Paardenkastanjes en historische betontegels van Mostheuvellaan zullen toch verdwijnen
Naar aanleiding van rioleringswerken van Pidpa plant de gemeente Malle de heraanleg van de Mostheuvellaan. De buurtbewoners verzetten zich, omdat het verwijderen van de originele betontegels en kastanjebomen het karakter van de historische dreef zou wegnemen. De gemeente heeft geprobeerd aan de vragen van de bewoners tegemoet te komen met een grootschalig onderzoek. Dat bleek onmogelijk, waardoor de werken toch doorgaan zoals gepland.
Delen per e-mail
De gemeente Malle heeft een omgevingsvergunning aangevraagd voor de heraanleg van de Mostheuvellaan. De werkzaamheden zijn nodig in kader van Pidpa’s rioleringswerken. Op 26 maart 2019 vond een informatievergadering voor de inwoners van verschillende straten. Die van de Mostheuvellaan overhandigden er een petitie een de gemeente. Na een grootschalig onderzoek besliste de gemeente nu toch de werken uit te voeren zoals gepland. “Het blijkt helaas niet mogelijk om de originele betontegels en straatbomen te behouden”, zegt burgemeester Harry Hendrickx.
Eenrichtingsstraat
De werken stoten om drie redenen op tegenstand: de verbreding van de weg, het rooien van de kastanjebomen en het verwijderen van de originele betontegels. De inwoners van de Mostheuvellaan wilden de huidige breedte behouden door er een eenrichtingsstraat van te maken. Volgens de gemeente is dat geen oplossing. “Enkelrichtingsverkeer kan immers leiden tot hogere snelheden omdat de kans op tegenliggers klein is. Fietsers mogen in een eenrichtingsstraat wel in beide richtingen fietsen, waardoor we hun veiligheid niet kunnen garanderen”, klinkt het. Volgens de gemeente moet de rijweg na onderzoek verbreed worden tot 3,6 meter om het dubbelrichtingsverkeer voor alle weggebruikers vlot en veilig te laten verlopen.
Historisch karakter
De inwoners van de Mostheuvellaan willen ook het gevoel van een dreef behouden. Daar zou het verdwijnen van de paardenkastanjes verandering in brengen. “We weten dat het waardevolle bomen zijn, maar het is nodig om technische redenen. Het is onmogelijk om rioleringen en nutsleidingen in een open sleuf aan de ene zijde van de bomen aan te leggen en grachten te graven aan de andere zijde zonder schade toe te brengen aan de bomen en hun wortels. Bovendien zou dat de stabiliteit van de bomen in gevaar brengen”, klinkt het.
Ook een sleufloze techniek is geen optie. “Zowel Pidpa, Fluvius als Proximus hebben bevestigd dat dat zou zorgen voor de latere onbereikbaarheid van kabels en leidingen bij storingen of nieuwe aansluitingen.” Na de werken plant de gemeente nieuwe straatbomen achter de gracht, zodat de werken aan de rioleringen of nutsvoorzieningen in de toekomst niet voor dezelfde problemen zorgen.
Verder wil men ook de bestrating van de Mostheuvellaan behouden. “De straat is immers aangelegd met rechthoekige betontegels gemaakt door de pater van de Abdij der Trappisten. Dat is een unicum in Vlaanderen”, zegt de gemeente. Ze liet enkele betontegels onderzoeken in het laboratorium Group Van Vooren. Op basis van de resultaten zouden de huidige betontegels hergebruikt kunnen worden bij de heraanleg van de Mostheuvellaan. Dat is echter niet wenselijk, omdat er niet voldoende betontegels om de verbrede straat volledig mee aan te leggen. Bovendien zijn er maar weinig in goede staat.
Zoals gepland
De gemeente betreurt dat ze niet kan ingaan op de vragen van de inwoners van de Mostheuvellaan. “Als we alle resultaten van de verschillende onderzoeken op een rijtje zetten, kunnen we niet anders dan de werken uitvoeren zoals gepland. We streven als gemeente immers naar een veilige, kwalitatieve en comfortabele infrastructuur voor al onze weggebruikers”, besluit schepen voor Openbare Werken Wim Jordens (CD&V).
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMZoersel
Jeroen (43) vertolkte 100 dagen ‘Big Brother’: “De bewoners hebben een band met mijn stem opgebouwd”
-
Beerse/Turnhout/Hoogstraten
“Gesloten blijven? Wij hebben er net veel zin in en met de nodige creativiteit kom je een heel eind!”
Bij heel wat horecazaken klinken vooral twijfels bij de gedeeltelijke heropening van de horeca, maar er zijn ook zaakvoerders die nu al staan te trappelen om eraan te beginnen. Dat is onder meer het geval bij Piet-Hein van Spaendonck en Steffi Van de Sande van brasserie Flor in Beerse en Louis in Turnhout. Ook Glenn, Kristof en Yacinta van De Gelmel in Hoogstraten kunnen niet wachten. “We hebben te lang gewacht”, klinkt het. -
ZOERSEL
Dieter Coppens vraagt het gras te laten groeien: “Kort gemaaid gazon is bijna even waardeloos als beton”
Naar aanleiding van het burgerinitiatief Bye Bye Grass waarbij oprichter Louis De Jaeger een warme oproep doet om het gras te laten groeien, engageert ook het gemeentebestuur van Zoersel zich voor meer biodiversiteit. Zaterdag werd het Bye Bye Grass-charter ondertekend in aanwezigheid van Zoerselaar en televisiemaker Dieter Coppens. “We hebben kilometers perfect gemillimeterd gazon waar we nieuw leven in kunnen blazen.” -
-
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
-
Energie
Voordeel van nachttarief verdwijnt: wat is de impact op uw factuur?
-
Malle
Ballonnen, fluokledij en een carnavalswagen: KLJ Oostmalle viert nationale KLJ-dag
Wie zaterdagnamiddag langs het dorpsplein in Oostmalle reed, heeft de fluorescerende bende ongetwijfeld opgemerkt. De leden van KLJ Oostmalle vierden op coronaveilige wijze de nationale KLJ-dag, met een ritje op de carnavalswagen als kers op de taart. -
Rijkevorsel/Beerse
Twee mannen opgepakt na ongeval met vluchtmisdrijf, derde inzittende bleef ter plaatse
Iets voor 21 uur heeft de politie de twee mannen die op de vlucht waren geslagen na een ongeval met vluchtmisdrijf in Rijkevorsel opgepakt in Beerse. Het gaat om twee mannen met de Poolse nationaliteit. Mogelijks hadden ze (veel) te diep in het glas gekeken.