Paters brengen met Westmalle Extra eigen tafelbier op de markt: “Onze manier om horeca extra te ondersteunen bij heropening”
WestmalleDe Trappisten in Westmalle, naast hun kaas vooral gekend om hun Westmalle Dubbel en Westmalle Tripel, gaan nu ook hun derde bier commercialiseren. De Westmalle Extra, een blond bier van hoge gisting van 4,8 procent, zal gecommercialiseerd worden zodat iedereen van het ‘tafelbier van de broeders’ kan genieten. Het bier zal exclusief te verkrijgen zijn via de bierhandels én de horeca.
Delen per e-mail
Het brouwen van bier in de Abdij van Onze-Lieve-Vrouw van het Heilig Hart in Westmalle is letterlijk al een eeuwenoude traditie. Aanvankelijk als een bier dat bij de maaltijd werd gedronken en later werd het al eens meegegeven aan gasten en bezoekers. Later werd het echt gecommercialiseerd omdat het basisprincipe van de orde is dat ze in hun eigen onderhoud moeten voorzien. Vroeger gebeurde dat door het runnen van het landbouwbedrijf, maar tegenwoordig is dat vooral dus de verkoop van het bier. Tot nog toe bleef de verkoop aan drankenhandels en horeca beperkt tot twee bieren: de Dubbel en de Tripel. “Maar we hebben ook al sinds het begin een derde bier", zegt broeder Benedikt.
Het hoppige karakter zorgt voor een aangename en dorstlessende afdronk. Dat we het nu gaan commercialiseren heeft niet alleen te maken met het ondersteunen van de horeca en de bierhandels, maar ook het feit dat er steeds meer vraag is naar smaakvol bier met toch een laag alcoholpercentage
“De Extra wordt al sinds de beginjaren gebrouwen, maar is vooral na WOII geëvolueerd naar het bier wat het nu is. Het bier was de laatste jaren alleen te verkrijgen aan de poort van de abdij en dan alleen nog op vrijdag. We merkten echt dat de vraag groter en groter werd. We hebben ooit zelfs Italianen aan de poort gehad die er speciaal voor waren afgereisd. Daarom beslissen we nu om het bier niet langer te onthouden aan het grote publiek. We zullen het op termijn dus niet meer verkopen aan de poort, maar wel via de gespecialiseerde drankenhandels en de horeca. Op die manier wil onze Abdij de drankenhandelaren en de horeca-uitbaters die zwaar werden getroffen door de economische gevolgen van Covid19-pandemie, iets speciaals aanbieden wanneer ze hun deuren opnieuw kunnen openen.”
Beperkte oplage
In de brouwerij van de abdij in Westmalle wordt jaarlijks zo'n 130.000 hectoliter bier gebrouwen. Daarvan zal nu zo’n 2 procent, dus hooguit 2.000 hectoliter, gereserveerd worden voor de Extra. Het blonde bier van hoge gisting met een laag alcoholpercentage en hergisting op de fles, wordt met dezelfde gist als de Dubbel en de Tripel gebrouwen. “Als ingrediënten voor dit goudblonde bier van hoge gisting gebruiken wij water, gemoute gerst en hopbellen”, zegt Philippe Van Assche. “Aan het brouwsel wordt dezelfde gist toegevoegd als bij de Westmalle Dubbel en Tripel. Het is een levend” bier, want het gist na in de fles. Het hoppige karakter zorgt voor een aangename en dorstlessende afdronk. Dat we het nu gaan commercialiseren heeft niet alleen te maken met het ondersteunen van de horeca en de bierhandels, maar ook het feit dat er steeds meer vraag is naar smaakvol bier met toch een laag alcoholpercentage", gaat algemeen directeur van de brouwerij, Philippe Van Assche, verder. “We gaan het maar beperkt produceren omdat onze vaste waarden, de Dubbel en de Tripel, er niet onder mogen lijden. Er zal ook maar een beperkte export zijn naar het buitenland waaronder voorlopig vooral Nederland en Frankrijk. Het gaat om zo'n 200 hectoliter per jaar.”
Van 't vat ?
