Gastropub ‘t Molenhuys na 2,5 jaar werken klaar voor opening: “Gedurfder dan klassieke Kempense keuken”
MalleNa tweeënhalf jaar werk is het Molenhuis omgetoverd tot ‘Gastropub ‘t Molenhuys’, waar Westmalle én haar verleden alomtegenwoordig is. Op 1 juni opent de horecazaak met een hoog retrogehalte haar deuren. Tegelijkertijd ontvangt de aanpalende zomerbar ‘Bar Daf’ haar eerste gasten onder de molen. Dé blikvanger op de kaart? Een biercocktail op basis van Westmalle Extra en Venezolaanse rum.
emzLaatste update:28-05-21, 17:15
In 2018 kocht Carl Mintjens van de gemeente de leegstaande herberg ‘t Molenhuis, gelegen aan de 178 jaar oude Scherpenbergmolen langs de Antwerpsesteenweg. De meubelfabrikant had plannen om de taverne een volledige make-over te geven. Voor de uitwerking van een nieuw concept nam hij Dries Van Dyck (45) onder de arm. Die kwam met het voorstel om er een ‘gastropub’ van te maken. “Ik heb dat idee leren kennen in Londen, waar eeuwenoude kroegen in de jaren 90 massaal overgenomen werden. De nieuwe uitbaters starten een gastronomisch concept dat wat innovatiever is dan enkel ‘fish & chips’, maar wel met respect voor de geschiedenis, het lokale en de plek van de horecazaak. In een gastropub kan je zowel lekker eten als drinken”, vertelt Van Dyck.
Bar Daf verwijst naar ‘pardaf’, wat in de volksmond ‘slag van de molen’ betekent
Dries Van Dyck, Uitbater Gastropub ‘t Molenhuys & Bar Daf
Omdat Gastropub ‘t Molenhuys in de zomer van 2020 nog niet afgeraakt was, mede als gevolg van de coronacrisis, werd er de zomerbar ‘Bar Mil’ geopend. Daar werkte An Wendrickx (30) uit Rijkevorsel zich zo in de kijker, dat Van Dyck haar vroeg om de gastropub mee uit te baten.
Vat vol herinneringen
Deze zomer zal Gastropub ‘t Molenhuys niet missen: op 1 juni staat de opening voor het grote publiek gepland. Het interieur heeft een ware metamorfose ondergaan. Het etablissement is een vat vol herinneringen aan het verleden. Dat gaat verder dan retro-attributen of zwart-witafbeeldingen van de molen. “Het houtwerk is vervaardigd uit hout van bomen die de familie Mintjens 40 jaar geleden op Blommerschot gekapt heeft. Als decoratie heb ik dan weer authentieke muziekinstrumenten van de lokale harmonie kunnen kopen”, noemt Van Dyck slechts twee van de ontelbare voorbeelden. “Elk artefact hier heeft haar eigen verhaal.”
Voor de inrichting heeft de gastropub een beroep gedaan op lokale ondernemers. De meubels zijn van fabrikant Mintjens. Het porselein aan de verlichting en op tafel is van de hand van porseleinendraaister Anja Meeusen van PTZE. De placemats en broodmandjes komen van Suster, een textielbedrijfje van Inne & Katrien Oostra, de dochters van Westmalse molenaar Fred. Zij hebben ook picknickmanden en knapzakken ontworpen voor ‘t Molenhuys.
Ook toetsen van de molen keren terug in het interieur. “In de groene tegels aan de toog en de rode schouw bijvoorbeeld”, vertelt Wendrickx. Maar ook de naam van de zomerbar aan Gastropub ‘t Molenhuys is een subtiele referentie aan de molen. “Bar Daf verwijst naar ‘pardaf’, wat in de volksmond ‘slag van de molen’ betekent”, zegt Van Dyck. Om de molen nog meer in de kijker te zetten, zal de gastropub samenwerken met toerisme Malle en molenaar Jef De Walsche.
Daar stopt het Westmalse karakter niet. Gastropub ‘t Molenhuys wordt een nieuw supporterslokaal voor de supportersvereniging van Toon Vandebosch, de veelbelovende 21-jarige veldrijder uit Westmalle. De grootste troef van Westmalle staat dan nog op de kaart: de Westmalle Dubbel, de Tripel en de Extra. Op basis van die laatste heeft Gastropub ‘t Molenhuys een biercocktail laten ontwikkelen. Door de Westmalle Extra te combineren met ‘Pampero’-rum en een extract van vanille en passievrucht krijg je de Multer XL (Extra Lager) als resultaat. De naam is een verwijzing naar... de molen. “Vroeger moest iedereen graan laten malen door de molenaar. Die mocht daar zelf iets van afhouden. Dat werd ‘scheprecht’ of ‘multer’ genoemd”, legt Van Dyck uit.
Westmalle is bekend om één ding: haar trappistenbier. Maar je moet natuurlijk wel lokale horeca hebben om dat uit te gieten. Ik ben blij met de nieuwe dynamiek in Westmalle
Dries Van Dyck, Uitbater Gastropub ‘t Molenhuys & Bar Daf
Naast het Westmallebier komen de kaas, kaaskroketten en hamburgerbroodjes van de nabijgelegen abdij. Op het menu staan talrijke aperitiefhapjes, hamburgers en salades. “Het is iets gedurfder dan de traditionele Kempense keuken. We voorzien trouwens ook een aanbod voor vegetariërs”, zegt Wendrickx. Voor het schepijs doet de zaak een beroep op het Chocoladehuisje in Oostmalle.
Nieuwe dynamiek
Met dat aanbod belooft de gastropub inclusief terras én het permanente zomerbarconcept Bar Daf een nieuwe trekpleister te worden. “Westmalle is bekend om één ding: haar trappistenbier. Maar je moet natuurlijk wel lokale horeca hebben om dat uit te gieten. Dat was wat aan het terugvallen. Ik ben blij met de nieuwe dynamiek in Westmalle, zodat onze reputatie als gastvrije gemeente weer meer tot haar recht komt”, besluit Van Dyck.
Gastropub ‘t Molenhuys en Bar Daf, Antwerpsesteenweg 378, Malle. Geopend vanaf dinsdag 1 juni. Huidige openingsuren: ma-vrij: 11-22 uur, za-zo: 10.30-22 uur. Ruimer geopend als coronamaatregelen versoepelen. Meer info: www.molenhuys.be.