.
Daarnaast kampt de wijk aan de Leuvensesteenweg met een sterk verouderd patrimonium. 89% van het woningpatrimonium is ouder dan 51 jaar, 46% dateert zelfs van voor het einde van de Tweede Wereldoorlog. Sinds 1983 werden slechts 35% van de woningen gerenoveerd.
‘t Hofke
“De Arsenaalwijk kampt met verschillende uitdagingen, maar heeft een enorm potentieel. Samen met de inwoners gaan we aan de slag om de publieke ruimte, zoals bijvoorbeeld ’t Hofke, op te waarderen”, licht Somers toe.
“Een wijkjurist gaat samen met huurders en eigenaars bekijken hoe ze hun woning kunnen renoveren. En een preventieconsulent gaat dertig kortgeschoolde, kwetsbare jongeren opleiden tot preventiewerkers. De jongeren worden begeleid naar een vaste job terwijl ze de sociale cohesie in die wijk versterken.”
Inwoners aan het stuur
Het opzet van het hele project is volgens de minister om ervoor te zorgen dat de inwoners zelf aan het stuur zitten. Daarom wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde ‘Collective Impact Model’, een innovatieve aanpak uit de Verenigde Staten. Daarbij bepalen de inwoners de doelstellingen en welke acties daarvoor nodig zijn.
“Met 75 verschillende nationaliteiten leven er in Mechelen nergens zoveel verschillende nationaliteiten samen op één plek als in de Arsenaalwijk. Met deze totaalaanpak betrekken we alle inwoners van begin tot einde”, zegt Somers.
“We investeren vanuit Vlaanderen 800.000 euro, maar dat geld dient niet enkel voor kwalitatievere woningen en een vernieuwd openbaar domein. Het project gaat in de eerste plaats over burgerbetrokkenheid. Mensen die elkaar ontmoeten, zich deel voelen van deze stad, en actief willen meewerken aan een nog mooier Mechelen.”
Lokaal dienstencentrum
Bij buurtcomité Leuvensesteenweg vinden ze het dan wat vreemd de plannen te moeten vernemen via de pers. “Al is er al lang geen communicatie meer met de stad sinds de afschaffing van de wijkraad en de bewonersvergaderingen”, zegt José Van der Wildt.
Haar collega Eddy Muls bevestigt dat. “Het enige wat we van de stad nog hebben gekregen, is de vraag of we nog bestaan. Op de vernieuwing van de Leuvensesteenweg is hier de laatste jaren ook niet veel gebeurd. Wel werd het lokaal dienstencentrum gesloten, het buurtopbouwwerk afgeschaft en de wijkzaal gehalveerd”, klinkt het kritisch.
Al geven ze ook toe dat ze de buurt niet meer kunnen vertegenwoordigen; daarvoor telt het comité nog te weinig leden.
Geen sociale cohesie
Het gebrek aan leden en corona maakten ook dat ze al twee jaar geen activiteiten meer konden organiseren. “Met alle gevolgen voor de sociale cohesie van dien. We kennen onze medebewoners niet meer”, zegt José.
Speelt mee dat Arsenaal in hun ogen een doorstroomwijk is geworden. “Ik zie vooral jonge gezinnen komen die goedkoop willen wonen. Zij renoveren hun huis, om een paar jaar later weer te verhuizen. De oudere bewoners hebben daar denk ik het geld niet voor”, zegt José.
Eddy ziet dan weer vooral een grote instroom van bewoners met migratieroots. “Vooral de opmars van zwarte Afrikanen valt op.” Investeringen in hun wijk juicht het buurtcomité zeker toe. “Want de laatste jaren werd onze wijk wat verwaarloosd.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Spaargids.be
Klant bij AXA Bank of Crelan? Dit verandert er voor jou als gevolg van de fusie
Eind 2021 was er groot nieuws in de bankensector: Crelan nam AXA Bank Belgium over. De Groep Crelan verdubbelde zo in omvang. Tot nu toe bleven beide merken naast elkaar bestaan. Alleen: hoelang blijft alles nog bij het oude voor jou als klant? Zijn er nu al veranderingen? En welke staan er op til? Spaargids.be geeft een stand van zaken én blikt vooruit. -
Carnavalsstoet trekt zondag door de straten
Stadscarnavalgilde De Maneblussers organiseert zondag de Mechelse carnavalsstoet.Mechelen -
Speedpedelec gestolen uit gemeenschappelijke hal
In de Van Benedenlaan zijn dieven een appartementsgebouw binnengedrongen. In de gemeenschappelijke hal ontvreemdden ze een speedpedelec. Volgens de politie lieten ze geen inbraaksporen achter. Er is een onderzoek opgestart.Mechelen -
-
Tweakers
Een topsmartphone voor amper 175 euro: onze techexpert toont waar je kwaliteit krijgt voor een beperkt budget
Niet iedereen wil of kan zomaar 1.000 euro of meer ophoesten voor een nieuwe smartphone. Donovan Kerssenberg, expert in het segment smartphones bij technologiesite Tweakers, tipt zijn drie absolute aanraders van het moment voor een kleiner budget: minder dan 250 euro, 250 à 500 euro en meer dan 500 euro. -
Gouden Formule 16
Tweestrijd bij Red Bull? Of toch die gouwe ouwe Alonso? Bewijs dat jij dé racekenner bent en registreer je team nu voor de Gouden Formule 1
De eerste twee GP’s van het nieuwe F1-seizoen zitten er intussen al even op. En zo ook de eerste speeldag van de Gouden Formule 1. Betekent dit dat jij te laat bent om jouw droomteam nog in te schrijven? Neen hoor, helemaal niet: ga aan de slag voor de volgende GP in Australië (en de rest van het seizoen) en scoor nog steeds prachtige prijzen. -
Bromfietser vlucht van politiecontrole in Groot-Begijnhof: “Hij had geen rijbewijs”
In de Twaalf-Apostelenstraat in Mechelen heeft de politiezone Rivierenland een bromfietser uit het verkeer gehaald. De bromfietser werd opgemerkt tijdens een politiecontrole. Wanneer de bromfietser wilde wegvluchten, ging de politie in de achtervolging. Hierbij negeerde de bromfietser een verkeersbod C1 en reed hij dus in een straat waar hij niet in mocht. “Uiteindelijk konden onze collega’s hem alsnog intercepteren”, luidt het bij de politie. “Toen bleek dat hij geen rijbewijs AM had. Nochtans is dat verreist voor het besturen van een bromfiets klasse B.”Mechelen -
Mechelen
‘De schat van Reckheim’, stripdebuut van Lieven Lemmens
Op 2 april presenteert en signeert Lieven Lemmens (38) zijn eerste stripverhaal ‘De schat van Reckheim’ in de Museumkerk van Oud-Rekem (Limburg). Lemmens is afkomstig van Oud-Rekem maar woont intussen in Mechelen. Hij werkt als logistiek coördinator bij de scholengroep katOBA in Brussel, maar hij laat zijn Maaslands stadje niet los.Mechelen