110 bomen ‘roepen om hulp’: inwoners Mostheuvellaan gebruiken spandoeken om paardenkastanjes van de kap te redden
‘Ik ben Kris. Het gemeentebestuur wil me dood! Red mij!’ staat er te lezen op een kleine spandoek aan een paardenkastanje op de Mostheuvellaan in Malle. En zo heeft elk van de 110 laanbomen een naam en stem gekregen. Op die manier voeren de inwoners van de straat actie tegen de beslissing van het gemeentebestuur om de bomen en historische betonklinkers te laten verdwijnen in functie van rioleringswerken. Burgemeester Harry Hendrickx (DBM), naar wie ook een boom vernoemd is, reageert namens de meerderheidspartijen dat er op het besluit niet wordt teruggekomen.
Delen per e-mail
In maart 2019 kregen de bewoners van de Mostheuvellaan te horen dat Pidpa rioleringswerken zou uitvoeren in hun straat. Dat is nodig om wateroverlast bij zware regenval te vermijden. Ten gevolge van de leidingswerken zal de straat een breedte krijgen van vijf meter met een rijweg van 3,6 meter in plaats van de huidige totaalbreedte van drie meter. De grachten zouden naast de rijweg komen. Naast de grachten zou er plaats zijn voor bomen.
Dreefeffect verloren
Daartegen rees protest. Voortrekkers zijn bewoners Kris Versmissen (57) en Dirk Janssens (61). Ze zijn niet tegen rioleringswerken op zich, maar wél tegen het feit dat die het historisch karakter en het effect van een dreef in de Mostheuvellaan teniet doen. Door de werkzaamheden verdwijnen de historische betonklinkers of ‘blokskes’, die in 1938 handgemaakt zijn door de paters van de Abdij der Trappisten in Westmalle. De paardenkastanjes moeten eveneens op de schop. Die dateren eveneens uit de jaren 30 en zijn volgens een rapport van een boomexpert uit 2019 op 4 na nog kerngezond. De totaalwaarde van de bomen wordt geschat op 231.660 euro. Ook de verbreding inclusief twee verschuivingen van de as zouden geen goed doen aan het laangevoel.
De bewoners probeerden verschillende andere opties voor te leggen om ervoor te zorgen dat de smalle straat, de bomen en de klinkers bewaard konden blijven. De gemeente liet allerhande alternatieven onderzoeken, maar die hadden als resultaat dat de werken niet anders uitgevoerd konden worden dan gepland. Ook de noodkreet van de bewoners aan de gemeenteraad vlak voor de beslissing op de zitting van mei, haalde niets uit. Het bestuursorgaan besloot het rioleringsplan van Pidpa goed te keuren.
Volgens Dirk en Kris is er wél een alternatief. “We hebben een Gents studiebureau gevonden dat een technisch haalbaar en zelfs goedkoper of zeker niet duurder plan dan dat van Pidpa heeft voorgesteld. Dan kunnen de bomen en betonklinkers behouden worden. Maar we krijgen geen gehoor.”
Bewoners, paters en burgemeester
De bewoners zijn dus niet opgezet met de beslissing van de gemeente. Daarvan getuigt een opvallende actie. Aan iedere van de 110 laanbomen werd een klein spandoek gehangen. Daarop staat een naam, een weetje of spreuk over de boom of het besluit. Het brein daarachter is Kris.
De namen zijn niet willekeurig. Ook die van Dirk en Kris zelf zitten ertussen. “En ook van heel wat andere bewoners. Daarnaast hebben we namen van een aantal paters gebruikt. En die van de burgemeester ‘Harry’”, vertellen Dirk en Kris.
Op heel wat spandoeken staat ook de functie en het nut van een boom voor natuur, milieu en mens. ‘Ik ben Saskia. Ik heb een anti-stress werking bij vele opgejaagde mensen in deze moderne tijden.’ “In dit verhaal zijn bomen totaal ondergewaardeerd. Nu is onze straat een educatieve laan geworden. Ze nodigt perfect uit voor een leerrijke wandeling. We hebben al twee scholen op bezoek gehad. We gaan ook nog wandelclubs of scholen uitnodigen”, aldus Dirk en Kris.