De Westmalle Extra zal voorlopig enkel in flesjes van 33 cl te verkrijgen zijn. Plannen voor grote flessen of de Extra van't vat zijn er nog niet. De opbrengst van het bier zal gewoon gebruikt worden door de abdij om in het eigen onderhoud te kunnen voorzien. “Het is voor ons een bron van inkomsten”, zegt broeder Benedikt. “Tot de 20ste eeuw leefden we vooral van ons landbedrijf, maar omdat het zo is geëvolueerd was dat absoluut niet meer voldoende. Gaandeweg zijn de inkomsten vooral beginnen komen uit de verkoop van ons bier en de kaas. Vorig jaar is de verkoop wat verminderd door het feit dat de horeca gesloten was, maar de mensen hebben hun vertrouwde Dubbel en Tripel toch gaan zoeken in de bierhandel en de supermarkt waardoor we de verminderde verkoop aan de horeca toch grotendeels hebben kunnen opvangen."
Van alle Belgische bieren die door abdijen worden gebrouwen, zijn er maar zes die de naam ‘Trappist’ mogen dragen: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren. Vijf daarvan gebruiken het ‘Authentic Trappist Product’-logo (Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Multimedia
Begint je laptop vaak te blazen? Dit kan je eraan doen
Een laptop die gloeiend heet wordt of middenin een call begint te blazen is geen pretje. Onze techredacteur legt uit wat je daartegen kan doen en tipt enkele laptopkoelers. -
PREMIUMMalle/Brecht/Zandhoven/Zoersel/Schilde/Wijnegem
Maximale opkomst in vaccinatiecentrum Voorkempen: “Slechts handvol inwoners komt niet opdagen”
Heel wat vaccinatiecentra moeten politiekorpsen, brandweerlui, leerkrachten en kleuterleiders uitnodigen om geen coronaprikken te verspillen. Dat is in vaccinatiecentrum Voorkempen in Provinciaal Vormingscentrum Malle zelden nodig, omdat er amper restjes zijn. “Het aantal inwoners dat niet komt opdagen zonder iets te laten weten, kunnen we per shift van vierhonderd personen op één hand tellen”, aldus Pieter Poriau, woordvoerder van het vaccinatiecentrum. -
PREMIUMZoersel/Kontich
Een frietketel en een meisje van amper één jaar oud: hoe één jammerlijk ongeluk ‘wonderzalf’ Flamigel naar zowat alle Vlaamse huisapotheken bracht
-
-
Met deze metallic tassen steel je deze lente de show
De metallic handtas is ongetwijfeld een van dé fashion statements van dit seizoen. Oorspronkelijk waren deze glimmende eyecatchers bedoeld om een beetje glamour toe te voegen aan je party-outfit, maar nu brengen ze het feestgevoel naar de straatmode. Ninashop.be zet de mooiste exemplaren op een rij. -
PREMIUM
Danscafé ‘t Hofke vindt twee jaar voor afbraak toch overnemer: “Hopelijk snel weer pintjes, shotjes, kannetjes en raketjes tot in de nachtelijke uurtjes”
Toen de uitbater van Danskafee ‘t Hofke in december aankondigde dat hij de deuren niet meer zou openen, leek het alsof dit het einde van een tijdperk was. Het icoon op de Antwerpsesteenweg in Westmalle moet immers tegen einde 2023 plaatsmaken voor appartementen. Desondanks heeft Glenn Mariën (36) uit Westmalle ‘t Hofke in volle coronacrisis overgenomen. -
Beerse
Inbrekers vernielen raam om geld te stelen
Inbrekers zijn een woning binnengedrongen in de Statiestraat in Beerse. De inbraak gebeurde in de nacht van maandag op dinsdag. De daders vernielden een raam om de woning binnen te geraken. Ze gingen ervandoor met geld. -
Stabroek
PITO start volgend schooljaar met opleiding Paardenhouderij: “Beantwoordt aan opkomende sector”
Goed nieuws voor jonge liefhebbers van paarden. Het Provinciaal Instituut voor Technisch Onderwijs (PITO) in Stabroek start vanaf volgend schooljaar in het vijfde middelbaar de nieuwe richting Paardenhouderij. De duale opleiding combineert lessen van experts op school en ervaring opdoen bij een paardenbedrijf. Leerlingen bereiden zich zo voor op een carrière in de paardensector.