Sint-Jorisgilde mag 500 kaarsjes uitblazen: “Met onze bijna 100 leden vormen we één grote familie”
De Sint-Jorisgilde uit Oostmalle beleefde zaterdag een dubbele dag. Nadat de vereniging in de voormiddag afscheid nam van haar oudste lid Sooi Vrints (96), werd de schuttersgilde ‘s namiddags op het oud-gemeentehuis in Oostmalle gevierd voor haar vijfhonderdste verjaardag door het gemeentebestuur. Op die laatste feestelijke gelegenheid lieten de vendelier, muzikanten en volksdansers zien wat ze kunnen.
Wellicht bestaat de Oostmalse schuttersgilde al langer, maar van haar bestaan werd in 1523 voor het eerst gewag gemaakt door Henricus Van de Castele, rentmeester van het Kasteel de Renesse in Oostmalle. In de boekhouding noteert hij dat de gilde van het klooster drie vaten bier krijgt.
Vijfhonderd jaar later floreert de Sint-Jorisgilde nog steeds. Schieten doen ze niet meer met een voetboog zoals in het prille begin, maar met een kleine kruisboog. Met dat wapen mikken ze buiten op doelen vanop twintig meter ver. Al trainen de leden vandaag de dag vooral vanop zes meter in de kelder van hun clublokaal op de Hoogstraatsebaan in Oostmalle. De schutters nemen ook deel aan heel wat wedstrijden. Daarnaast vormt volksdansen een belangrijke activiteit van de vereniging. “Daarvoor is er bij de jeugd wat minder interesse, al merken we wel dat het schieten in de lift zit”, aldus ‘hoofdman’ Jo Boenders.
‘Hennepen jubileum’
Voor de verjaardag van haar alleroudste vereniging gaf de gemeente zaterdag een receptie op het oud-gemeentehuis in Oostmalle. Burgemeester Sanne Van Looy (N-VA) kwam op de proppen met een bijzondere benaming voor het 500-jarig bestaan. “Aangezien jullie kleine kruisboog vervaardigd is uit onder meer hennep, feliciteer ik jullie met jullie ‘hennepen’ jubileum.”
Ongeveer 55 leden van de Sint-Jorisgilde, dat de draak als symbool heeft, tekenden present op het feestgebeuren. Ze waren allemaal gehuld in traditionele Kempense gildenkleding. Bij de mannen vielen vooral de rode sjaals met witte bollen en de zwarte, hoge petten met kleine klep op. Kenmerkend bij de vrouwen waren de witte, katoenen mutsen met opgekrulde oorflappen. Met trots droegen Eduard Kennis en Marc Van Tichelen hun zilveren keizersharnas. Zij wisten zich allebei drie keer op rij tot koning van de Sint-Jorisgilde te schieten. Die keizerstitel staat ook Marc Michiels nog te wachten. Ook de opperdeken, opperkoning en opperhoofdman uit de regio waren aanwezig.
(Lees voort onder de foto)
Terwijl de Sint-Jorisgilde vroeger als burgermilitie de taak had het dorp te beschermen, is het vandaag de dag eerder een folkloristische vereniging. “Wat het geheim is achter ons vijfhonderdjarig bestaan? Ik denk de continuïteit in de traditie. Door onze erg sociale activiteiten zijn we een heel hechte vriendengroep. Met onze bijna 100 leden vormen we één grote familie”, aldus griffier Karel De Winter.
Gildenfeesten
Ter ere van haar vijfhonderdste verjaardag organiseert de Sint-Jorisgilde tijdens het weekend van 24 en 25 juni de Kempense gildefeesten, waarop een zestigtal andere gildes zijn uitgenodigd. Op zaterdag wordt er geschoten op domein De Vier Winden in Oostmalle. De mijlpaal wordt ook zondag nog gevierd op de feestweide van Domein de Renesse in Oostmalle. Iedereen is welkom.
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMAntwerpen/Deurne/Merksem
Ook bij Antwerps vlaggendraagster Joyce stijgt de titelkoorts: “Dat het maar snel zondagmiddag is”
Deurne -
Independer
Tot wel 500 euro duurder: waarom kost het meer om een cabrio te verzekeren? En hoe druk je tóch de prijs?
Het zonnige weer krijgt vanaf dit weekend - eindelijk - de overhand en dus worden ook de cabrio’s opnieuw van stal gehaald. Heerlijk toch, zo’n uitstapje met je haren in de wind. Maar wist je dat een cabrio verzekeren duurder uitvalt dan een gewone auto? Independer.be maakt de vergelijking en legt uit waar dat prijsverschil vandaan komt. -
PREMIUM
REPORTAGE. Nog één keer de beentjes losgooien voor iconische baandancing De Toverfluit sluit: “Een stuk van ons leven verdwijnt na vandaag”
Stampvol zat De Toverfluit in Halle-Zoersel op pinkstermaandag, waar de vaste klanten nog een allerlaatste keer een dansje placeerden. Ria Smidts (62) en Eddy Van den Reeck (72), uitbaters van de bekende baandancing en later ook nog brasserie, houden het voor bekeken. De teleurstelling bij de habitués is stevig. “Ik heb hier mijn 25 jaar oudere vrouw leren kennen. Wij zijn speciaal uit Spanje overgevlogen voor het afscheid”, vertelt Kurt Verhoeven (47). “Wij zijn de laatste der titanen”, stelt uitbater Eddy, die een vermoeden heeft wat er met de enorme chalet zal gebeuren.Zoersel -
-
Man gijzelt gezin in Schoten: speciale eenheden kunnen situatie ontmijnen
Antwerpen -
Nonchalant en een beetje vintage: topmodel Bella Hadid (26) zweert bij dit type handtas
Bella Hadid is een van de grootste trendsetters van ’t moment. Wat zij draagt, wordt gekopieerd. En ja, het topmodel houdt ook van het betere handtassenwerk. Haar ultieme favoriet? De nonchalante slouchy tas. Hét perfecte accessoire om een chique outfit draagbaar te maken of een casual look extra punch te geven. Imiteer haar look met deze vijftien betaalbare tassen. -
Uitslaande dakbrand op Antwerpse Zuid
De Antwerpse brandweer is zondagavond uitgerukt voor een uitslaande dakbrand in de Arthur Goemarelei in de wijk het Zuid. Daarbij raakte gelukkig niemand zwaargewond.Antwerpen -
Mijntelco
Je telecom en energie-/bankzaken in één contract combineren: kom je dan voordeliger uit? Wij maakten de berekening