(Lees verder onder de foto)
Al hebben de spandoeken niet alleen een educatief doel, maar willen ze ook mensen warm maken voor het behoud van de laan. Onderaan prijkt de tekst ‘Het gemeentebestuur wil me dood! Red mij!’. Een duidelijke boodschap. “Met de actie ‘Als onze bomen spreken konden...’ treden we voor het eerst zelf naar buiten. Op die manier willen we de bomen vermenselijken, personaliseren. De bomen zelf slaan eigenlijk een noodkreet naar de bevolking toe. We willen de mensen duidelijk maken dat er echt iets moet gebeuren”, legt Kris uit.
Definitieve beslissing
Het gemeentebestuur spreekt echter eveneens klare taal. “We zijn al op de hoogte van hun standpunt. Ze hebben een aantal goede argumenten, maar dat hebben wij ook. Heel wat alternatieven hebben we onderzocht. Maar het kan niet anders. Wij laten die bomen ook niet voor ons plezier uitdoen. Je kan echter geen eieren bakken zonder schalen te breken. Er zullen trouwens nieuwe bomen komen”, aldus burgemeester Harry Hendrickx.
“We hebben er heel veel tijd, energie en aandacht ingestoken, maar nu moeten we voortgaan. De knoop is doorgehakt. En dat is blijkbaar niet naar iedereen zijn zin. Uiteraard leven we in een land met vrije meningsuiting en mogen ze hun mening naar buiten blijven brengen. Maar de planning zoals voorgedragen door Pidpa blijft zoals ze is”, zegt Hendrickx.
De bewoners maken duidelijk dat ze tot het uiterste zullen gaan, al is dat een juridische weg. “Een laan zoals deze vind je niet veel in Malle en omstreken. We doen er alles aan om ze te behouden. Sowieso tekenen we beroep aan. Desnoods gaan we tot Europa”, besluiten Dirk en Kris.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Malle
Ballonnen, fluokledij en een carnavalswagen: KLJ Oostmalle viert nationale KLJ-dag
Wie zaterdagnamiddag langs het dorpsplein in Oostmalle reed, heeft de fluorescerende bende ongetwijfeld opgemerkt. De leden van KLJ Oostmalle vierden op coronaveilige wijze de nationale KLJ-dag, met een ritje op de carnavalswagen als kers op de taart. -
Zoersel/Malle
Horecabazen kunnen niet wachten om terrassen te openen: “Laat ons hopen dat het sluitingsuur niet al te vroeg is”
De kogel is door de kerk: cafés en restaurants mogen vanaf zaterdag 8 mei gasten ontvangen op hun terras. De horecazaken zijn blij nu er eindelijk perspectief is. “Al moeten we wel bekijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat het op ons terras ook met kouder of regenachtig weer aangenaam is”, reageert Joël Springael (30) van café ROCKS The Vintage Lounge in Zoersel. -
Energie
Voordeel van nachttarief verdwijnt: wat is de impact op uw factuur?
-
-
Beerse/Oud-Turnhout
Ongeval met schoolbus in Beerse: kinderen ongedeerd
Een busje van de school voor kinderen met een beperking Vibo De Brem in Oud-Turnhout geraakte woensdagmorgen betrokken in een verkeersongeval in Beerse. De kinderen bleven ongedeerd. -
Hoeveel geld heb je nodig om te rentenieren?
-
Paardenkastanjes en historische betontegels van Mostheuvellaan zullen toch verdwijnen
Naar aanleiding van rioleringswerken van Pidpa plant de gemeente Malle de heraanleg van de Mostheuvellaan. De buurtbewoners verzetten zich, omdat het verwijderen van de originele betontegels en kastanjebomen het karakter van de historische dreef zou wegnemen. De gemeente heeft geprobeerd aan de vragen van de bewoners tegemoet te komen met een grootschalig onderzoek. Dat bleek onmogelijk, waardoor de werken toch doorgaan zoals gepland. -
Bewonersprotest haalt niets uit: historische betonklinkers en paardenkastanjes Mostheuvellaan moeten wijken voor heraanleg
De bewoners van de Mostheuvellaan in Malle hebben donderdag een noodkreet gericht aan de gemeenteraad met de vraag om hun dreef met historische betonklinkers en paardenkastanjes te behouden. In de dreef zijn rioleringswerken gepland. Ze ijveren voor een fietsstraat met eenrichtingsverkeer en een snelheidsbeperking van 30 kilometer per uur. Het gemeentebestuur zal het rioleringsplan echter goedkeuren. Pidpa zal dus een omgevingsvergunning kunnen indienen voor de heraanleg van de straat.